Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Почина посланикът нa Куба в България Тересита Капоте Камачо. За смъртта ѝ съобщи Асоциацията за приятелство между България и Куба. В писмото им се казва: „С дълбока скръб съобщаваме,че на 2 юни 2020 г. в Хавана, Куба почина Н. Пр. Тересита Капоте Камачо. Загубихме голям приятел на България. Ще я помним с дълбоко уважение и като символ на нашето приятелство“.

„Ние обичаме България!“. С тези думи завършва едно от многобройните интервюта на посланик Тересита Капоте, които тя е давала за испанската редакция на Радио България през годините. И думите ѝ са изпълнени със съдържание!

Като временно управляващ посолството на Република Куба у нас (1994 - 2001 г.) и след това – като извънреден и пълномощен посланик (2010-2015 г.), Тересита Капоте Камачо се проявява като ярък дипломат и застъпник на контактите и добрите взаимоотношения между двата народа, предаде БНР. 

С България я свързва и нещо много по-съкровено

Тересита Капоте е учила и живяла в Перник, където през 1961 г. започва да учи „Черна металургия“. По-късно за това си занимание ще каже, че ѝ е било интересно, макар да няма нищо общо с дипломацията. След като се връща в родината си, се раждат двете ѝ деца от брака ѝ с българин. През 1966 г. тя отново идва в България, за да работи като преводач и секретар в кубинското посолство. През 1970 г. се връща в Хавана. В Куба завършва Института за външнополитически отношения и става професионален дипломат.

Друг любопитен момент от нейната биография е, че превежда при срещите на Тодор Живков с Фидел Кастро - през 1970 и 1972 г. През 1986 г. Тересита Капоте постъпва в кубинското посолство в София - този път като втори, а след това и като първи секретар. Става свидетел на демократичните промени у нас от 1989 г. А след тях на два пъти заема поста посланик.

„Общото между кубинците и българите е, е че са добри хора. И българите, и кубинците са и много умни“, казваше Тересита Капоте.

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив