Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всички очакваха от Адриано да бъде достоен заместник на
Феномена Роналдо в “селесао”, но личните проблеми го съсипаха

Талантливият голаджия потърси утеха в чашката,
след като загуби най-близкия си човек

Изтичат последните секунди на финала за Копа Америка. Аржентина води с 2:1 на големия съперник Бразилия. "Гаучосите" предвкусват триумфа в турнира. В този критичен миг Адриано Лейте Рибейро забива красиво попадение, с което праща мача в продължения и хвърля в екстаз милиони в родината си.

В рулетката на дузпите играчите на "селесао" са безпогрешни и печелят отличието в Перу през 2004 г. Страната на кафето празнува, а феновете никога няма да забравят приноса на футболиста, когото през годините започнаха да наричат Императора заради грандиозните му изпълнения на терена. В онзи щастлив за нападателя момент той пожела да посвети триумфа си на един-единствен човек.

"Тази купа е в чест на баща ми.

Той е моят най-близък човек в живота. Без него нямаше да бъда това което съм. Обичам те, татко", просълзи целия свят Адриано. Футболните специалисти не само са умилени, но и силно ентусиазирани за светлото бъдеще на героя от финала за Копа Америка.

"Това момче ще създаде история във футбола. Очаквам да е водещ играч на Бразилия на следващите три световни първенства", отсича треньорът на "селесао" Карлос Парейра. По това време 22-годишният Адриано буквално е на върха на вълната. Като стил на игра бразилецът често е сравняван дори с именития си сънародник Роналдо.

Дебютира едва на 18 години за националния отбор, а по терените на Серия А прави истински фурор с екипа на "Парма". 23-те гола в 37 мача за "пармалатите" водят до негово завръщане в гранда "Интер", където Императора бе играл по-рано. Сякаш нямаше какво да спре това момче да извърви пътя на славата и да се нареди до най-големите легенди в играта.

Само девет дни след спечеления финал с Бразилия обаче се случва нещо, което преобръща живота на младия стрелец. Неговият баща умира от сърдечен удар на едва 45 години. Новината за смъртта на татко му застига Адриано, докато е на тренировка.

От националния отбор му съобщават тъжната вест. Този превратен момент удря личния живот и кариерата на Адриано като товарен влак. Освен най-близкия човек бащата на футболиста бе и този, който следеше неговата дисциплина и поддържаше ред в живота му. Императора приема изключително тежко неговата кончина и започва да посяга към чашката. Отдава се на пиянски вечери и купони, макар изобщо да не му е до празненства. Това е начинът да удави мъката.

"По това време се чувствах спокоен само когато съм пиян. Мога да заспя само когато съм пил", признава години след това играчът. Това поведение не остава незабелязано от треньора на "Интер" Манчини и капитана Санети.

Голям скандал избухнал,

когато Адриано се явил на тренировка все още пиян, тъй като пристигал направо от дискотеката. Легнал да почива в медицинското отделение на "Интер", а шефовете на италианския гранд опитали да замажат ситуацията с официално съобщение, че техният футболист страда от мускулна болка.

На терена Адриано продължаваше да вкарва голове, сочейки към небето в чест на покойния си родител, но я нямаше предишната страст, с която покоряваше сърцата на феновете.

Всички очакват от него да играе главна роля

на световното първенство по футбол през 2006 г. Сочат го като лидера, който да поведе отбора към световния връх за втори пореден мондиал.

В състава бяха още Кака и Роналдиньо, но от Адриано се очакваха головете, така както бележеше Роналдо 4 години по-рано. В Германия обаче Императора бе бледа сянка на себе си. Той отбеляза само 2 попадения срещу Австралия и Гана и почти не докосна топката при загубата от Франция с 0:1 на четвъртфиналите. Адриано беше само на 24 години, но въпреки това щеше да запише само още 12 участия за страната си и 156 в състезателния клубен футбол.

Довчерашният безпогрешен стрелец вкарва само шест гола за "Интер" през сезон 2006/2007 г. и започва следващия също толкова разочароващо. Това води и до решението на тогавашния собственик на "нерадзурите" Масимо Морати да върне бразилеца в родината му като преотстъпен играч в "Сао Паулу". Адриано се разписва два пъти още в дебютния си двубой, а желаещите да си кпуят негови тениски се редят в огромни опашки.

Нещата обаче отново тръгват надолу

и Императора е изгонен от терена заради физическо насилие над съперник, а почти веднага след това от клуба го глобяват заради непрекъснати закъснения за тренировка. Връща се в "Интер" , но не след дълго пак е изпратен в Бразилия, този път в родният "Фламенго".

За новия си отбор считания някога за потенциален номер едно в света футболист се представя на ниво и бележи 19 попадения, които помагат отборът да триумфира с титлата за пръв път от 17 години.

Но историята се повтаря отново - завръщане на Апенините, този път в "Рома", безславен престой при "вълците" и нов трансфер в Бразилия. Адриано облича екипа на "Коринтианс". Още при първата си поява в игра той отбеляза важен победен гол срещу "Атлетико" (Минейро) в добавеното време. Благодарение на него "Коринтианс" запази шансовете за спечелването на титлата, а попадението е повече от красиво.

В този момент лошото момче на бразилския футбол

сякаш се връща към добрите си времена.

Демонстрира професионализъм в работата си, подобрява формата си, а трофеят с "Коринтианс" трябваше да бъде катализатор на завръщането му в големия футбол. Да, ама не! Скандалният играч отново се отдава на купони и пиене, като се замесва в грандиозен скандал.

20-годишна девойка на име Адриене Пинто

обвинява футболиста, че я е прострелял

в ръката, докато пиян си играел с пистолета на бодигард. Очевидци потвърждават тази версия, но младата бразилка изненадващо сменя показанията си само няколко дни по-късно и разказва на следователите, че сама се е простреляла.

Къде е истината, така и не се разбира, но Адриано отново попадна в медиите не заради доброто си представяне на терена. Дългоочакваното му прераждане на зеления килимтака и не се състои. Той вкарва един-единствен гол за "Коринтианс", след като изиграва едва 4 мача.

В следващите 4 години бразилецът взема участие само в един двубой. През 2016 г. Императора подписа с "Маями Юнайтед", но не изигра нито един двубой и сложи официално край на кариерата си. Така Адриано Лейте Рибейро, който имаше всички качества да бъде един от най-добрите футболисти в света, ще се запомни като един от най-големите пропилени таланти".