Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс
Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Руснаците проправиха пътя за Владимир Путин да управлява до 2036 г., подкрепяйки с огромно мнозинство конституционните промени, които ще му позволят още два пъти да се кандидатира за президент, но критици отбелязват, че резултатът е манипулиран в огромни мащаби.

Според публикуваните днес официални резултати при преброени 100 процента от гласовете бившият офицер от КГБ, който управлява Русия като държавен глава и премиер от повече от две десетилетия, е спечелил с лекота правото да се кандидатира за още два шестгодишни мандата, след като през 2024 г. изтече сегашният му.

Това означава, че Путин, който сега е на 67 години, може да управлява до 83-годишна възраст.

Централната избирателна комисия съобщи, че 77,9 процента от преброените в най-голямата страна в света бюлетини са подадени в подкрепа на конституционните промени. Малко над 21,2 на сто са гласували против, допълват оттам.

Елла Памфилова, председател на комисията, заяви, че гласуването е било прозрачно и че властите са направили всичко, за да гарантират честността му.

Опозиционният политик Алексей Навални беше на различно мнение и определи гласуването като нелегитимно и незаконно шоу, предназначено да узакони пожизненото управление на Путин като президент.

"Никога няма да признаем този резултат", каза Навални във видеопослание към привържениците си.

Навални допълни, че засега, заради пандемията от новия коронавирус, опозицията няма да протестира, но наесен ще излезе масово, ако не бъде позволено на кандидатите й да вземат участие в регионалните избори или резултатите им бъдат фалшифицирани.

"Путин най-много го е страх от улицата", каза Навални. "Той няма да си тръгне, докато не започнем да излизаме по улиците със стотици хиляди и милиони", добави опозиционният политик.

Руснаците бяха насърчавани да подкрепят властовия ход на Путин, определян от критици като конституционен преврат, с томболи за апартаменти и рекламна кампания, изтъкваща значението на други от конституционните поправки като например индексиране на пенсиите и фактическа забрана на хомосексуалните бракове.

По разпореждане на Путин за всяко дете до 16-годишна възраст беше отпусната еднократна помощ в размер на 10 000 рубли (141 долара), когато хората отиваха към изборните секции вчера, последния ден от гласуването. То се състоя в продължение на седем дни, в опит да се ограничи разпространението на коронавируса.

Михаил Волков, жител на Москва, заяви, че е гласувал за реформите. "Нуждаем се от коренна промяна, аз ги подкрепям", каза той.

"ПРОЧЕТЕТЕ НЕЩО И ГЛАСУВАЙТЕ"

Други не бяха толкова възторжени.

"Не съм чела поправките, ако трябва да съм честна", каза Людмила, друг гласоподавател. "Какъв е смисълът да се гласува, щом те вече са решили вместо теб. В нашата страна е така - прочетете нещо и гласувайте. Аз гласувах", добави тя.

По данни на ЦИК избирателната активност е била 65 процента.

В навечерието на последния ден от гласуването Путин, най-дълго задържалият се на власт лидер в съвременната руска история след съветския диктатор Йосиф Сталин, произнесе реч, в която не спомена нищо за това по какъв начин промените могат да се отразят на кариерата му.

Преди това той е казвал, че все още не е взел решение за бъдещето си. Критиците, които оприличават Путин на съвременен цар, казват, че са сигурни, че президентът отново ще се кандидатира, но според някои анализатори той може и да иска да си запази всички опции отворени, за да не губи влиянието си, превръщайки се в президент, който просто ще доизкарва разрешените си по конституция мандати.

Със своите 60 процента, по данни на института "Левада", неговият рейтинг остава висок, но доста по-нисък в сравнение с пика си от близо 90 на сто.

Докато Русия всеки ден регистрираше по хиляди нови случаи на Ковид-19, противниците му не бяха способни да организират протести, но осмиваха в интернет гласуването, споделяйки снимки на импровизирани избирателни секции по стълбища на блокове, в колички за пазаруване в супермаркети и в багажник на автомобил.

Вчера следобед малка група активисти организираха символичен протест на Червения площад, като легнали на земята, изписаха с телата си годината 2036, след което бързо бяха задържани от полицията, съобщи телевизия "Дожд".

Отделно от това, "Кампания Не!" призова привържениците си след гласуването да се запътят към Пушкинския площад в Москва.

"Трябва да напомним на властта, че съществуваме и че има десетки милиони като нас, които не искат Путин да управлява до 2036 г.", заяви във видео активистът Андрей Пивоваров.

Впоследствие там се появиха само няколко десетки души на фона на засилено полицейско присъствие, съобщи репортер на Ройтерс. Според опозиционни политици там е имало неколкостотин души. Тези, които бяха там, скандираха "Русия ще бъде свободна". Друг от възгласите призоваваше Путин да се оттегли от властта.

"Голос", неправителствена организация за наблюдение на избори, изброи редица нередности при гласуването и заяви, че не може да потвърди легитимността на резултатите.

(БТА)