Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В протестите в над 75 американски града в САЩ освен мирни демонстранти участват и екстремистки групировки. По въпроса какви са те и какви са целите им, кръгът на Доналд Тръмп и спецслужбите имат различно виждане. Според президента зад бунтовете стои лявата "Антифа" и той заплаши да я обяви за терористична организация.

В същото време ФБР и други агенции засичат, че в безредиците участват и леви, и десни екстремистки групировки, които се стремят към гражданска война, съобщава Си Ен Ен, чиято централа също попадна под атака.

Под прикритието на иначе легитимните протести в Минеаполис

и в други градове радикалистите се опитвали да чупят и да предизвикват насилие. Сред тях са анархисти, антиправителствени сили, крайнодесни, расисти и крайнолеви антифашисти.

Някои от тях са познати със сблъсъците си с полицията отпреди.

Обвинената от Тръмп "Антифа" например има широк спектър, но като цяло в нея членуват хора с леви убеждения. Действията им са насочени срещу богатите, корпорациите и елита. Част от тях прибягват до радикални и дори

военни тактики.

ФБР и другите спецагенции работят с местните власти, за да засекат постове в социалните мрежи и други комуникационни канали на тези, които прекрачиха границата и предизвикаха насилие, съобщава още Си Ен Ен.

Според федерални служители крайнолевите и крайнодесните групи, които по принцип се противопоставят едни на други, сега са се съюзили в общата кауза да атакуват полицията и правителството. Главният прокурор Уилям Бар обяви, че насилието идва от "Антифа" и други подобни групировки. Съветникът по национална сигурност Робърт О'Брайън каза по Си Ен Ен, че "Антифа" са организирани и

използват коктейли “Молотов” и бензин,

за да опожаряват американските градове. O'Брайън твърди, че не е видял в докладите информация за участието на крайнодесни групировки.

Тръмп обаче обвини и опонентите си от Демократическата партия, които управляват Минесота и други опозиционни щати.

Сенаторът републиканец от Флорида Марко Рубио, който оглавява комисията по разузнаване, заяви, че размириците са организирани от терористи от "Антифа" и "Бугало".

Последната групировка се асоциира с крайнодясна екстремистка идеология, която се стреми към гражданска война, добавя Си Ен Ен.

"Много от тези професионални агитатори не се вписват в класическото противопоставяне ляво-дясно. Те са част от

набиращо скорост антиправителствено движение.

Мразят законите и искат да разрушат цялата система, дори и ако това означава гражданска война", туитна Рубио.

Властите в Минесота също смятат, че бели расисти са се смесили с легитимно протестиращите. Службите търсят връзка между арестуваните и провокаторите, публикували призив в интернет за събиране на съмишленици в Минесота. Издирват съобщения, внушаващи призив към грабежи, както и дали са свързани с организираната престъпност.

По данни на комисаря по обществена сигурност на Минеаполис Джон Харингтън една пета от арестуваните през уикенда не са жители на щата.

Някои дошли

от Арканзас

(на около 1200 км),

Канзас Сити, Айова, Илинойс и Мичиган.

Много съмнително точно в събота е имало и добре организирана компютърна атака срещу устройствата на щатската администрация.

Смесване на мирно протестиращите

с екстремистки

и пропагандни групировки се забелязва и в другите градове – Денвър, Солт Лейк сити, Филаделфия. Разследващите търсят следи в социалните мрежи, за да разкрият лидерите, призоваващи към насилие и в Ню Йорк.

Много бързо се появиха обвинения в чуждестранна намеса в протестите. O'Брайън посочи, че китайските социални медии гъмжат от постове, че в САЩ е настъпил хаос. По Ей Би Си той съобщи, че са идентифицирани някои руски активисти, спомена още за хора от Зимбабве и Иран. Въпреки това е трудно американските власти да преценят доколко ролята на външния фактор е решаваща. По-скоро според експерти е допълваща.

Рубио туитна, че е забелязал много сериозна активност в социалните мрежи за протести и контрареакции на поне трима чужди съветници.

Според Си Ен Ен сенаторът може би има информация от анализите на компанията "Графика", която помогна на комисията с доклад за влиянието на Русия в социалните мрежи по време на изборите през 2016 г. Изпълнителният директор на фирмата Джон Кели изпрати до Комисията по разузнаване на Сената информация, с която Си Ен Ен разполага.

"Забелязваме много активна ангажираност от

клъстъри с профили под влиянието на Русия, Иран и Китай

в социалните мрежи - заяви Кели. – Нашият екип наблюдава ситуацията, включително увеличената активност около движението "Бугало", което подтиква към "Втора американска гражданска война".