Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Монако ти прибират колата за свръхпревишена скорост на място, у нас ще чакаме още доста дълго присъда за убийството на Милен Цветков

Скоростта убива. Всички го знаят, но в България винаги е по-иначе. У нас има убийци на пътя, които си тръгват с условни присъди, други с години размотават уж независимата съдебна система, трети се крият да не си платят глобата.

Една случка с най-добрия ни тенисист Григор Димитров от събота всъщност показа колко лесно стават нещата. Хващат те със свръхпревишена скорост, която по стандарт е над 50 км/ч от разрешеното. Свалят те от колата, прибират ти книжката

и ти вземат

750 евро

като депозит

Депозитът е затова, че ще отидеш да си вземеш фиша с окончателното наказание. Защото там е описано всичко. Дали е първо, второ и трето нарушение. С колко си превишил, колко трябва да платиш. Защото, ако е второ, глобата е десет пъти по-висока, а ако е трето, минималният престой в затвора е 3 месеца. Това предвижда законът, но с главно З.

Трябва да се обадиш за такси или на някой приятел да дойде да те прибере, защото

колата ти

остава при

полицаите

Чисто и ясно. Айде сега някой да се скрие, защото не иска да си плати фиша. От една страна, има депозит, а от друга, колата го чака на паркинга на полицаите и му цъка дневна такса. Бързаш като луд да си платиш парите и да си вземеш автомобила.

Или с други думи, просто някой юридически гений, който знае френски, трябва да вземе закона за движение по пътищата на Франция и проблемът с превишаването на скоростта е решен.

Но у нас липсва една много важна част от пъзела. Законността. Нали си представяте един пост на КАТ на магистрала “Тракия” и до него подредени мерцедеси, беемвета, ламборгинита, ферарита. И няколко мощни мотора за разкош.

Невъзможно, нали? Френските полицаи вземат достатъчно, че да не задават сакралния въпрос “Какво ще правим сега?”. Защото и не могат. Радарът има памет. Засечена е кола и след това трябва да обясняваш защо не е паркирана до теб.

В България ще трябва да изчезнат един куп държавни и неправителствени органи, които се борят за безопасността на пътя.

Представяте

ли си колко

чиновници

трябва

да се съкратят

А това не е по вкуса на нито един властимащ.

Заради това се бави и електронното правителство, за което сме чували, ама никой не го е виждал. И за него бяха изхарчени милиони левове, за да го няма и да властва папката. Но може би е и по-добре, като се има предвид печалният опит с НАП, първата съвременна система, която започна да действа и веднага бе хакната.

У нас омбудсманът, вместо да се бори с проблемите на хората, започва да жали, че им връчвали фишовете на границата. Не е поставен въпросът, че има нарушение, а се нарушавало правото на свободно придвижване.

Какво право е това за хора с десетки глоби? Във Франция и Монако отдавна да си почиват малко зад решетките. Никой не отрича, че системата на КАТ е несъвършена, но пък да се търсят права при куп неплатени глоби си е, меко казано, нахално. И какво стана? Връчени бяха фишове за 3 милиона лева при издадени за 43. Дали някой въобще си задава въпроса

за какво става
въпрос бе, хора?
43 милиона глоби

Значи по пътищата на България се движат един куп потенциални убийци. С права или без права. Във Франция няма как да стане.

Ще трябва и да се държим, както го правим на Запад. Да спазваме правилата и ограниченията, да си хвърляме фасовете в кошчетата и да протестираме в рамките на закона. Защото едни жилетки в Париж се опитаха да правят блокади и погроми, но получиха и твърд отпор от полицията. Тогава никой не говореше за нарушени права на протеста, когато бяха пуснати водните оръдия. У нас същата полиция

пази някой да не

си разлее бирата

или пък да не му

падне кебапчето на Орлов мост.
И след това се чудим, и носим портретите на хора като Милен Цветков, и настояваме за справедлив процес. Да, ама вече гоним година от инцидента. Без някакви изгледи за начало на процеса срещу убиеца му.

У нас тези неща стават с години и обикновено завършват с условно наказание. Защото или са загубени доказателствата, или пък адвокатът е намерил поредната отворена врата в закона.

А в Монако всичко отдавна да е забравено. Просто защото имат закони и камери. Както е в нормалните държави. Ако на някого му трябва добър човек с френски, препоръчвам му колежката Мария Незнакомова от международния отдел на “24 часа”. Ще се справи доста бързо и доста добре с превода на техния закон.