Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Кошлуков
Емил Кошлуков

С писмо, представено като право на отговор, президентската институция реши да учи БНТ как се правят новини.

Журналистите в медията отговориха с декларация, че винаги са се старали да представят двете гледни точки по един случай.

Епистоларната размяна на позиции, излъчена в централните и късните новини на 2 юли, предизвика обаче подписка на новинарите в БНТ и десетки реакции не само на журналисти.

На 1 юли от президентството изпращат писмо до телевизията, подписано от Кирил Атанасов, началник отдел “Връзки с обществеността”, в което се твърди, че в новинарските емисии на “По света и у нас” от 20,00 и 23,00 ч на 30 юни е “направено

сериозно

отстъпление от

обективността

и професионалните стандарти на журналистиката, чрез на практика едностранното отразяване на медийни публикации на прокуратурата”.

Става дума за отразяването на твърденията на прокуратурата относно комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция, които са представени в цялост, включително и с графики, а отговорът на президентската институция е показан отчасти и според президентството - интерпретиран манипулативно и с внушения от страна на репортера, наставляват президентските чиновници.

“Отсъства позицията, че в “президентската институция няма и не се е провеждала процедура за помилването на лицето Петър Ненов”, пишат от президентството. В късната емисия на БНТ изцяло отсъствала тяхната гледна точка.

Така въпросната институция абдикира от конституционното си задължение да представлява единството на нацията и се представи за противник на друга държавна институция - прокуратурата, с която иска да е равнопоставена по време.

БНТ прочете писмото в “По света и у нас” на 2 юли, след което журналистите отговориха с декларация. “Вчера в централната емисия както чатовете, разпространени от прокуратурата, така и основната част от президентската позиция са представени графично. В предишния ден, в подробен, дълъг репортаж, също бе отразена позицията на президента по време на негово посещение в страната, а информацията от прокуратурата тогава беше сведена до секунди”, казват от БНТ.

“Всеки ден редакционният екип на БНТ има свободата да избира реда и начина на представяне на новините, воден единствено от професионалните си критерии. Затова не бихме желали да бъдем въвличани в напрежение между други държавни институции”, завършва отговорът на БНТ.

Намеса в редакционната политика на независима медия - така генералният директор на БНТ Емил Кошлуков определи писмото от президентството. То завършва със следното искане: “Моля цялото съдържание на това писмо да се счита за право на отговор на президентската институция в съответствие с чл. 18 от Закона за радиото и телевизията и да бъде публикувано в днешните централна и късна емисия на “По света и у нас”.”

Излъчено е точно така, но според Кошлуков

“това изобщо не

представлява

право на отговор

по чл. 18 от закона. Въпреки това сме го изчели, защото смятаме, че в обществената телевизия винаги има място за свободна трибуна. Но не можем да се съгласим с квалификациите и определенията, които ни дават политици. И е особено опасно политици да се месят в работата на медиите, това го знаем от опит. Не бихме препоръчали на никого такова нещо”.

Генералният директор обясни пред “24 часа”, че БНТ отразява всички посещения на президента, където и да е в страната, каквото и да е направил. Същевременно невинаги са отразявани важни визити на министри, защото БНТ не може да прати журналисти в командировка по финансови съображения. “Ние сме канили представители на президентството, те отказват да говорят”, каза още Кошлуков. По думите му стандартите на БНТ са професионални и обективни, по тях телевизията работи от 60 години.

“Аз ще застана зад всяка позиция на колегите, така както направих в случая с Добрина Чешмеджиева и Волен Сидеров, когато също имаше такова неуважително отношение към наш колега. Така ще застана и тука, за да защитим друг наш колега от също неуважително отношение. Това е задачата ми като генерален директор. Няма да допусна да бъдат хулени колеги за това, че си вършат работата съвестно и професионално. И не бива БНТ да бъде въвличана в политически интриги. Ние не участваме в политическата борба, ние я отразяваме. Ние самите не сме политици”, каза Кошлуков.

“Президентската институция държи гласът ѝ да се чува ясно в новинарските емисии на обществената телевизия, когато е обект на атаки и манипулации. Журналистически парадокс е в дадена новинарска емисия да се представя само едната гледна точка, а позицията на президентската институция да отсъства.” Този коментар направи за “24 часа” Кирил Атанасов.

Междувременно

СЕМ се

самосезира

за писмото на Радев до БНТ. Експертите на съвета ще направи специализиран мониторинг на деня, за който става въпрос в острото писмо на президента - 30 юни, обясни председателката на СЕМ Бетина Жотева. Те ще внесат доклада си на заседанието на съвета в сряда, 8 юли.

“Ако има нарушение от страна на БНТ, то ще бъде разгледано по реда на Закона за радиото и телевизията. Ако няма, моралната тежест остава върху президента. Ние нямаме никаква възможност за реакция. Това е широко обсъждан обществен въпрос и ако няма нарушение на БНТ, писмото е, меко казано, неудачна намеса в редакционната политика на телевизията”, каза Жотева пред “24 часа”.