Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"За мен отхвърленото вето на президента бе напълно очаквано. Президентът винаги се е ръководил от принципи и в този случай не е направил никакво отстъпление от тях. Някои неща в закона за МВР бяха оценени позитивно от него, но в същото време с промените в закона се прави дублиране на функции и правомощия на МВР и НСО".

Това каза секретарят на президента Румен Радев по сигурността и отбраната Стефан Янев за ветото върху промените в закона за МВР в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

И продължи: „В промените се казва, че „охраняваните лица по смисъла на закона за НСО имат право да се откажат от охраната на НСО и тя да бъде поета от МВР с решение на съответната комисия. Комисията е една и съща. Когато човекът си избере кой да го охранява, са възможни всякакви казуси, които касаят координацията между отделните служби, между специалистите в дейността и в международно ниво“, изтъкна той.

Според ген. Янев е несериозно у нас да пристигнат аналозите на охраняваните политици и да им се предостави възможност да избират между 2-3 служби, които да ги пазят.

Той обясни, че отговорностите и задълженията на президента към НСО са описани в Закона за НСО:

Да назначава и освобождава ръководителя на службата съвместно с Министерски съвет;

Да повишава в звание офицерите в службата;

Да утвърждава щатното разписание.
„Отношение към контрола и прякото ръководство на службата имат както Народното събрание чрез специализирана комисия, така и до известна степен изпълнителната власт по отношение на бюджета, който определя за издръжка на службата“, допълни Янев.

Той обясни, че има медийна кампания срещу НСО, която се „набива“ по различни поводи с една и съща дума – „слугинаж“.

„Познавам добре специалистите в НСО, но подозирам, че хора, които използват тази дума, са засегнати, че не им е даден или отказан този „слугинаж“. Ако има целенасоченост, тя е против професионализма на тези хора“, подчерта той.

Според него държавата трябва да работи целенасочено и обясни, че с решение на МС в момента се провежда т.нар стратегически преглед на системата за национална сигурност, който още не е завършил.

„Въпреки това приемаме промените в Закона за МВР“, уточни той.

"Не бих казал, че имам усещане, че НСО ще бъде закрито, въпреки че има такива настроения в общественото пространство. Но това създава нездрава атмосфера", каза още Янев.

"Пиша си с всякакви хора, имал съм комуникации и с бизнесмени. Няма да се изненадам, ако и от моя телефон излязат разпечатки, но няма от какво да се срамувам", обясни той.