Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Протестите от четвъртък вечерта в София са част от сценарий срещу приемането на България в чакалнята на еврозоната.

Това послание отправи премиерът Бойко Борисов в изявление пред медиите, което той определи като размишления на глас и опит да конкурира моноспектаклите на Камен Донев.

Сценарият за злепоставяне на управлението, за да се спре приемането на България в чакалнята на еврото е започнал още с протеста на медицинските сестри през зимата. Тогава 15 охранители не могат да овладеят 5 жени в Народното събрание, припомни Борисов.

Втори епизод: преди два дни публични лица дебаркират с очевидно провокативна цел като Христо Ботев при Козлодуй. Не виня Христо Иванов, той си гони целите, но как постъпи охраната от НСО. А випът, който охраняват не е на плажа, а в постройка на 300 метра. Но те пред камерата бутат, бутат да джапне във водата и го пуснат пак на плажа, вземат и хвърлят знамето, описа акцията на Христо Иванов на плажа до Росенец премиерът.

След това се качват на колата и идват да бранят в София, тоя дето ги е къпал, описа Борисов продължението.

Неслучайно това се прави в деня, в който вечерта в осем очакваме решение за чакалнята, ясни премиерът.

4 години Радев ръководи пряко НСО. Защо не говори срещу охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски, като ДПС го подкрепи на изборите или като ДПС заедно с БСП искаше оставки на министри и вот на недоверие, каза още премиерът.

Атакуват ги сега, когато ни подкрепят за еврозоната и ще спрат, когато кажат нещо срещу нас, заяви Борисов.

Охраната на Доган и Пеевски ще бъде свалена в понеделник. Но, ако по някой стрелят, Радев ще трябва да си носи отговорността, допълни премиерът. Той припомни, че охраната на депутата Пеевски е сложена заради разкрит опит за атентат срещу него. Когато стреляха с гранатомет по Алексей Петров бе открит и апартамент с пряка видимост, от който снайперисти да стрелят по Пеевски, каза Борисов.

В сценария на Радев срещу еврозоната Борисов намеси индиректно и Русия като спомена подозренията на сръбския президент Александър Вучич по повод протестите в Белград.

В момента трябва да имаме консенсус, призова Борисов. Толкова години опитват да ме накарат отново да си ползвам юмруците. Няма хубав бой, обърна се Борисов към Радев.

Според премиера е възможно да се цели и етническо напрежение, както и ескалация на протестите. Довечера протест ще има както отново в подкрепа на Радев, така и такъв на ГЕРБ.

Корнелия, Мая, Божков, те са ясни - разклонения на една партия са. Но десните защо участват не мога да разбера, няма десен човек, който да не разбира ползите от банковия съюз и еврозоната, каза още Борисов. Въпреки че и на част от десните им знаем потеклото, добави той. Борисов не спомена конкретно бившия си правосъден министър Христо Иванов, но неговата майка е функционерка на БКП.

Премиерът подчерта, че прокуратурата действа и в структури на Министерски съвет, но при подобни акции той не коментира. Борисов припомни ареста на Нено Димов и на други зам.-министри от ведомството. Той заяви, че винаги е искал оставки и попита каква е разликата между министър и секретар на президента. 

Накарах се на щаба и им казах да направят медицински дебат пред медиите заедно с тези, които не вярват в коронавируса, отбеляза Борисов.

Според него няма разлика между масовото събиране в дискотеките и събирането на хора за протест пред президентството.

Защо да затварям дискотеки и барове, като най-висшият орган - президентството, не спазва мерките и дава такъв пример.

Ние сме управляващи, но всъщност се държим като опозиция.

Ако щабът не направи още днес публичен дебат, пак ще пусна дискотеките и баровете. Да се знае, че президентът Радев е спомогнал за разрастването на пандемията, заяви премиерът.

Предстоят изключително тежка година или години, икономиките затъват. В момента ни трябва абсолютен консенсус, няма значение кой управлява, заключи министър-председателят.