Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разпитани са още двама съветници на президента

Най-висшите служители в МВР, които трябва да противодействат срещу наркоразпространението, са били на хранилка в престъпния свят.

Това обяви в "Панорама" в ефира на БНТ главният прокурор Иван Гешев по повод задържаните висши служители в ГДБОП.

Едва ли някой може да каже колко време са били от другата страна. Участват и лица, които не са били служители в МВР. Правили са логистика на различни престъпни групи, удряне на техни конкуренти. 

Помагали са на всички, които си плащат.

Имало е моменти, в които са могли да ни компрометират пред чуждестранни наши партньори.

Това се случва и в други страни. Надявам се тези случаи да стават все по-малко, заяви главният прокурор.

Българският президент е политик - български политик. Той се присъединява към други политически изказвания, коментира Гешев изказванията на Румен Радев през последните дни.

Главният прокурор не може да разследва записа с премиера Борисов, това се прави от назначени прокурори. Българската прокуратура не се притеснява да разследва и проверява. В момента сме максимално открити към българското общество.

Прокуратурата информира българското общество, за да чува истините, а не да чува становищата на престъпниците. Показваме нашата гледна точка, коментира Иван Гешев.

Моята работа е да определям целите и задачите на прокуратурата, да няма недосегаеми лица, допълни още той.

В България има над 95% осъдителни присъди по всички случаи - това е огромен процент в сравнение с други държави, посочи главният прокурор.

Причините за провала на едно досъдебно производство може да са различни. Нашето законодателство е най-остарялото в ЕС. 

Върнете се в 2017 г., тогава нямаше да знаете, че има специализирана прокуратура. Един човек в малък град каза, че в момента съществува само тя, посочи още Гешев.

Някой преди 6 месеца можеше ли да помисли, че лице като Божков ще се укрива, запита още той. Знаем срещу какво сме изправени, знаем кой плаща, знаем за стреса, на който ще сме изложени, но знаем и какво заслужават българските граждани. Знам, че и в моето стадо има мърша.

Ясно е, че за русенския прокурор е лобирано, че това е скандал сравним с Красьо Черния, но в този човек има капчица морал - той си подаде оставката, заяви Гешев.

Това, че определен политик иска негови политически противници да бъдат разследвани, това нас не ни интересува. Дори да е президент. Конкретен прокурор следи конкретното досъдебно производство, коментира главният прокурор.

Във вторник бяха извършвани действия по отношение на друг съветник за президента, беше му взет мобилния телефон. Той обаче не си викна медии. Вчера беше разпитван трети съветник, посочи още той, като не пожела да разкрие имена.

"Като главен прокурор искам чрез правосъдие да се постигне справедливост", каза Иван Гешев във финала на разговора.