Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Протестът опита да затапи и морето, отказа да пуска автобусите в София поне в час пик (обзор) Орлов мост остава блокиран трети ден. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

3 групи на площада:  “до болка познати” стари муцуни, които искат власт платени провокатори млади за промяна - техните разумни искания трябва да бъдат уважени, смята Красимир Каракачанов

След емблематичния Орлов мост в столицата протестът се амбицира да затапи и морето.

За петък привечер бе насрочена блокада на магистрала “Тракия” край Стара Загора - часа, в който най-вече работещите млади хора от големите градове се отправят към морето за уикенда. По-късно стана ясно, че протестиращите са дали малък “толеранс” на тръгналите към Южното Черноморие. Вместо в първоначално предвидения час около 18 мероприятието бе изместено за след 19,30 ч.

Към 19 ч в центъра на Стара Загора се събра автошествие и бавно се отправи към южния изход на града и оттам - към магистралата. По-рано от АПИ потвърдиха, че очакват блокадата, от полицията не обявиха да готвят предотвратяването ѝ. Но две патрулки и 50-ина полицаи очакваха колите на подстъпите към “Тракия” и им попречиха да блокират магистралата.

В София отпор от страна на протестиращите срещнаха представители на Столичната община, които рано сутринта в петък разговаряха с тях да пуснат движението на градския транспорт поне в пиковите часове.

Хората от блокадата категорично отказаха на шефа на общинската аварийна дирекция Красимир Димитров. Той опитал да ги убеди да пуснат поне линиите, които се движат по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”.

Над 10 автобусни и тролейбусни линии пътуваха с променен маршрут в четвъртък и петък.

В общината са постъпили

десетки оплаквания на

граждани, че не могат

да стигнат до работните

си места

Но нито този аргумент, нито фактът, че трудноподвижни хора са принудени да вървят километри, не успя да разубеди протестиращите.

“Българските граждани имат право да протестират. Убеден съм, че и гражданите, които не могат да пътуват, също имат предел, който има връхна точка. Има форми на протест, които са приемливи за цялото общество. Това, което ме притеснява, е, че може да се стигне до конфронтация между гражданите и тези, които са решили да си правят плаж на жълтите павета и да затварят движението. Призовавам гражданите към търпение, органите на реда - към спокойствие. В края на краищата всеки има право да си изразява мнението. Трябва добре да си помисли дали, изразявайки своето мнение, не пречи на мнението на другия и не пречи на правата на другия.”

Това коментира вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и пророкува, че може да се стигне до “конфронтация между гражданите и тези, които са решили да си правят плаж на жълтите павета и да затварят движението”.  Иначе по думите му чак за блокада в столицата не можело да се говори - едно-две кръстовища не е “София под блокада”, каза той.

Три отчетливи групи сред протестиращите открои Каракачанов.

Първата са “хора с политическа амбиция, прилежащи към разни политически формации, до болка познати от историята.”

Има и такива участници, които

“получават

възнаграждения да

дразнят полицията,

да провокират полицията и да търсят стълкновение”, обясни той.

“Голямата част - предимно млади хора, които са видели как се живее в друго общество, искат някаква промяна. И тук изкуството е да се намери диалог с тези хора и да се види това, което е необходимо да се направи като промяна - част от разумните искания да бъдат по някакъв начин уважени. Защото има различни искания. Аз слушам и разбирам разумните искания - така съм устроен”, подчерта вицепремиерът.

Така след колегата си Томислав Дончев, който на два пъти призова да се намери форма за разговор с автентичните хора от протеста, Каракачанов стана вторият представител на управлението, който се обяви за диалог с хората от улицата.