Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спестихме от пътувания, кръчми, ремонти, децата боледуваха по-малко

Намаляха престъпленията и катастрофите, въздухът се изчисти, но 176 жертви у нас на COVID-19

Българите най-пострадали финансово в ЕС заедно с испанците, гърците, италианците и унгарците

За месеците, в които почти всички бяхме затворени вкъщи, спестихме от пътувания в страната и чужбина, кръчми и барове, кина, театри, концерти, музеи, фризьор, забавления, бензин, таксита, ремонти, спортуване, медицински процедури, но загуби целият този бизнес. Имаше по-малко престъпления и по-малко катастрофи. Въздухът се изчисти.

Децата бяха по-здрави.

Прекарахме повече време с близките си

у дома, а с приятелите предимно се чувахме по телефона – понякога дори вечеряхме “заедно” пред монитора.

България загуби 176-има души, а в света над 440 000 не можаха да се преборят с коварната зараза. Като прибавим и семействата им, които не успяха да си вземат сбогом с починалите, цифрата на опечалените звучи още по-стресиращо.

На първа линия в битката с COVID-19 са лекарите и медицинските специалисти, сред които има голям процент заболели. Някои от тях не могат с дни и седмици да се върнат вкъщи и да забравят за кошмара в болниците.

Кризата се отрази на психиката ни - според специалисти не само по-лабилните, но и хората с най-здрав вътрешен мир усещат нестабилност, която може да се изрази по най-различен начин. Психолозите определят това състояние като че все едно сме били тежко болни и сега трябва да се възстановим. Но най-силно изолацията поразява децата, като при някои признаците може да се проявят не сега, а след години.

Те не обичат да стоят затворени, а родителите им се чудеха как да им осигурят забавления и

как да опазят семейния и съседския мир

във времето, в което достъпът до парковете и градинките беше забранен. Дистанционното обучение не е по вкуса на малките, но със сигурност доведе и до един положителен ефект. Липсата на контакти с приятелчетата им намали неизменните настинки и вирусни заболявания сред най-малките.

Особено тези, които са още в детската градина, чийто имунитет още не е укрепнал. Заради коронавируса в последните месеци те не вдигаха така често температура, съпроводена с кашлица и хрема, както друга година. А това няма как да не се хареса на родителите им.

Но много от тях трябваше да отидат в бюрата по труда.

Над 187 000 нови безработни бяха регистрирани у нас

за месеците в извънредно положение и извънредна епидемиологична обстановка от март досега. Много фирми затвориха офисите си веднага щом обявиха безпрецедентните мерки и не се поколебаха да освободят на момента служителите си, за да спестят пари.

Над 50 000 българи обаче вече си намериха нова работа. Данните на Агенцията по заетостта показват положителна тенденция - през юни вече се наблюдава превес на новоназначените спрямо тези, които се регистрират в бюрата по труда.

И макар че много хора останаха без работа, някои сектори не усетиха кризата по този начин. Нещо повече - могат да се похвалят с ръст на оборотите. Като например продажбите на дезинфектанти, хранителни добавки, маски и други предпазни средства, каквито преди нямахме навика въобще да си набавяме и наблюдавахме с недоумение снимките и клиповете от Азия, където от години хората се движат с маски по улиците.

Онлайн продажбите на всякакви стоки и храни скочиха до невиждани размери. Може би заради това, като си поръчвахме по телефона или чрез регистрационните системи на сайтовете,

доставчиците предупреждаваха,

че поръчките

ще се забавят,

тъй като са затрупани. И така сервитьорите останаха без работа, но се увеличиха доставчиците – облечени в предпазни костюми, с маски и ръкавици.

Наложи се известно време да разчитаме на храни и продукти местно производство – едно, за да бъдат подпомогнати в кризата, и второ, тъй като вносът бе затруднен дълго време заради блокиранането на тировете по границите. Не може да се подмине и

липсата на

доставки от Китай,

които в последните години са достигнали до такива размери, че се обсъждаше най-голямата компания за онлайн продажби “Али експрес” да построи свои складове край Пловдив. Но заради спирането на почти всички полети беше почти невъзможно да получиш пратка от хиляди километри.

Паркирането на самолетите в хангарите, както и забраната за пътувания обаче доведоха до друг, и то положителен ефект – въздухът се изчисти.

В медиите постоянно се появяваха снимки и видеа с картината “преди” и “след” в най-замърсените градове. Лошото е, че резултатът беше краткотраен.

Затварянето на границите и отлагането на пътуванията доведе и до безпрецедентното за последните 20 години поевтиняване на нефта. Складовете бяха пълни с течно злато, а поръчки нямаше в продължение на два месеца.

Това обаче не се отрази пряко върху крайния потребител. Спадна единствено цената на бензина, а тази на много стоки без видима причина се покачи. Това важи особено при препоръчваните като профилактика срещу COVID-19 храни и препарати. Джинджифилът например скочи почти двойно, за да се върне на предишните нива, след като свърши извънредното положение.

Българите са сред най-пострадалите финансово народи от ЕС заради пандемията, стана ясно от европейско изследване в края на май. Ние сме еднакво обеднели с испанците, италианците, гърците и унгарците.

Най-сериозната последица

според проучването е, че доходите са намалели. Следващата е увеличаването на безработицата. Коронавирусът доведе и до невъзможност за плащане на наемите или кредитите. Съществува и още едно, по-страшно въздействие. Има хора, които признават, че не успяват да си купят храна за нормално съществуване.

По света по-голямата част от бизнеса претърпя финансови загуби, най-вече туризмът. Де факто три месеца хотелите и ресторантите бяха затворени, а направените резервации трябваше да се отложат за други дати. Фирмите бяха затруднени да върнат пари в брой, когато клиентите настояваха, тъй като вече ги бяха вложили в други дейности.

Така загубиха и потребителите, и хората от бранша. Имаше обаче сфери, в които отчетоха печалби в кризата. Освен сайтовете за онлайн търговия, от които най-много приходи получи “Амазон”, положителен ръст отчетоха

приложенията за видеоконферентни разговори

при работа от вкъщи. Собственикът на “Зум” Ерик Юан, който живее в САЩ, но е от китайски произход, увеличи богатството си със 77% за два месеца и вече притежава около 8 милиарда долара.

Продажбите на компютри и лаптопи също скочиха. За да се работи и учи от вкъщи, почти всяко семейство трябваше да набави още устройства, ако досега бяха ползвали едно общо. Според данните на “Интел” става дума за 22% ръст. Изпълнителният директор на „Майкрософт“ Сатя Надела заяви, че за два месеца компанията е отбелязала напредък като за две години.

Но търсенето на нови мобилни телефони намаля въпреки множеството разговори с приятели, колеги и познати. Несъмнено причините са намаляването на личните доходи, както и затрудненията при доставките. Няколко завода за техника в Китай бяха затворени и това също се отрази върху покупките на телефони. Освен това когато сме вкъщи, имаме други устройства, които можем да ползваме и за обаждане, и за интернет. Смартфоните не са от първа необходимост, работейки от дома.

Компаниите разбират, че не могат да разчитат на големи продажби на скъпи телефони. Затова “Епъл” пускат нов SE,

“Гугъл” също предлага по-евтиния Pixel 4A,

а “Самсунг” се фокусира върху устройства, които са достатъчно добри, но не и най-луксозни.

Индустрията за красота обаче претърпя страшен срив, а това се отрази и върху самочувствието на дамите. Фабриките започнаха да произвеждат дезинфектанти, за да не затворят, тъй като търсенето на козметични продукти рязко намаля. Повечето салони не отваряха по време на изолацията.

Стоейки у дома, домашното насилие избуя – 8 жени бяха убити от партньорите си. За сметка на това обаче вътрешният министър отчете, че битовата престъпност е намаляла с около една трета. В първия месец тези престъпления са били с 30% по-малко. От януари до май е имало 6 грабежа, като разкрити са 5 от тях. Миналата година за същия период са регистрирани 10 грабежа и само 3 разкрити.

У нас, както и в целия Европейски съюз въведените мерки ограничиха движението по пътя, което доведе и до по-малко пътнотранспортни инциденти и по-малко загинали в произшествия. Те са намалели средно с 30 - 35% по данни на Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата.

Но въпреки това навръх Великден България бе шокирана от зверската катастрофа, в която загина журналистът Милен Цветков.

В кръвта на 22-годишния Кристиан Николов, който го удари на светофар, бяха намерени следи от няколко наркотика. Бизнесът с дрога не е претърпял сериозни загуби по време на извънредното положение и не е страдал от липса на доставки. За това свидетелства и голямото количество кокаин – 360 кг, открит в Студентски град.

Нелегалният бизнес по света намери и други начини да печели, приспособявайки се бързо към новите условия. Борецът срещу италианската мафия – журналистът Роберто Савиано – разкри, че тя се преориентира по време на кризата и маскира дрогата под формата на доставки на храна и стоки. Втори източник на приходи за клановете стана лихварството – те започнаха да дават кредити на закъсалите и останали без работа хора срещу бъдещи услуги.

Броят на заболелите продължава да нараства с повече от 120-130 хиляди души на ден в света. Сред лекарите има различни виждания за това кога ще настъпи краят на пандемията и кога ще можем да кажем окончателно какви последици е предизвикала тя.