Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бизнесменът Пламен Бобоков е разследван за търговия с влияние
Бизнесменът Пламен Бобоков е разследван за търговия с влияние

Само от институцията на държавния глава отговориха на “24 часа” - офицерът е лицето, на което са отказали паспорт

Уточниха, че не е имало лобиране за него

Игор Албертович Мошкин, за чието българско гражданство е лобирал пред президентската ни институция собственикът на “Приста ойл” Пламен Бобоков, има впечатляваща военна биография.

Според надежден източник от българските служби за сигурност, след като бившият офицер от руската армия служи отлично на територията на своята родина, е изпратен на мисии в бившата ГДР и Афганистан.

Синът на един от известните съветски генерали претърпява бърза, но успешна метаморфоза от добър офицер в преуспял бизнесмен. Как той се озовава в България през 2013 г., все още няма официални данни.

В сряда “24 часа” попита българската прокуратура, Министерството на правосъдието, ДАНС и президентската институция дали Игор Албертович Мошкин е човекът от чата между Бобоков и президентския секретар по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Както “24 часа” писа във вторник, българското контраразузнаване възразява срещу молбата на бившия руски офицер за придобиване на българско гражданство по причини, засягащи националната сигурност на България. Обикновено така широко се формулира позиция, когато службите са събрали сведения за кандидата и неговата дейност, които обосновават заплаха за сигурността на страната, на чиято територия се намира човекът, поискал гражданство.

От прокуратурата отказаха да отговорят дали Мошкин е човекът, за когото лобира Бобоков. Правосъдното министерство отговори, че съгласно чл. 40, ал. 1 от Закона за българското гражданство репортерът ни не попада в кръга на хората, които “имат право да искат информация за гражданството на Игор Албертович Мошкин”. Не получихме коментар и от ДАНС.

От президентската институция обаче отговориха на въпросите на “24 часа”, като потвърдиха, че това е руснакът, на когото не са дали гражданство.

Няма опит за лобиране в президентската институция за предоставяне на гражданство на посочения от вас кандидат.

Президентската институция е отказала да издаде българско гражданство на Игор Мошкин, тъй като становището на Съвета по гражданството е с предложение за отказ на неговата молба за предоставяне на българско гражданство, отговори ни Кирил Атанасов, началник на отдел “Връзки с обществеността” на държавния глава.

След становище на ДАНС, че Мошкин не трябва да има български паспорт заради националната сигурност, Съветът по гражданство на Министерството на правосъдието отклонява молбата и вероятно някъде в този момент се намесва Пламен Бобоков с желанието да помогне.

Какви са взаимоотношенията между двамата, засега не е ясно. “24 часа” опита да се свърже и с Пламен Бобоков чрез неговото пресаташе, но до редакционното приключване на броя не получихме обратна връзка.

С какво обаче е опасен

за сигурността на

нашата държава

Мошкин,

едва ли ще има официално потвърждение.

Ако четем данните на Българския търговски регистър, той започва със строителство чрез фирмата си “Траст”. Собственик е и на “Агрофинанскапитал”.

Мошкин създава първата си фирма у нас през 2013 г. Предметът на дейност е финансово посредничество и по-конкретно представителство на чуждестранно лице - “Надар Инк”, регистрирана в офшорната зона на Сейшелите. Мошкин и съпругата му имат и друг бизнес в коренно различна сфера.

Двамата са съдружници във верига от заведения за здравословно хранене в столицата, които навлизат бързо в иначе силно конкурентния сегмент.

Според източника ни в една от българските спецслужби публична тайна в тези професионални среди е, че бившите руски офицери, превърнали се в успешни бизнесмени, рядко прекъсват връзката си със спецслужбите в своята родина. Това е индиректен намек за възможно подозрение в шпионаж от българска страна.

Според отчета на контраразузнаването за 2019 г. личи, че

по “руското

направление” е кипяла

доста работа

Забрани за влизане в България за 10 години са получили популярният вече у нас генерал Леонид Решетников и бизнесменът Константин Малофеев, който освен с православната тема има много общо и с темата за бизнеса на избягалия в Белград банкер Цветан Василев. Според ДАНС двамата са ръководили дейността на лидера на движение “Русофили” в България Николай Малинов. В групата на изгонените от България са и дипломати от руското посолство в София, обвинени в шпионаж, тримата руснаци, обвинени за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, собственик на оръжейния завод “Дунарит”.