Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Момчето е задържано след връщане от Сирия, джихадисти го отпратили заради липсата на опит

2013 година се оказва изключително важна за 20-годишния тогава Иван Захариев, който е с българско и австралийско гражданство. Момчето е възпитано, добро и има много приятели. В поведението му обаче започва промяна. Решава, че иска да приеме исляма и да отпътува за Сирия. Не споделя конкретна причина за това пред близките си. Никой не може да го спре. Твърдо решен е да го направи.

Стига до набелязаната цел, сменяйки няколко полета от Сидни през Сеул, Истанбул и град Хатай. През цялото време води фейсбук кореспонденция с неизвестен човек, чиито инициали според службите били ST. Той упътвал Иван как да се придвижва безпроблемно. Когато момчето стигнало до покрайнините на Хатай, то било отведено в скривалище с още няколко души, които не познавало.

Наричали

себе си

"бойни другари"

След кратък престой там групата била транспортирана до Сирия. Настанили ги в база на Сирийска свободна армия. Веднага започнали да ги обучават как се борави с автомат "Калашников". Така Иван прави първите си стъпки в редиците на радикалните ислямисти. Престоят му в Сирия обаче бил кратък. Изпратили го обратно вкъщи, защото му липсвала каквато и да било бойна подготовка.

Така всъщност започва историята на момчето, чието име преди четири години взриви цялата страна, след като беше задържано от нашите служби за тероризъм. Разследващи тръгват по петите му много преди това. Упяват да установяват, че след завръщането си от Сирия той се е прибрал в Австралия, за да се научи да стреля, но тъй като обучението щяло да му излезе скъпо, решил, че по-добрият вариант е България.

От юли до август 2016 г. Захариев посещава стрелкови клуб в София, където тренира с различни огнестрелни оръжия. Идеята била, когато е напълно готов, да се върне обратно при джихадистите, с които комуникирал всеки ден в социалните си мрежи. Именно компютърно-техническа експертиза на преносимия му лаптоп открила файлове с екстремистко съдържание, както и следи, че той редовно е посещавал сайтове със статии и

видеоклипове

за "Джабхат

ал Нусра"

Две години след ареста, през март 2018 г., България записва и първата си присъда за тероризъм. Иван е изправен на подсъдимата скамейка, а нашите служби му дават прякора Джон Терориста. За делото срещу българина с австралийски паспорт в страната ни пристигат и агенти на ФБР и прокурори от САЩ.

И до днес Захариев отрича да има общо с ислямистки организации.

"През август 2013 г. заминах за град Хатай, защото исках да видя с очите си какво се случва там - обясни пред спецсъда той. - Останах за 8 дни. Присъединих се към две групи, които не бяха терористични и не ме обучаваха в тероризъм.

Видях опозицията да екзекутира войници на президента Башар Асад, както и обратното. Осъзнах, че там беше война, и реших да си тръгна. Беше ме страх да се откажа от исляма, за да не ме убият."

Тогава той разказа още, че през 2013 г. приел исляма, защото се сприятелил с младежи от същата религия.

"Впечатли ме повече не това, което учи самата религия, а усещането за братство, което носи - допълни още момчето пред магистратите. - Моите съмишленици постоянно говореха за войната в Сирия. Гледаха видеоклипове как бунтовници на Асад изнасилват жени и убиват деца при бомбардировки. През август 2017 г. отхвърлих исляма и приех отново християнството."

Младежът категорично отрече да е дошъл в България, за да се учи на стрелба с автомат "Калашников".

"Дойдох в София през май 2017 г. - обясни той. - Имахме уговорка с татко той да дойде в България и да се пенсионира тук. Но нещата се забавиха заради

данъчни

проблеми

в Австралия

и затова пристигнах преди него. Запознах се с мъж на име Петър Петров, който ми предложил заедно да стреляме в клуб "Левски". Там ходихме няколко пъти. Малко по-късно в социалните мрежи се запознах с момиче от Пловдив, което се казва Кристин. Тя ми предложи да посетим стрелбище "360 градуса" в пловдивското село Войводино. Ако бях дошъл в България, за да убивам, щях да започна да стрелям на втората седмица, а не на четвъртия месец в стрелбище."

Джон определи обвиненията срещу него за "смешни", и допълни, че "ислямистите трябва да са обучени, преди да ги изпратят на мисия, а не да се учат там".