Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"До 10 години затвор грозят Мохамед Абдулкадер. Обвинението му е изключително сериозно", твърдят юристи

“Момчето е изумено, ходило е за по 5-6 дни при баща си само да го види”, каза пред “168 часа” служебният му адвокат

Терористичната групировка отвличала момичета и ги екзекутирала, ако откажат да се сгодят за бойците й

Организацията става известна с нападенията на манастири и изтезанията на заложници

Червено знаме с жълти надписи, тежка военна екипировка, автомати, танкове, войници с бронежилетки и вдигнат към небето показалец. Голяма част от снимките, които арестуваният Мохамед Абдулкадер е публикувал в социалните си мрежи, говорят достатъчно за това, което младежът е правил, докато е посещавал баща си Ахмет Абдулкадер в Сирия. Роднини на задържания за тероризъм в Бургас категорично отричат той да има общо с различни екстремистки групировки. Според прокуратурата обаче неколкократният национален шампион по борба е участвал в няколко бойни сражения.

Специалисти все пак успяха да разчетат знаците от фотосите, по които може да се установи за коя радикална организация е стрелял Мохамед. Те са сигурни, че групата, в която се е включил, се казва "Султан Мурад", по-известна като Сирийска свободна армия. Нейното знаме е неоосманистко, а според арабисти върху него е показан Шахада, който символизира идеологическата принадлежност на бойците към радикалния ислям.

Проверка на "168 часа" показа, че към днешна дата организацията "Султан Мурад" е най-голямата от протурските "сирийски" организации. Тя може да се похвали с изключително силна подкрепа от страна на Турция. Името си групата всъщност взема от султана на Османската империя Мурад II, който се счита за един от най-почитаните турски управници. Според службите днес именно Турция играе ключовата роля за съществуването на Сирийска свободна армия, като помага на бойците, снабдявайки ги с оръжия, храна, военна поготовка, въздушна подкрепа и допълнително финансиране.

Въпреки че представителите на "Султан Мурад" определят себе си за "умерена група", това изобщо не е така. Различни публикации сочат, че бойците на организацията са пролели немалко кръв в името на идеите, в които вярват. Една от тях е свалянето на правителството на Башар Асад от власт.

Задържаният Мохамед Абдулкадер заедно с баща си Ахмет.
Задържаният Мохамед Абдулкадер заедно с баща си Ахмет.

Някои от крайните нападения, които войниците са извършили през годините, все пак са записани в историята и не могат да бъдат скрити. Едно от тях е на 25 октомври 2013 г., когато джихадистите изсипват дъжд от куршуми върху манастир в Алепо. Щетите, които нанасят, са огромни. Възстановяването на старинната сграда отнема няколко години, но пълното й реновиране е невъзможно. Жертви също има.

Друг подобен случай, но много по-кръвопролитен датира от ноември 2015-а до март 2016 г. Тогава войниците участват в редовни обстрели върху предградия на Алепо. Едно от тях е Шейх Максуд и се намира в северната част на сирийския град. Свидетели на ужасяващото нападение по-късно ще разкажат, че загиналите цивилни са били 1000 души, сред които жени и деца. Жертвите са бягали и викали за помощ, дори са молили бойците да спрат, но те така и не ги послушали. Хиляди са ранени. Два месец по-късно международната НПО за защита на човешките права "Амнести Интернешънъл" обявява това за "военно престъпление".

Дали бащата на Мохамед Абдулкадер е един от лидерите на организацията, не може да се каже със сигурност. Официално като командващи на групировката са посочени имената на Ахмет Отман, Фехим Иса и Али Шейх Салих. Българската прокуратура обаче е сигурна, че младежът е вербуван от баща си Ахмет, който ръководел терористична организация. Не е изключено Абдулкадер младши да е участвал в няколко такива. Според разследващи таткото бил замесен във военни действия на страната на две джихадистки групировки, една от които е "Султан Мурад".

Интересен коментар по случая направи специалистът по темата за Сирия Дахер Ламот.

"Странното е, че нито един сириец, до когото се допитах, не го познава ( Мохамед Абдулкадер - бел.ред.) - написа той в социалните си мрежи. - Разгледах снимките и единственият флаг, който се вижда, е червен, характерен за групировката "Султан Мурад". Това е отличителният й знак. Тази групировка е известна с жестокостите си спрямо кюрдите и кюрдските сили."

Според него една от снимките на младежа е взета от тамошно училище. На нея Мохамед позира отново с вдигнат към небето показалец, който е характерен жест на джихадистите. За пореден път е облечен и с камуфлажни дрехи като войник.

"Как бихме си обяснили снимката - пита Ламот. - Тя е взета в училище. В какво са превърнали всички училища тези "борци за свобода" в Сирия? Виждате в какво."

Специалистът обръща внимание и на друга снимка на Абдулкадер. На нея се вижда как той позира пред голямо превозно средство, на което е закачено червеното знаме на Султан Мурад. Отново е вдигнал показалеца си нагоре, но този път е и с черна шапка, върху която има миниатюрен надпис.

"Много яки черни шапчици, нали? На тях пише "Аллах акбар" - изяснява Дахер. - Последната джихадистка мода."

Като всяка крайна екстремистка организация "Султан Мурад" също има свой канал в YouTube, където е споделила стотици клипове от обученията на войниците си, дори от сраженията на бойния фронт. На качените там видеа може да бъдат видени десетки бойци с екипи, които стрелят с калашници, зареждат ракети, хвърлят гранати, взривяват цели сгради и карат танкове. На част от публикуваните материали войниците ликуват, че са превзели територии, забивайки знаме и пеейки песен.

Според различни международни статии както други крайни групи, така и "Султан Мурад" не пропускала да се гаври и малтретира задържани пленници. През февруари 2016 г. те дори са публикували видео, в което измъчват и войниците на "Джаиш ал Тувар", чиито членове били предимно от кюрдските сили за самоотбрана.

Групата на Сирийската свободна армия често отвличала и момичета. През юни тази година името й влезе в полезрението на международните медии във връзка със смъртта на 16-годишната кюрдка Малак Набих Халил Джума. Тялото й бе открито от жители на сирийския град Азаз, намиращ се северно от Алепо. Месец преди това Малак е отвлечена от организацията и изнасилена. Принуждават я да се омъжи за боец. Тя обаче категорично отказва, което й струва живота. Застреляна е с три куршума.

Дали Мохамед е искал да се присъедини за постоянно към Сирийската свободна армия, не е ясно. Според нашата прокуратура той е посещавал баща си в Сирия няколко пъти. Последният бил преди една седмица. След него се върнал в България.

Пред "168 часа" служебният адвокат, който бил даден на Абдулкадер в Бургас - Веселина Василева, обясни, че момчето в действителност е пътувало при татко си, но в никакъв случай с идеята да се включва в различни бойни действия.

"Ходил е при него няколко пъти, но за по 5-6 дни, и то просто за да се видят и да си поговорят като баща и син, а не за да се замесва в нещо незаконно - изяснява юристката. - Все пак родителската връзка е силна."

Според Василева момчето било силно притеснено от това, което му се случва.

"Мохамед е изумен от ареста и не може да повярва, че е истина - казва тя. - Беше притеснен от задържането си и от обвинението, което му предявяват. Имаше подозрение, че всичко е инициирано и е набеден просто заради една снимка отпреди пет години. Няма никакви доказателства, на които могат да се опрат. Да, снимките са факт, но с тях е искал да се покаже пред приятелите си. Да се похвали с това къде е бил и какво е видял в Сирия. Той е едно нормално момче като всички други на неговата възраст. Има много приятели, излиза по дискотеки и се забавлява."

Според юристи обвинението срещу Абдулкадер е изключително сериозно.

"Той е привлечен по член 108а, алинея 6 във връзка с алинея 1 - твърди специалист. - Това означава, че ако бъде осъден, може да получи до 10 години лишаване от свобода въпреки чистото си съдебно минало."

В шок от случващото се е и майката на Мохамед - Анелия.

"Синът ми не е терорист - обясни развълнувано жената пред медии. - Снимките, на които позира с оръжие, са от периода, в който семейството ни живееше в Халеб."

Точно тогава Мохамед е на 15-години, а майка му решава да подаде молба до българското консулство в Анкара, за да бъдат изведени от Сирия. Получават обаче отказ да преминат през Турция и остават за още една година в страната.

"Нищо няма - това са снимки на един тийнейджър, който искаше да се покаже пред приятели - допълва още жената. - Много пъти съм му казала за снимките: "Недей, да не видят приятелите. Недей така. Медиите и социалните мрежи ще го разберат по друг начин. Едно дете, което е на 15 години, може ли да стреля с такова оръжие, което не знам колко тежи. Толкова трудно излязохме от тази държава. Пристигнахме в България, записахме детето в училище, той изобщо не иска да ходи натам. Искаме да си оправим живота. Аз, ако имах пари, ако беше терорист, ако беше това, в което всички го обвиняват, нямаше да живея при сестра ми. Ако бяхме такива каквито ни изкарват по медиите, трябваше да ни хванат още на границата. Нямаше да пристигнем, да си дадем адреса, на който живеем."

Анелия твърди, че към днешна дата бащата на Мохамед живеел в Сирия с първата си съпруга и децата, които има от нея, но не спирал да поддържа връзка с българката и сина си. Той им помагал изключително много финансово. Тя допълва, че Ахмет Абдулкадер наистина е посещавал сбирки на групата "Султан Мурад", но не вземал участие в убийствата, извършени от тях.

Според жената снимките, на които Абдулкадер-младши позира, били просто спомен, а вероятност татко му да го е вербувал не съществувала.

"Той (баща му - бел.р.ед) дори не искаше тези снимки - спомня си тя. - Колко пъти му се караше да не се снима."

Между майката на Мохамед и неговата служебна защитничка в Бургас не е имало личен разговор.

"Да говоря с нея, беше невъзможно - спомня си адвокатката. - Това се случваше трудно, и то чрез трети и пети лица, защото бяха събрали телефоните на всички близки на момчето и не им даваха да разговарят с никого."

При специализираната акция срещу тероризма освен задържания Абдулкадер като свидетели бяха привлечени и 14 негови сподвижници. Сред тях и приятели на младежа, с които са тренирали заедно борба в клуб "Бургас".

За Мохамед стана ясно, че е неколкократен държавен шампион и много перспективен кадър, който обаче в един момент се отказал от спорта. Преди да завърши средното си образование, той имал планове да продължи да учи в Национална спортна академия. Това обаче така и не се случило. Малко след бала Абдулкадер заминал за Сирия.

Треньорът му Николай Дачев все още не може да повярва, че младежът е задържан и обвинен в тероризъм. Последно двамата се видяли на състезание, провело се през 2019 година в зала "Бойчо Брънзов". Определя Мохамед като възпитан и добър. Бил изключително стриктен и в спорта. Смята, че обвинението срещу него е "пълна измислица". По думите на Дачев Абдулкадер ходел в Сирия заради баща си. Искал да говори с него повече, защото му липсвал.

Пред "168 часа" близки на Мохамед твърдят, че не са забелязали някаква промяна в поведението му през последните години, в които пътуванията му до Сирия зачестили. Те са сигурни, че такава щяло да има, тъй като обикновено това се случвало с младежи, вербувани от радикални групировки.

Познатите на Абдулкадер обаче разказват, че досега той нито веднъж не им е говорил за "Ислямска държава" или друга подобна организация. Не е споделял и за някакви амбиции да се включва в бойни действия, още по-малко, че има желание да извърши атентат. Не се бил отрекъл и от светския живот. Обичал постоянно да излиза и да купонясва. Винаги бил заобиколен от много приятели, с които се смеели постоянно.