Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойният кораб "Кемал Реис"
Бойният кораб "Кемал Реис"

Инцидентът в Средиземно море разгаря конфликта

Гръцка фрегата се удари в турски военен кораб и това засили още повече напрежението в Източно Средиземно море, съобщи Ройтерс.

От гръцка страна случаят е бил определен като инцидент. Тази седмица напрежението между двете страни ескалира, след като Анкара изпрати свой проучвателен кораб да сондира за нефт и газ в район, към който и Турция, и Гърция имат претенции, припомня Ройтерс.

В петък външните министри на ЕС трябваше да обсъдят ситуацията на извънредното си заседание. Едновременно във Виена течеше среща Атина-Вашингтон по същата тема.

Турският сеизмографски кораб “Оруч Реис” се движел между Кипър и гръцкия остров Крит, следван от няколко гръцки фрегати. В сряда една от тях - “Лимнос”, приближила кораба и се изпречила на пътя на един от турските военни съдове - “Кемал Реис”.

Гръцката фрегата направила маневра, за да избегне челен сблъсък, и при нея носът на кораба засегнал задната част на турската фрегата, заяви източник от министерството на отбраната в Атина. Това бе инцидент, каза той, добавяйки, че фрегатата “Лимнос” не е повредена.

По-късно “Лимнос” участвала в съвместно военно учение с Франция край Крит в четвъртък сутринта. Париж изпрати две фрегати, придружавани от изтребители в района. “Кемал Реис” - един от най-модерните турски кораби, бил принуден да акостира заради повредите.

Без да се позовава конкретно на случая, в реч в Анкара в четвъртък турският президент Реджеп Ердоган заяви, че всяко нападение срещу турския кораб “Оруч Реис” ще струва скъпо на онзи, който го атакува. В петък турският външен министър Мевлют Чавушоглу беше по-конкретен. Той обяви, че страната му ще отговори на всеки опит на Гърция да тормози сондажния кораб.

Германия призова засегнатите страни да започнат преговори, за да бъде намалено напрежението. Гръцкият външен министър Никос Дендиас обяви, че на срещата на ЕС ще запознае колегите с това, което се е случило с корабите, и ще го подкрепи със снимков материал. Според него става въпрос за грешка на турския капитан.

Американски сенатори пък поискаха на Турция да бъдат наложени санкции заради агресивното ѝ поведение в Средиземно море.