Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма да продават стадионите РАЗОЧАРОВАНИЕ: Кирил Ивков се ядосва, че държавата с нищо не е помогнала за стадион “Раковски”.

 

Бившето футболно величие "Септември" спаси своя стадион, който беше нарочен за продажба от премиера Бойко Борисов.
Министър-председателят е бил убеден от клубни деятели и от бившия президент на професионалната футболна лига Валентин Михов, че ликвидацията на обекта ще има фатални последици за знаменитата детско-юношеска школа на клуба.
"Септември" е инкубатор на кадри - призна Бойко Борисов след въпросната среща. - Ръководството на клуба има инвестиционен план. Държавата също може да помогне, за да си стегнат стадион като на "Литекс".
Сигурно е бъдещето на стадион "Юнак" - стадионът със сигурност ще се продава. Мястото, където загинаха 7 деца при инцидента в дискотека "Индиго" преди 10 години, пустее в момента.
Все още не е ясна съдбата на стадион "Раковски", който също беше

нарочен за продажба


Според първоначалния план на Бойко Борисов с парите от трите обекта трябваше да се финансира обновяването на пет други клубни съоръжения - "Георги Аспарухов", "Локомотив", "Българска армия", "Славия" и "Академик".
"Не съм решил все още за "Раковски", защото там има много други спортове", обясни Борисов.
Децата и родителите от школата на "Левски-Раковски" са изпаднали в паника от възможността да загубят мястото, където тренират. В спортния комплекс се готвят още отбори по художествена и спортна гимнастика, волейбол и баскетбол.
"Това, което се опитват да направят със стадион "Раковски", както и с "Юнак" и "Септември", е с цел лично облагодетелстване - обяви директорът на детско-юношеската школа "Левски-Раковски" Кирил Ивков. - Не ме е страх да го кажа. Да посегнеш на съоръжения за спорт, за да ги превърнеш в увеселителни паркове, търговски центрове или поредните апартаментчета, е безумие.

Чудя се с какъв акъл

го правят тези хора. Тук земята е общинска. Съоръженията са на МВР. "Левски" инвестира на добра воля. Дали сме 80 хиляди лева, за да приведем сградите в нормален вид и да изградим терен с трева за най-малките. При нас тренират около 170 деца. Изгонят ли ги оттук, няма къде да отидат. Някои може да се преместят на "Славия", но повечето ще се откажат. Вместо да осигуряваме бъдеще и спорт за поколенията,
ние ги лишаваме
от тях. На кого му трябва пореден МОЛ?"
Деятелите в "Левски" припомниха, че преди няколко години тогавашното правителство лансира идея да бъде заличен комплексът, а на негово място да бъде издигнат търговски център.
"При мен дойдоха инвеститори, които изявиха желание да закупят земята, на която е стадион "Раковски" - припомни бившият вицепремиер Николай Василев. - Искаха на негово място да построят офис сгради. Тогава изразих мнение, че ако не е нужен и не се стопанисва, е изгодно да бъде разрушен. Не съм от София и не знам какви са традициите. Подкрепям идеята на Бойко Борисов ненужните съоръжения да бъдат продадени. Вместо да буренясват и ръждясват 30 години, не е ли по-добре да се превърнат в нещо полезно?"
Местната общественост и спортистите на "Левски" спряха безумния проект. Бяха събрани
хиляди подписи

"Тогава се надигнахме - припомни председателят на Обединени спортни клубове Стоян Хранов. - Ние също имаме инвеститорски проект, който да обнови съоръжението. Томас Лафчис доведе инвеститори. В момента стадионът е морално амортизиран, но трябва да служи за младите и за социални дейности."
Главният архитект на София Петър Диков обясни, че законовите разпоредби са на страната на клубовете. Според него

няма как да бъде променен

статутът на терена, който е предназначен за спорт.
"Невъзможно е - добави Диков. - Терените трябва да се ползват за спортни дейности. При "Юнак" част от територията влиза в парка."
Бившият футболен национал и настоящ шеф на школата "Левски-Раковски" Кирил Ивков допълни, че държавата тотално е абдикирала от поддръжката на ст. "Раковски".
"Никой не ни помага с нищо - призна легендарният играч на "Левски". - Работим тук от 30 години на договорка с МВР. Имам двама работници, които се грижат за поддръжката. Нямаме охрана. На трибуните на стадиона редовно можеха да се видят спринцовки и празни бутилки от бира. Един клошар си беше направил къщурка. Сблъскваме се с такива неща, а искаме да градим футбол. Уредих няколко затворници да изрежат дърветата около единия тренировъчен терен. Надявах се в кампанията за почистването да мине камион, който да извози боклука. Това не стана. Батков

искаше неколкократно

да получи стадиона на концесия. Имаше готов план да изгради ново съоръжение, което да отговаря на всички критерии на УЕФА и ФИФА. За жалост така и не се случи. Толкова премиери и министри на спорта се изредиха, а никой не направи нищо. Личните интереси са по-силни от желанието да се направи нещо за всички."