Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жестоката бедност и трудният път на хищника към “Златната обувка”

Уругваецът вървял километри пеша след първата си заплата, за да нахрани братята си

На 24 януари в бедното уругвайско семейство на пенсионирания военен Рудолфо и съпругата му Сандра се ражда синът им Луис. Заедно с останалите си седем деца те живеят в Салто - втория по-големина град в Уругвай.

Когато малкият Луис е на седем години, притиснато от бедността, семейството заминава за Монтевидео с надеждата там да намери някакво препитание и поне малко да се отърве от вцепеняващата мизерия.

Луис Суарес проявява интерес към спорта още от малък. Неговият стил на игра се формира по улиците на Монтевидео, където вечер играе футбол с приятелите си. Майка му от все сърце подкрепя сина си и дори успява да изпрати любимото си дете в местния футболен отбор.

През 1997 г. родителите се развеждат и младият футболист остава да живее с майка си и шестимата си братя. Без бащиния пример у дома, Луис започва да пропуска тренировки и се отдава на партита в тийнейджърските години. Може би той никога нямаше да се превърне в това, което е днес, ако през 2002 г. не бе срещнал бъдещата си съпруга София Балби. По това време, когато не е на тренировки, работи и като уличен чистач. Въпреки че Луис е от бедно семейство, а родителите на София са заможни, те нямат нищо против връзката на дъщеря им с младия футболист.

Тя е момичето мечта

и той бързо влиза "в правия път" отново. Малко след като навършва 17-години, Суарес прави своя професионален дебют, влизайки в игра за "Национал".

В първия си пълен сезон нападателят отбелязва 10 гола в 29 мача, с което помага на отбора да стане шампион на Уругвай. Години по-късно футболистът споделя, че след като получил първите си заплати, вървял километри пеша само и само да занесе повече пари вкъщи на майка си и братята си.

През лятото на 2006 г. нидерландският "Гронинген" заплаща сумата от 800-хиляди евро, за да привлече младока в своите редици. Редом с трансфера в Ниската земя играчът получава и повиквателна за националния отбор на своята родина.

Дебютът му за Уругвай обаче е повече от скандален, като Суарес е изгонен заради спор

със съдията

Въпреки това головете за "Гронинген" грабват окото на един от грандовете на нидерландския и европейски футбол - "Аякс". Сумата, която четирикратният носител на трофея от Шампионската лига заплаща, за да притежава състезателя в своите редици е 7,5 милиона евро. През първата година Луис са разписва 17 пъти, а през втория - сезон цели 22 въпреки постоянните проблеми с дисциплината : жълти картони, спорове, както със съотборниците си, така и с треньора на тима - легендарния Марко ван Бастен.

Сезон 2009/2010 се оказва изключително успешен.

Луис Суарес забива изключителните 35 гола в 33 мача, а новият треньор Мартин Йол го прави капитан на "Аякс". След тези изяви нападателят е важна част от националния отбор на световното първенство в Южна Африка, където Уругвай печели четвъртото място.

През сезон 2010/2011, Луис вкара своя гол за "Аякс" и застана редом до играчи като Денис Бергкамп и Марко ван Бастен. През ноември 2010 г. в мач срещу "ПСВ" Суарес по неизвестна причина ухапа по врата халфа на нидерландския клуб Отман Бакал. За абсурдното поведение нападателят бе наказан за седем мача. Въпреки това заради невероятните качества на играча той е привлечен през зимния трансферен прозорец в английския колос "Ливърпул". През лятото на 2011 г. нападателят е избран за играч номер едно на “Копа Америка”,а Уругвай печели рекордна 15-а титла в турнира. Следват отново силни игри и за "Ливърпул", но и нов скандал - Суарес е признат за виновен от ФИФА в обвинението за расистки обиди по адрес на чернокожия футболист на "Манчестър Юнайтед" Патрис Евра.

Уругваецът е наказан с парична глоба, както и да не играе в осем срещи, но това не го спира. На 21 април 2013 г. в мач срещу "Челси"

Суарес
захапва съперник
Този път жертвата е Бранислав Иванович. Играчът е дисквалифициран за десет мача. На следващия сезон "Ливърпул" играе фантастично, но изпуска така жадуваната титла в Англия в самия край, а Суарес със своите 31 попадения поделя приза за голмайстор номер едно на Стария континент с Кристиано Роналдо.
След като спечели "Златната обувка", стрелецът продължи със силните изяви и на световното първенство в Бразилия. Луис пропусна загубата от Коста Рика заради травма, но във втория двубой от групата вкара и двата гола за победата над Англия. И отново суперзвездата напомни за буйния си нрав. В решаващия трети сблъсък Суарес
захапа по рамото Джорджо Киелини
- нещо, което остана незабелязано от съдията, но впоследствие играчът бе наказан за девет срещи с националния отбор.


Въпреки всички тези скандали Суарес е считан за един от най-добрите футболисти в света и през лятото на 2014 г. той преминава в испанския колос "Барселона".
В състава на каталунците Луис заедно с Меси и Неймар формира едно от най-силните и емблематични нападения в историята на играта. Резултатите са повече от впечатляващи и отборът печели исторически требъл, като така "Барса" се превърна в първия клуб, който го прави два пъти (след този през 2009 г.).
На следващата година
уругваецът е неудържим и наниза 40 попадения
в Ла Лига, с което печели втората си" Златна обувка" на Европа. "Барселона" пък триумфира както за титлата на страната така и за Купата на краля. Единствено Шампионската лига се изплъзва на каталунците, където те са спрени към пътя на защитата на трофея от местния враг "Атлетико" (Мадрид). В първото "Ел Класико" за сезона Суарес беше вкарал два пъти на "Реал" насред "Бернабеу" за крайното 4:0 за каталунците.
Следва относително разочароващ сезон за "Барселона", през който е спечелена единствено Кралската купа, но изявите на нападателя продължават да бъдат на топниво, като се отличава с изключителен хеттрик срещу "Реал" (Бетис). Головете на Суарес и титлите на "Барса" продължават с нов дубъл през сезон 2017/2018.
На следващата кампания Луис отново се превръща в кошмар за "Реал" (Мадрид). В дербито играно на "Ноу Камп" каталунците печелят с 5:1, а уругваецът оформя своя хеттрик.
Следва нова титла от Ла Лига във витрината на "Барса".
През настоящата кампания Луис Суарес пропусна голяма част от срещите на тима заради тежка травма, като се завърна чак след пандемията.
Головете на топнападателя отново започнаха да валят един след друг, като каталунците изостават, но все още имат шансове да се преборят с "Реал" за титлата.
Така този феноменален Ханибал Лектър продължава със своя хищен инстинкт да вкарва удивителни попадения.