Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентството протестира, че не ги били представили наравно с прокуратурата. Радев официално се противопостави на друга държавна институция - край с конституционната роля да олицетворява единството на нацията   

Президентската администрация е решила да учи БНТ как се правят новини. От президентството са изпратили писмо до телевизията, в което се твърди, че в новинарските емисии на "По света и у нас" от 20.00 и 23.00 на 30 юни е "направено сериозно отстъпление от обективността и професионалните стандарти на журналистиката, чрез на практика едностранното отразяване на медийни публикации на прокуратурата". 

Става дума за отразяването на твърденията на прокуратурата относно комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция, които са представени в цялост, включително и с графики, а отговорът на президентската институция е показан отчасти и според президентството - интерпретиран манипулативно и с внушения от страна на репортера, наставляват президентските чиновници. 

"Отсъства позицията, че в "президентската институция няма и не се е провеждала процедура за помилването на лицето Петър Ненов", пишат още от президенството.

В късната емисия на БНТ изцяло отсъствала гледната точка на президентската институция. 

Така въпросната институция окончателно абдикира от конституционното си задължение да представлява единството на нацията и се представи за противник на друга държавна институция - прокуратурата, с която иска да е равнопоставена по време.

БНТ прочете писмото в новинарската си емисия от 20 ч., тази вечер. Отговорът на Българската национална телевизия, е че винаги са се старали да представят двете гледни точки по един случай.

"Вчера в централната емисия, както чатовете, разпространени от прокуратурата, така и основната част от президенската позиция са представени графично. В предишния ден, в подробен, дълъг репортаж, също бе отразена позицията на президента по време на негово посещение в страна, а информацията от прокуратурата тогава беше сведена до секунди", казват от БНТ.

"Всеки ден редакционният екип на БНТ има свободата да избира реда и начина на представяне на новините, воден единствено от професионалните си критерии. Затова не бихме желали да бъдем въвличани в напрежение между други държавни институции", завършиха отговора си БНТ.