Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фотографът Георги Шопов забелязва полицайката Нанси 2 месеца по-рано. Заради снимката му “запалват” телефона й

Кадърът взриви социалните мрежи и е популярен вече дори в Румъния и Сърбия

“Само ми се усмихни.”

Тези думи предшестват заснемането на кадъра, който буквално взриви социалните мрежи в последните седмици. Пред обектива на фотографа Георги Шопов по време на протестите в София през юли се усмихва полицейски инспектор Нанси Йоцова. Няма абсолютно нищо нагласено. Само поредна случайност. Двамата не се срещат за първи път и при такива обстоятелства. Красавицата в униформа и друг път е попадала в полезрението на Шопов, но този път резултатът впечатлява дори извън границите на България.

“Знаех, че съм направил страхотен кадър, но не очаквах, че ще има такъв отзвук. Писаха ми, че снимката е популярна вече и в Румъния, и в Сърбия - коментира за първи път пред “168 часа” фотографът, който улови чара на Йоцова. - Забелязах я още преди около два месеца на друг протест пред Народното събрание. Снимах я и качих кадъра в социалните мрежи, но не беше под толкова добър ъгъл като сегашния. Така след това отново се видяхме случайно в началото на сегашните протести. И тя ми каза, че съм направил хубава снимка, но не се харесва чак толкова на нея. Затова я подканих: “Добре, хайде да ти направя една качествена снимка.” Помолих я: “Само ми се усмихни.”

После публикувах цяла папка от протеста, която само за час и половина събра 3000 лайка, а само нейният кадър - 4000. Не след дълго тя ми писа: “Жоро, страхотна снимка си ми направил, но моля те, свали я от социалните мрежи, защото телефонът ми ще се запали.”

Естествено, че го направих, защото винаги съм лоялен към хората, които снимам, а тя не се чувстваше комфортно от целия този интерес към нея. Свалих снимката, но вече беше късно.”

Кадърът вече живее свой живот и не може да бъде възпрян.

Невъзможно е да се осъществи връзка с инспекторката, тъй като тя отказва да дава интервюта и да споделя информация и подробости от професионалния и личния си живот. Към момента Йоцова е деактивирала фейсбук профила си и е заключила акаунта си в инстаграм, за да няма достъп до нейните постове и снимки, докато утихне истерията около нея.

Шопов също е изненадан от ефекта на кадъра си. От известно време има такава тенденция да снима хубави жени в полицейски униформи.

Билярска - българка, която работи като полицай в Чикаго. Също уловена от обектива на Шопов.
Билярска - българка, която работи като полицай в Чикаго. Също уловена от обектива на Шопов.

“Някак си съдбата ме бута натам да забелязвам красивите полицайки - признава шеговито фотографът. - За мен най-голямата оценка и награда е, когато моята снимка се разпространява и моят уловен момент е споделен с милиони хора.

Няма перфектен кадър. Има перфектни моменти, които постоянно минават през живота ни. И може би аз съм от малкото хора, които живеят всяка една секунда в пълно щастие.

Обичам да казвам, че не слушам хората, които се опитват да ме критикуват или да ми дават акъл, защото никой не може да види моментите, както аз ги виждам. Всяка снимка е уникална за себе си.”

От 16-годишен Шопов се занимава с фотография. Завършва кино и телевизионно операторско майсторство в университета в Благоевград. През 2002 година заминава за Англия, където живее и работи 15 години. Снимал е в Индия, в Тайланд, в цяла Европа и в Америка.

“Общо взето, това не е страст, не е и хоби, а е пламъчето, което гори вътре в човека. Каквото и друго да правя, фотоапаратът винаги е с мен - разказва Шопов. - Никой по никакъв начин не може да ме сложи в рамка. Аз самият не мога да се сложа в рамка. Аз съм отворена и космополитна душа. Снимам всичко, което моето усещане регистрира.”

Още една чаровна дама в служебната си униформа, снимана от Шопов.
Още една чаровна дама в служебната си униформа, снимана от Шопов.

Фотографът избира да се върне у нас, а на въпроса защо винаги отговаря по един и същ начин, като препоръчва на всички да живеят повече от 6-7 години извън страната и тогава сами ще си дадат сметка защо той днес е обратно в България.

“Докато бях в чужбина, загубих по-голямата част от близките си и пропуснах живота си тук. Може би чужбина ми даде осъзнаването за реален живот и за реална личностна борба. Ако не бях живял така, нямаше да имам това усещане в мен, че животът всъщност е твоето отношение към него.

Дали сам ще постигнеш щастието си, зависи от теб, защото никой друг не ти е длъжен.”

Виж още снимки на полицейски инспектор Нанси Йоцова:

СНИМКА: Георги Шопов
СНИМКА: Георги Шопов