Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сънят в днешно време е много пренебрегван, а той е изключително важен, за да изглеждате добре.
Сънят в днешно време е много пренебрегван, а той е изключително важен, за да изглеждате добре.

Преумората може да доведе до пълно изтощение на организма и в най-крайните случаи дори до смърт

Пътят към щастието и здравето минава задължително през качествения сън, подчертава професор Лори Сантос, създател на най-посещаваната специализация в историята на университета „Йейл“ – „Науката на благоденствието“. „Ако съществува някаква панацея за постигане на щастие, то това е сънят – обяснява психоложката. – Той е основната стъпка в посока да се чувстваш добре. Разбира се, човек може да има разнообразни и сериозни причини за потиснатост, които дори да имат нужда от намеса на специалист, но най-първата стъпка, която действа при всеки, който се чувства притеснен по една или друга причина, е именно сънят.“

Професор Сантос цитира изследване на екип от Harvard Medical School, според което само два допълнителни часа сън на денонощие значително подобряват качеството на живот, отразяват се положително върху метаболизма, намаляват нивата на инсулин и тези на кръвното налягане, засилват концентрацията и най-важното – повишават усещането за щастие.

Според Лори Сантос повечето изследвания се концентрират върху позитивите на съня за физическото здраве, но огромни са ползите му и върху психичното състояние. Затова тя е категорична, че хората не бива да правят компромис със съня, защото така се лишават от най-важното си оръжие срещу всекидневния стрес и от ефективна превенция срещу множество здравословни проблеми.

Професорката по психология подчертава, че пет часа сън на денонощие се считат за нездравословно недоспиване и са предпоставка за увеличаване на чувството за потиснатост, апатия, риск от паник атаки.

Тя цитира изследване на професор Дейвид Дингес, публикувано в Journal of Sleep Research & Sleep Medicine, според което дори само след една безсънна нощ се отчита спад в работата на имунната система, засилен глад за сладко, проблеми с концентрацията, по-често допускане на грешки, по-висок риск от инциденти.

Освен това се наблюдава и негативно влияние върху психичното състояние на човек.

Целият материал четете в "Космос"