Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това са парите от подкупа
Това са парите от подкупа

Дъщеря на бивша депутатка от ГЕРБ

арестувана с началниците от отдел “Наркотици”

Цветан Панков и Кирил Ванков

Директорът Ивайло Спиридонов и зам. главният

секретар на МВР Георги Арабаджиев подадоха оставки

Прокуратурата и “Вътрешна сигурност” на МВР арестуваха шефовете за борба с наркотрафика в ГДБОП в акция без прецедент в най-новата история на България. Часове по-късно премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставките на директора на спецслужбата Ивайло Спиридонов и на зам.главния секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Задържаните са началникът на отдел “Наркотици” комисар Цветан Панков и на сектора за борба с наркотрафика и разпространението Кирил Ванков. Двамата са дългогодишни служители на МВР. Акцията е проведена в четвъртък вечерта. 51-годишният Панков е арестуван след получен подкуп от криминално проявен. Парите са 5 хил. лв. и са белязани. След това с белезници са закопчани и 38-годишният Кирил Ванков и 42-годишната им колежка Василена Фикирлийска, която е дъщеря на бившата депутатка от ГЕРБ и настоящ партиен функционер Йорданка Фикирлийска, научи “24 часа”. 

Цветан Панков с медала от испанския посланик
Цветан Панков с медала от испанския посланик

Тримата са следени от отдел “Вътрешна сигурност” в МВР няколко месеца

по сигнали,

че закрилят

наркобанди и

международни

трафиканти на

дрога

Използвани са специални разузнавателни средства. Така ловците на корумпирани ченгета разбират, че в четвъртък вечерта Панков има среща с криминално проявен за наркотици и вероятно ще му даде редовния подкуп. Мъжът му предал плик с пари и в този момент Панков е арестуван.

Панков и Ванков са били особено близки с една от наркогрупировките в София, научи “24 часа”. Ползвали са техни членове като информатори за разбиването на други наркогрупи в последните няколко години, които са им били конкуренти на пазара. Данните за чадър над наркоразпространението е за последните 3 г. Панков и Ванков са в основата на разработката за разбиването на най-голямата група за продажба на дрога през последните години - тази на Радмир Ранов-Радо Ланеца. Той и хората му бяха ударени през август м.г., но босът успя да избяга и още не е намерен, както и други 16 от групировката. 

Иван Гешев съобщи новината за арестите в туитър.
Иван Гешев съобщи новината за арестите в туитър.

Шефовете от

отдел

“Наркотици” са

били по-близки

с друга банда

от София, членовете на която в миналото са гравитирали около Бандата на чуковете.

За арестите съобщи първо главният прокурор в новия си профил в туитър.

“Времето на недосегаемите свърши. Независимо къде и още по-малко, ако се отнася до най-висшия служител за борба с наркотрафика”, написа Гешев в туитър и публикува снимка на арестувания Панков.

“Предмет на разследването е дейност на организирана престъпна група, която се занимава основно с подкупи, логистика, помощ, чадър върху дейността на организирани престъпни групи за наркотрафик и разпространение на наркотици не само на територията на България”, заяви главният прокурор на брифинг в петък. От думите му стана ясно, че Панков и Ванков не само са оказвали съдействие на престъпни групи, но

са работили

основно срещу

техни конкуренти

на пазара

и са помагали за международен трафик на дрога.

“Нашите деца страдат от наркоразпространението, а те са бъдещето на България”, коментира емоционално Гешев.

Разследването за престъпната група начело с висшите служители на ГДБОП продължава с претърсвания на жилища, автомобили и разпити на свидетели.

Кои са

задържаните

Цветан Панков е дългогодишен служител на ГДБОП и отдел “Наркотици”. През лятото на 2018 г. получава награда от главния прокурор Сотир Цацаров заради няколко успешни акции срещу наркотрафика.

На 19 ноември м.г. посланикът на Испания Алехандро Поланко връчи на Панков орден за полицейски заслуги - “Бял кръст”. Отличието е по решение на министъра на вътрешните работи на Испания заради съвместни разследвания на банди за трафик на дрога.

Шефът на сектор в ГДБОП Кирил Ванков също е носител на награди заради работата си. Иван Гешев каза, че го познава още от работата му в столично районно полицейско управление и е разочарован. 

Младен Маринов (вляво) поздравява Ивайло Иванов по повод на 29 г. от основаването на службата през февруари.
Младен Маринов (вляво) поздравява Ивайло Иванов по повод на 29 г. от основаването на службата през февруари.

“Във всяко стадо има мърша, както е казал народът. Това, което правим, не трябва да се възприема като лош знак за МВР. В прокуратурата също има проблеми, но ние си ги решаваме. За тези, които работят с престъпниците, които им опъват чадъри, които са избрали да работят с престъпността, а не срещу нея - аз и вътрешният министър ще бъдем безкомпромисни”, заяви Иван Гешев.

След скандала с ареста на шефовете за борба с наркотрафика в ГДБОП, които всъщност са помагали на престъпници, предстои проверка на дейността на службата.

“Разпоредил съм на главния секретар на МВР цялостен анализ на дейността на ГДБОП с акцент върху отдел “Наркотици”. На базата на анализа ще бъдат обмислени структурни и кадрови промени. Ще очаквам предложения от професионалното ръководство, за да взема информирано решение. Изключително важно е да изчистим името на дирекцията и на служителите, които работят там, както и да запазим доверието на нашите чуждестранни партньори”, каза вътрешният министър Младен Маринов на брифинга в петък. Още тогава стана ясно, че се подготвя смяната на директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов, който оглавява службата от февруари 2015 г.

“Днешният случай провокира решението ми да се оттегля от поста и да поема отговорност. Смятам, че това е морален и логичен акт”, написа Ивайло Спиридонов в обръщението си от сайта на ГДБОП.

Той припомня, че през последните 5 г. е работил за възстановяването на службата и изграждането на позитивния ѝ облик пред българското общество и международните партньори.

С малко, но мотивирани служители ГДБОП успя да се превърне в най-ефективната структура в МВР, което е признавано от вътрешни министри и ръководители в прокуратурата. ГДБОП работи по организирани престъпни групи под ръководството на Специализираната прокуратура и съвместната им дейност доведе до едни от най-големите удари по мафията в последните години. 

Иван Гешев
Иван Гешев

Малко след съобщението за решението на Спиридонов да се оттегли след 27 г. служба в МВР от Министерския съвет съобщиха за среща между Борисов и вътрешния министър Младен Маринов. Маринов е докладвал на премиера за арестуваните началници от ГДБОП и той е поискал Спиридонов да подаде оставка заедно със зам.главния секретар на МВР Георги Арабаджиев. В четвъртък той беше изпратен на срещата при президента Румен Радев, който привика шефовете на службите за сигурност, но се явиха повече заместници. Арабаджиев е зам.главен секретар от 2015 г., когато на най-високия професионален пост беше Георги Костов. След това остана при Младен Маринов и Ивайло Иванов. Георги Арабаджиев е икономически полицай, а Спиридонов - разузнавач в криминална полиция, шеф на отдел “Убийства” и директор на столичната полиция, преди да оглави ГДБОП. Колеги на Спиридонов от МВР споделиха пред “24 часа”, че разбират оставката му като пряк ръководител на арестуваните, но не и тази на зам.главния секретар.

“Поздравявам МВР и прокуратурата за тази операция, защото ние винаги сме казвали, че трябва нашата къщичка да е чиста. Така че приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред”, заявил Бойко Борисов. Според него трябва да се действа безкомпромисно към всички.

От информацията на прокуратурата и МВР не стана ясно дали задържаните Цветан Панков и Кирил Ванков имат връзка с някоя от последните акции за залавяне на големи пратки наркотици. ГДБОП участва през януари заедно с партньорите си от Западна Европа в залавянето на два камиона, натоварени с лайм и ананаси в София и в Ихтиман. В кашоните с плодове беше импрегниран над 500 кг кокаин.

У нас тогава бяха арестувани 3-ма души, а през май испанската и холандската полиция арестуваха още 9 души от канала, както и други тон и половина кокаин.

В края на май в “Студентски град” бяха намерени 327 кг кокаин в апартамент. Арестувани са 2-ма души. В тази операция обаче участваха от Столичната дирекция на полицията, а не ГДБОП.