Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Николай Феодоров Низол, който е собственик на 57 фирми у нас, не знае, че притежава и медия

Руснак е собственикът на сайта “народ.бг”, който във вторник принуди Бойко Борисов да обяснява, че не е в болница заради кръвно, а преди дни пък накара Иван Гешев да опровергава, че е работил като охрана на Тодор Живков.

Николай Феодоров Низол е роден на 13 януари 1963 г. На негово име в България се водят 57 фирми. Те са регистрирани на различни адреси, повечето са с капитал до 10 лв., а Низол е едноличен собственик на всички без една.

Сайтът на руснака разпространи фалшивата снимка, на която уж главният прокурор охранява заедно с Бойко Борисов Тодор Живков на 29 юни. Пусна я във фейсбук страницата си цели 8 часа след като автентичността ѝ бе отречена яростно от главния прокурор. “За добро или за лошо, никога не съм имал такава униформа. А и когато е правена тази снимка, съм бил още на студентска скамейка. Поредната анархолиберална хибридна атака, чакам следващата…”, написа в 10,28 часа в понеделник в туитър Гешев. Това не попречи на “народ.бг” в 18,24 същия ден да пусне фейка си и във фейсбук.

Отново в понеделник медията на руснака с разностранен бизнес у нас - от заложна къща през архитектура, та до хотелиерство, разпространи фалшивата новина, че премиерът е приет във Военномедицинска академия с високо кръвно след избухналите скандали.

Разследване на “24 часа” показа, че собственик на този сайт е лице на име Николай Феодоров Низол, който живее постоянно у нас. Притежава у нас 57 фирми и няколко в Полша.

Фирмата зад “народ.бг” е “Хаки фиш” ЕООД. Тя е регистрирана на 14 ноември 2018 г. Самият сайт обаче е станал активен най-рано през втората половина на 2019 г. Вероятно на 19 юли 2019 г., когато е създадена фейсбук страницата. Фирмата е регистрирана в офис център в София в кв. “Илинден”. Повечето фирми на мъжа са пръснати из бизнес сгради в столицата, но има и компании в Петрич и Перник.

Потърсен от “24 часа” Низол отрече да е собственик на подобна фирма. “Имам фирми, но такава нямам. Някой е изпратил мои данни, които могат да се вземат отвсякъде”, каза той. После добави: “Пием си, дадат ми документи, разпиша се”.

Дали Низол лъже, или действително някой се крие зад името му, не е ясно. Сайтът очевидно се ползва за хибридни атаки, защото в понеделник пък разпространи съобщение, че министър-председателят Борисов е влязъл в болница с високо кръвно, което също се оказа напълно фалшиво.

Николай Низол е купил фирмата “Трещеник Турист Сървиз” от Светла Стойкова - тази фирма според Търговския регистър е била пряко свързана с бившия председател на общинския съвет в София Антоан Николов. Въпросната Стойкова е работила в дружеството на Николов - “Магура” АД, а впоследствие придобива “Трещеник Турист Сървиз” и го продава на Николай Феодоров Низол. От това не може да се направи извод, че Антоан Николов има нещо общо с този сайт. Но може да се предположи, че Низол или хората зад него изкупуват фирми с биография. Прави впечатление, че в публикациите на този сайт няма правописни грешки, което означава, че се наливат сериозни пари.

Какво показва контент анализът на публикациите - много често се пише за разцепление и напускане на структури на ГЕРБ. Рядко има позитивни публикации - например “Възкръсването на Цветан Цветанов в политиката”, “Новият живот на Цветан Цветанов” и “Цветан Цветанов се разходи по порта във Варна и събра тълпа от фенове”.

Има и материали за шумни полицейски акции, докато Цветанов бе вътрешен министър. Всички дописки са написани грамотно, няма правописни и пунктуационни грешки. Постоянно се претоплят стари и вече отречени фейк новини. Повечето вече са се появявали в сайта на Арман Бабикян - “информиран.нет”. В последно време страницата пуска поредните “разкрития” за хора, получили пари, за да ги пишат болни от коронавирус. Имена обаче не се цитират, всичко е анонимно. Пускането на фалшиви новини става с изпирането им, като се представят, че са някъде от социалните мрежи. Което също не е вярно - има ги в мрежите след като са разпространени от въпросния сайт.