Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Факсимиле от публикацията в “24 часа” на 1 юли
Факсимиле от публикацията в “24 часа” на 1 юли

Николай Феодоров Низол най-вероятно е подставено лице, а истинският собственик на сайта за фалшиви новини narod.bg се крие зад него.

Измамата лъсна, след като “24 часа” провери кой плаща за хостинга на сайта и се оказа, че няма съвпадение нито с името на Низол, нито с фирмата му “Хаки фиш” ЕООД, на която официално е регистрирана страницата. 

narod.bg се води на името на фирма на Низол, но друг плаща за хостинга му.
narod.bg се води на името на фирма на Низол, но друг плаща за хостинга му.

Домейнът narod.bg - името, което се изписва в браузъра, е регистрирано на “Хаки фиш” ЕООД. Компанията е 100% собственост на Низол, който е с руски корени, но е роден в България. Самият той обясни пред “24 часа”, че не знае да има такъв сайт и като си пийне, му дават документи и подписва. Общо на името му се водят 57 компании в България, има и фирми в Полша.

Любопитното е, че хостингът - там, където се помещава сайтът, е бил плащан както от физическо лице, така и от фирма. Нито имената на човека обаче съвпадат с тези на Низол, нито компанията е “Хаки фиш”, обясниха за “24 часа” от “Суперхостинг”. Именно на техни сървъри е разположен сайтът. От компанията обаче уточниха, че не могат да дадат на екипа ни данните на платците, тъй като са защитени.

Сайтът narod.bg нашумя в последните седмици с няколко явни измислици. В понеделник медията разпространи фалшивата новина, че премиерът е приет във ВМА с високо кръвно след избухналите в държавата скандали. Той отрече “новината”.

Сайтът излъга още, че главният прокурор Иван Гешев е бил охрана на бившия първи Тодор Живков. За целта пуснаха снимка на Тато, Бойко Борисов и мъж с униформа. 8 часа след като Гешев отрече да е на снимката в туитър, фейк сайтът пусна дописката и във фейсбук.

Именно социалната мрежа играе съществена роля в измислиците на narod.bg. Част от хибридните атаки с фалшиви новини е изпирането им, като се представя, че те са от социалните мрежи. Което също не е вярно - попадат в мрежите, след като са разпространени от въпросния сайт.

Той поддържа и фейсбук страница, създадена на 19 юли м.г.

Рядко пуска положителни новини, но прави впечатление, че например Цветан Цветанов е представян в добра светлина - явно истинският собственик на сайта си го харесва.

Самият сайт се списва грамотно, почти няма правописни грешки. Дописките са правилно построени. За разлика от вложеното във фейк журналисти, собственикът на ментето не е платил за дизайн на сайта.

Вместо това е използвал безплатната блог платформа Wordpress. Дори това издава, че сайтът е менте. Софтуерът е подходящ за готварски блогове или лични дневници на майки например, но не и за сериозен сайт.