Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Работливи земеделци, изобретателни инженери и талантливи администратори на Китай са допринесли по тези земи винаги да живеят между 20 и 30% от световното население

Днес в Китай живеят над един милиард и четиристотин милиона души, или около 18% от хората на Земята. 90% от тях са от народа хан, който пък е най-голямата етническа група в света. Заселили са се по поречието на Жълтата река (Хуанхъ), като най-ранните неолитни следи от хора в района са датирани около 10 – 12 хил. г. пр.н.е. Първата предпоставка днес те да са най-многолюдната нация се случва преди около 10 хил. години, когато в района на река Яндзъ успяват да култивират ориза. Така намират подходяща за климата на родината си храна, в чието отглеждане стават ненадминати специалисти. Това обаче далеч не може да се определи като единствената причина за китайския популационен бум. Важна роля в него изиграва и изключителната

изобретателност и предприемчивост

на народа хан. Наред с основополагащи за историята открития като хартията, барута и печатарската преса, още отпреди новата ера те имат грандиозни инженерни проекти, които помагат за изобилието по китайските земи. Отличават се и като талантливи администратори, които успяват да адаптират добрите практики на древните китайски династии, така че дори в най-мрачните исторически времена да имат сравнително добре управлявана и подредена страна. В крайна сметка всички тези фактори помагат на китайците да издържат и най-тежките тестове на времето и до днес да продължават хилядолетните традиции на своята държава.

Най-логичната причина за многолюдието на народа хан би било изобилието на храна. Светът обаче познава и други плодородни земи, които днес не са дом на толкова много хора, колкото китайските. Затова е важно да се анализират и характеристиките на културите, които се отглеждат в Китай.

От древността основната храна, която изхранва народа там, е оризът. Това е растение, което не се отглежда лесно. За засяването му и особено за събирането до днес е необходим много и предимно ръчен труд. В замяна обаче се отплаща добре, тъй като е изключително хранителен и сравнително лесен за съхранение. Китайците бързо изграждат обществото си въз основа на добрата си връзка с ориза. Това предполага, че още от древността местните имат нуждата от многобройна работна ръка, която да сее и жъне скъпоценната зърнена храна. Изобилните реколти обаче не могат да бъдат отдадени единствено на добрия климат и подходящите условия за отглеждането му. Огромно значение за превръщането на страната в аграрен гигант още през древността имат отличните инженерни способности на китайците.

Какви гигантски хидропроекти са задействали още III в. пр.Хр. и какви са другите фактори за развитието на държавата, четете в хартиеното издание на бр. 7/2020 на сп. "Космос".