Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Състезанието за най-престижното индивидуално отличие във футбола - Златната топка, тази година се отменя, изненадващо съобщиха организаторите му. Журналистите и феновете по света моментално се усетиха кой е големият губещ от отмяната на бляскавата церемония по връчването на най-ценния трофей за футболистите. Лионел Меси и Кристиано Роналдо сигурно са тъжни, но най-жестоко прецаканият е нападателят на "Байерн" (Мюнхен) Роберт Левандовски.

През миналия месец баварците завоюваха юбилейна 30-а титла в Първа бундеслига на Германия. Германският гранд спечели рекордния трофей с безапелационно представяне, като записа само победи след рестарта на шампионата.

"Байерн" с лекота прибави и Купата на страната след победа над "Байер" (Леверкузен).

Със своите 34 гола в шампионата звездата на тима Левандовски бе посегнал смело не само към Златната обувка за реализатор номер едно на Стария континет, но и към Златната топка. Полският голаджия щеше да увеличи шансовете си да триумфира с най-ценното индивидуално отличие и ако неговият тим спечели Шампионската лига през август. Поне според букмейкърите баварците са фаворити и за този трофей.

Ако това наистина се случи, то съвсем логично един от най-силните нападатели през новия век

щеше да седне на европейския трон.

Сякаш това до голяма степен е предначертано от съдбата, защото от най-ранна детска възраст Роберт винаги е гледал към върха.

Роден е през 1988 г. във Варшава. Неговият баща е бил както национален шампион по джудо, така и футболист. Майка му пък е била успешна волейболистка. Още от детските си години за нападателя въпросът не е бил дали да се занимава със спорт, а кой по-точно да си избере.

Лева е привлечен

от коженото кълбо

още от малък и често играе футбол с останалите деца, което дава отговор на всичките му съмнения, ако е имало такива.

Когато е 9-годишен, родителите му го записват да тренира в младежката академия на "МКС Варшава". Бъдещата звезда остава в отбора седем години, преди да премине за кратко в друга школа от столицата - тази на "Делта" (Варшава). След само година обаче силните изяви на Роберт го изпращат не къде да е, а в най-големия гранд в Полша - "Легия" (Варшава).

Малко преди да навърши пълнолетие, Левандовски дебютира в професионалния футбол за отбора на "Знич" (Прушков). Отборът по това време се състезава в третия ешелон на полския футбол. Младият играч става

голмайстор номер едно на шампионата

и благодарение на попаденията му "Знич" се изкачва в по-горната дивизия.

На следващия сезон историята се повтаря, Левандовски отново е топреализаторът на първенството, а тимът се изкачва до участие в елитната "Екстракласа" на Полша. Изявите на Лева печелят симпатията на феновете в цялата страна, а тези на "Легия" започват да скандират името му и да го искат обратно във Варшава. От гранда започват да размишляват дали не трябва да си върнат футболиста, но в крайна сметка решават, че не им е небходим, а спортният директор на клуба си позволява гръмко изказване: "Кой се нуждае от Левандовски, когато ще имаме Микел Аруабарена от "Тенерифе"?” Причината да пренебрегнат играча всъщност били проблемите

му с физиката

Младият нападател им направил лошо впечатление със слабите си крака.

Качествата му обаче са забелязани от друг водещ тим в страната - "Лех" (Познан). За новия си тим Роберт започва ударно, като неговите голове помагат изключително много на отбора да завърши на трето място в шампионата, както и да спечели купата на страната през 2009 г. Следващата кампания е още по-ударна. Нападателят постоянно подобрява играта си и не спира да бележи, което в крайна сметка се оказва достатъчно за "Лех" да триумфира с титлата в "Екстракласа".

Роберт Левандовски едновременно триумфира като голмайстор на първенството, както и с наградата за най-добър играч на сезона, която печели с голяма преднина пред втория.

Славата на поляка излиза извън рамките на родината му и през лятото на 2010 г. той се превръща в апетитна хапка за водещите европейски отбори. Най-настоятелен е немският треньор на "Борусия" (Дортмунд) Юрген Клоп. Сегашният мениджър на "Ливърпул" плаща само 4,5 млн. евро, за да докара надеждния голмайстор на "Сигнал Идуна парк".

Животът на Лева в новия клуб започва сладко, след като отборът триумфира като шампион още през първия сезон на поляка. Следващата кампания обаче превръща Левандовски в звезда от

световна величина

Той бележи за първи път 30 гола, нещо, което щеше да се случва доста често в следващите години, а "Борусия" не само защитава титлата в Бундеслигата, а печели и купата на Германия.

Финалът на приказката за Левандовски е още по-бляскав - полякът вкарва хеттрик на "Байерн" за разгромното 5:2 в полза на жълто-черните срещу баварския колос.

Година по-късно "Борусия" отново се изправя срещу "Байерн", този път в изцяло немски финал на "Уембли", който трябваше да определи новия носител на трофея от Шампионската лига. За съжаление на Роберт неговият тим губи срещата с 1:2, след като Ариен Робен бележи гол в заключителните минути на редовното време.

Същата година Левандовски решава да решава да внесе ред и в личния си живот. Вече световноизвестният нападателсе жени за Анна, която също е професионална спортистка и е многократен носител на различни медали по карате. Двамата имат две прекрасни дечица и не се съмнявайте, че един ден и те ще тръгнат по стъпките на успешните си родители.

Но да се върнем на

славния професионален

път на Лева

Голмайсторът остава още година в "Борусия", когато е изкушен от офертата на "Байерн" (Мюнхен), където треньор по това време е испанският специалист Хосеп Гуардиола. Този трансфер не промени нищо за Лева - темпераментът, способностите, стилът му - всичко си остава точно такова, каквото е било. Нещо повече, старият Левандовски просто стана още по-добър.

През първия си сезон в Мюнхен той наниза 25 гола, но това не беше нищо в сравнение с последвалите 42 и 43 попадения през следващите два. На 22 септември 2015 г.

той прави нещо невиждано,

което трудно можем да си представим, че е възможно и на теория. В мач от шампионата Левандовски вкара умопомрачителните пет гола за девет минути във вратата на "Волфсбург", който по това време е водещ отбор в Германия. С това феноменално постижение полякът е записан в рекордите на "Гинес".

Той печели с "Байерн" многократно титлата и купата на Германия, но така и не успява да триумфира в Шампионската лига. Роберт Левандовски може да си направи чудесен подарък за 32-рия си рожден ден като най-накрая спечели "Ушатата". Финалът ще е в Лисабон именно два дни след личния му празник.