Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Смята се, че хората, живели там преди бедствието, са се преместили в Шумер и са в основата на великата цивилизация

Битие, Глава 6, стих 17

„И ето, аз ще направя на Земята потоп от вода, за да изтребя под небесата всяка плът, в която има жива душа; всичко, що е на Земята, ще се лиши от живот.“

По този начин в Библията е описан Всемирният потоп, който е изследван от много учени, за да се потвърди, че не е само легенда. Свидетелства за бедствието се откриват и при всички цивилизации от Стария свят – шумерската, гръцката, индуската, китайската и дори при американските индианци. В епоса на Гилгамеш, писан 3100 г. пр. Христа, също се споменава за буря, „която адът изпратил и потопил Земята, като батално клане помело хората“.

Проучванията в Месопотамия и Червено море, глинените плочки с шумерските текстове, ръкописите в Библията и множество други находки са дали основание на учените да приемат за място на Потопа поречията на Тигър и Ефрат, въпреки че те никъде не са посочени в древните източници. Тълкувателите на тези данни обаче не са имали представа за грандиозните мащаби на природните катастрофи. Намесата на геолозите и океанолозите през последните десетилетия в дешифрирането на находките доведе до решителен поврат в тълкуването на древните писания за Потопа.

В края на 1979 г. океанологът и морски геолог проф. Петко Димитров от Института по океанология във Варна прави множество проучвания на дъното на Черно море, за да проследи какви катастрофални събития са се разразили там преди хиляди години. Именно тогава започват да се зараждат и първите предположения, че Потопът, описан в Библията, може да се е случил на територията на този воден басейн. Неговите изследвания бяха предоставени на списание „Космос“ от сина му доц. Димитър Димитров, който също работи в тази област.

Как проф. Димитров успява да очертае старите брегови линии на Черно море, как доц. Явор Шопов на база на множество проучвания първи съобщава на света, че Потопът е бил в Черно море, какви са противоречията на тази теория и създали ли са хората, живели около водния басейн, великата шумерска цивилизация, четете в новия брой на списание "Космос".

Старите и новите граници на Черно море.
Старите и новите граници на Черно море.