Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 1 юни 2020 г. Кела бе оправдан като поръчител на убийството.
На 1 юни 2020 г. Кела бе оправдан като поръчител на убийството.

На 1 юни 2020 г. съдът оправда Пламен Дишков-Кела за това убийство

Стрелецът Бойко Стоянов променя показанията и хвърля вината върху най-близкия човек на жертвата

18 г. след показния разстрел на месарския бос от Бургас Димитър Стаматов-Мастара все още е загадка кой поиска смъртта му. Съдебната сага през годините само засилваше интригата, но не доведе до разплитане на случая.

На 1 юни т.г. Бургаският окръжен съд оправда някогашния бос на СИК Пламен Дишков-Кела като поръчител на убийството и Тодор Стаматов-Недю като помагач.

Съдът отхвърли като недоказани гражданските искове на жената, сина и майката на Мастара за общо 350 000 лв.

Като очаквана развръзка определи решението подсъдимият Пламен Дишков и не пропусна да благодари на магистратите за обективността. Той обаче е наясно, че го чакат още две инстанции преди окончателния финал, който ще сложи точка и на съдебното следствие за убийството на Стаматов.  

ДИМИТЪР СТАМАТОВ-МАСТАРА
ДИМИТЪР СТАМАТОВ-МАСТАРА

Мастара е застрелян с един куршум в сърцето на 21 ноември 2002 г. Около 16,30 часа 39-годишният собственик на месарска фирма спира мерцедеса си на бул. “Стефан Стамболов” срещу гимназията по туризъм. Дошъл е да нагледа строителството на купен от него парцел.

Стаматов говори с един от работниците, когато се чува слаб пукот като от пиратка. Месарският бос прикляка и пада, а

един от

гардовете му го

чува да казва:

“Удариха ме...”

Минути след стрелбата на място пристига Мариан Георгиев-Марата, съдружник и близък приятел на Мастара. Той и гардовете на простреляния мъж го натоварват в мерцедеса му и потеглят към болницата, но босът издъхва.  

В края на май 2013-а Пламен Дишков влиза в апелативния съд в Бургас.
В края на май 2013-а Пламен Дишков влиза в апелативния съд в Бургас.

Аутопсията, извършена на следващия ден, дава яснота за ъгъла на проникване на куршума и голямата денивелация между входната и изходната рана. Това за криминалистите е ясен знак, че е стреляно отвисоко. Така те определят най-вероятното място на стрелбата - покрива над вх. 3 в бл. 33, жк “Братя Миладинови”, откъдето се открива необходимата видимост към лобното място на Мастара.

Първоначално не откриват улики, но при повторен оглед попадат на малокалибрена пушка калибър 22, пълнител с 3 патрона, тъмносин сак, работна куртка, отвертка и пакет с червен пипер, използван за заличаване на следи. При допълнителен оглед е открита и гилза от патрон 22-и калибър в улук между парапета и покрива на блока. Патронът така и не е намерен.

Първите

разпитани

са Пламен

Дишков-Кела,

Тодор

Неделчев-Недю

и Бойко Стоянов

Разследващите са насочени към тях от приятели на Мастара, които разказват, че между месарския бос и Кела е имало вражда.

Криминалисти си спомнят, че и на тримата са взети натривки от ръцете, но пробите се оказват отрицателни.

Два дни след убийството на Мастара - на 23 ноември, Дишков напуска страната с полет за Полша и е в неизвестност до август 2011 г. Той е арестуван в португалския град Кашкайш и върнат в България с европейска заповед за арест. Излиза на свобода през есента на 2013 г., тъй като надлежава максималния двугодишен срок на предварителния арест.

Бойко Стоянов е задържан на 3 декември 2002 г. и обвинен като директен извършител на убийството. Първоначално отрича, но след като е поставен на детектор на лъжата, прави самопризнания и сочи като поръчители и помагачи Кела и Недю. Стоянов получава 20-годишна присъда, но излиза предсрочно условно през 2015 г. и оттогава е на свобода. През април 2004 г. на първа инстанция Пламен Дишков, срещу когото делото се води задочно, и Неделчев са оправдани. Апелативният съд обаче ги осъжда на 20 г. затвор за Кела и 16 г. - за Недю.  

Водят Бойко Стоянов на съдебно заседание.
Водят Бойко Стоянов на съдебно заседание.

След връщането на Пламен Дишков в България той обжалва задочната си присъда и с решение на ВКС от 16 май 2012 г. тя е отменена, а разследването срещу него започва отначало.

Тодор Неделчев пък изненадващо се появява като прокурорски свидетел в края на 2012 г. по вече възобновеното дело срещу Дишков. Недю е доведен за разпит в съда при невиждани мерки за сигурност.

Новите му

показания изцяло

уличават Дишков

като поръчител. Според прокуратурата той е подпомогнал прекия извършител Бойко Стоянов, като му осигурил около 3000 лв., малокалибрена пушка, дал му указания за начина на действие при извършване на престъплението и как да заличи следите си.

Неделчев пък е обвинен, че е осигурил пушката, с която е убит Стаматов, и че е предал на Бойко Стоянов $ 10 000 четири дни след убийството. През 2013 г. като свидетел по възобновеното дело срещу Кела е разпитан и стрелецът Бойко Стоянов. Той променя показанията си и твърди, че Мариян Георгиев-Марата е натиснал спусъка. Двамата били на покрива на блока, откъдето е стреляно по Мастара, и заедно напуснали местопроизшествието.

Стоянов казва,

че бил притискан

да натопи Кела,

а истинският убиец Марата искал да завземе бизнеса на Мастара. Когато разказва това обаче, Марата не е между живите - той е застрелян в офиса си в Равда през 2005 г., а убийството му е неразкрито.  

Марата бе убит в офиса си в Равда.
Марата бе убит в офиса си в Равда.

Прокуратурата повдига обвинение на Бойко Стоянов за лъжесвидетелстване, но през 2014 г. съдът го оправдава. Така интригата около екзекуцията на месарския бос става още по-заплетена.

Възобновеното дело срещу Дишков и Неделчев влиза в съда през 2016 г. След произнасянето на двете оправдателни присъди на 1 юни т.г. прокуратурата внася протест. Тя настоява за 18 г. затвор за Кела и оправдателна присъда за Неделчев.

“Протестът вече е факт, но изчакваме да видим мотивите на съда, за да можем да коментираме с подробности. Делото е с много сложна фактическа и правна страна”, каза пред “24 часа” зам. апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова.