Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румънският Валери Божинов направи добра кариера, но можеше да стигне много по-далеч

Има много футболисти, които не успяха да реализират потенциала си. Често причините са тежки травми, жени и безкрайни купони. Но има и играчи, за които сякаш съдбата е предопределила повече - такива са българинът Валери Божинов, Марио Балотели, бразилецът Адриано, но безспорен лидер в тази антикласация е някогашната перла от съседна Румъния Адриан Муту.

Нападателят започва професионалната си кариера в родния си клуб "Арджеш" (Питещ), преди да дебютира за мъжкия отбор на 18-годишна възраст. Той играе общо 47 мача за клуба и вкарва 14 гола преди един от най-големите клубове в Румъния, "Динамо" (Букурещ), да го привлече в своите редици.

20-годишният Муту се присъедини към "Динамо" в средата на сезон 1998/1999 г. и направи 17 участия, като отбеляза четири гола за клуба. Следващата кампания обаче ще покаже, че той е най-големият талант на Румъния.

В първите 18 мача Муту вкара 18 гола

в лигата, а общо във всички състезания се разписа с изключителните 25 гола в 24 мача само след половин сезон. Тази забележителна форма осигури на румънеца трансфер в италианския гигант "Интер" (Милано), но единственият положителен спомен ще бъде дебютът му за купата на Италия, където слезе от пейката, за да отбележи срещу "Милан".

Последва трансфер във "Верона", където нападателят започна да бележи важни попадения за тима от града на Ромео и Жулиета. Добрите му игри водят до преминаване в "Парма", където през сезон 2002/2003 г. заедно със своя брат по съдба - бразилеца Адриано, формират страховито дуо в атаката на пармалатите. Двойката вкарва общо 32 гола, от които 18 са дело на румънеца. Тези негови изяви го превръщат в

един от най-големите и желани таланти на Стария континент

Благодарение на това младият стрелец попада в полезрението на новия собственик на "Челси" Роман Абрамович и срещу 15,8 милиона паунда Адриан Муту премина на "Стамфорд Бридж".

Румънската перла започна ударно за новия си тим, като се разписа четири пъти в първите си три срещи, включително и във вратата на единия лондонски съперник "Тотнъм". С течение на шампионата обаче формата на Муту избледнява и той завършва само с шест гола в лигата от общо 25 мача.През лятото на 2004 г. треньорът на клуба Клаудио Раниери е заменен от европейския клубен шампион - Жозе Моуриньо. Под ръководството на "Специалния" румънецът губи своето титулярно място.

Тогава се разбира, че Адриан Муту има сериозни проблеми с дисциплината и редовно пропуска тренировките на "Челси". В родината си пък се замесва в сериозен скандал, като не спира на полицейска палка, което води до гонка в стил американски екшън. Слуховете, че нападателят шофира под въздействието на алкохол и наркотици, водят до там, че той е подложен на тест за забранени стимуланти от клуба си. Тестът е категоричен -

Муту е с положителна проба за кокаин

Румънският национал е уволнен от "Челси" поради нарушение на договора, а правата му бяха спрени за седем месеца. На нападателя бе наложена и глоба от английската футболна асоциация в размер на 20 000 паунда. Талантът признава, че е посегнал към наркотиците, тъй като бил изпаднал в депресия след развода с жена си.

Оттогава започва и дългият финансов спор между играча и клуба, като Муту бе осъден да плати на "Челси" 17 милиона евро обезщетение. Тези пари все още не са платени, тъй като делото е обжалвано в толкова много съдилища, че те сякаш нямат край. Въпреки това на Апенините румънецът

все още е считан за един от най-добрите млади нападатели

и това води до трансфера му в гранда "Ювентус". "Старата госпожа" си осигурява услугите на стрелеца още преди да изтече наказанието му.

През следващата кампания Муту си партнира с изключителни футболисти в атаката на "Юве" като Алесандро дел Пиеро, Златан Ибрахимович и Давид Трезеге. Отборът печели титлата на страната, но след скандала "Калчополи" тя е отнета, а повечето звезди напускат тима от Торино. Адриан Муто преминава във "Фиорентина", където кариерата му тръгва отново стремглаво нагоре.

Заедно с Лука Тони той създава смъртоносно партньорство в атаката на виолетовите. Двойката отбелязва 32 гола, а Муту е обявен за футболист на годината от "Il Calcio" благодарение на 16-те попадения и осем асистенции в 33 мача.

След като Тони преминава в "Байерн" (Мюнхен), Муту се наслаждава на още един успешен сезон, този път партнирайки си с Джампаоло Пацини. Румънецът вкарва 23 пъти, ставайки топреализатор както в тима, така и в Серия А и във всички турнири. За пореден път му се налага да играе с нов партньор в атаката, като този път това е Алберто Джилардино. Двамата се представят отлично, "Фиорентина" се класира за Шампионската лига, а Муту забива първия си хеттрик за тима от "Артемио Франки".

На следващата година обаче проблемите на скандалния играч

се завръщат с гръм и трясък. През януари 2010 г. Муту отново дава положителна проба при тест за забранени стимуланти, заради което е отстранен от отбора за месец. След като се извинява на "Фиорентина", нападателят е върнат, но игрите му са повече от незадоволителни. Оттук нататък кариерата му тръгва стръмно надолу и той преминава през скромни отбори като "Чезена" и френския "Аячо". Следва завръщане в Румъния в "Арджеш" и приключение в Индия, но футболистът разочарова все повече и е бледа сянка на онзи блестящ футболист, който е бил в миналото.

Така Адриан Муту направи една добра кариера, която в никакъв случай обаче

не оправда огромните очаквания към него

Все пак нападателят ще се запомни като редовен голмайстор за националния отбор на страната си, отбелязвайки шест гола, за да класира Румъния на Евро 2008, а на самото първенство вкара и единствения гол за тима.

Зедно с легендата Георге Хаджи пък дели с по 35 гола първото място по най-много вкарани голове за родината си.