Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

У нас го имало в болниците, но не и в аптеките. А трябва да е обратното!

Ако ходех на брифингите на НОЩ, щях всеки път настойчиво да питам за лекарството хидроксихлорохин – има ли го, в какви количества, ще внесат ли още и така нататък. Няма по-важна тема от тази! Уви, репортерите проявяват слаб интерес.

В прословутото си интервю с генерал Мутафчийски колежката Бенатова дори не успя да се сети за името. Генералът леко я поизмъчи и накрая каза “хлорохин”. Хлорохинът е по-ранната версия на хидроксихлорохина. И двете се използват за предотвратяване на малария вече над половин век, евтини са и при желание могат да бъдат внесени в предостатъчни количества.

Тези дни НОЩ съобщи, че го имало в болниците, но не и в аптеките. Голяма грешка! Ако в НОЩ следяха внимателно световните премеждия на хидроксихлорохина, щяха да знаят, че мястото му е именно в аптеките. Силата му е в извънболничното лечение. Когато пациентът стигне до болницата, ползата вече е минимална или никаква.

Аз, естествено, не съм никакъв експерт, но щом Тръмп може да се произнася по темата, защо не и аз?

Хващам се на бас, че съм прочел поне 100 пъти повече научни доклади и съобщения от владетеля на оранжевия перчем.

Още в средата на март Тръмп се опита да вдигне духа на народа с благата вест, че хидроксихлорохинът лекува. Уви, докара си главно подигравки. Вестник “Ню Йорк Таймс” бързо разгласи кой му е вкарал този бръмбар в главата – някакъв селски доктор от щата Ню Йорк с крайно съмнителното име Владимир Зеленко. Та този Владо З. твърдял, че лекувал успешно стотици коронясани пациенти с хидроксихлорохин (ХКХ), в съчетание с антибиотика азитромицин (АЗ). Може ли лидерът на свободния свят да се води по акъла на някакъв селски доктор? Може, ако е Тръмп.

Но истината е, че много преди Владо З. за ползата от ХКХ+АЗ имаше редица сериозни научни съобщения от Китай, Франция, Испания. Още преди Тръмп да се изкаже, хиляди лекари по света вече го прилагаха масово и публикуваха резултати.

Естествено, че след като Тръмп каже нещо, веднага трябва да се каже обратното.

И тръгна поредица от контраизследвания, според които ХКХ няма никакъв забележим ефект. На 25 май гръмна съкрушителна новина – авторитетното списание “Лансет” публикува доклад, според който ХКХ значително повишава опасността от смъртен изход. Това изследване обхващало близо 100 000 пациенти от 671 болници по света. Сред тях 14 888 души били лекувани с хлорохин или хидроксихлорохин и от тях 16 процента са починали. Сред останалите, които не са го вземали, смъртността е само 9 процента. Още по-лошо било, ако ХКХ се съчетава с азитромицин - тогава смъртността скачала до 22 процента. (https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(20)31180-6.pdf).

Ефектът от съобщението в “Лансет” бе съкрушителен – десетки сериозни и дългосрочни научни изследвания за ефекта на ХКХ върху коронавируса бяха прекратени, американската администрация по храните и лекарствата почти го забрани, Франция му наложи мораториум, Световната здравна организация спря да го препоръчва…

Но! Този понеделник в. “Ню Йорк Таймс” съобщи, че редица авторитетни лекари са изразили огромни съмнения в това изследване и поискали да видят първичните данни. В тях имало

странни несъответствия Самото списание “Лансет” също се разграничава от авторите и ще прави свое разследване. (https://www.nytimes.com/2020/06/02/health/coronavirus-study.html.searchResultPosition=10)

Междувременно хиляди лекари по целия свят продължават да дават ХКХ + АЗ на пациентите си. По-точно това правят 72% от лекуващите лекари в Испания, 49% в Италия, 41% в Бразилия, 39% в Мексико, 28% във Франция, 23% в САЩ, 17% в Германия, 16% в Канада, 13% във Великобритания, както и в 4-те университетски болници в Ню Йорк. На много места добавят и цинков сулфат. Явно много сериозна част от света вярва в ХКХ.

Ако лекува, то защо е тази атака срещу него? Има 2 обяснения. Първото – че това е част от борбата за президентските избори в САЩ през ноември. Всичко, което се свързва с Тръмп, трябва да бъде боядисано в черно. Ако случайно Тръмп изобрети лекарство за рака, това ще е пореден повод да бъде импийчнат.

Второто – че патентът на ХКХ е изтекъл и той няма собственик. Всеки може да го произведе. Затова и цената му е ниска – от 4 до 15 долара за десетдневен лечебен курс. Затова пък конкурентното лекарство, ремдисивир е с патент, който принадлежи на компанията “Гилиъд”*, а цената на една опаковка може да стигне до 4 хиляди долара за който може да ги даде.

Иначе себестойността е 10 долара.

Много ясно, че ХКХ пречи. Ако “Гилиъд” продаде 2 милиона опаковки за скромната цена 200 долара опаковката, това са 400 милиона! А ако продаде 100 милиона по 1000 долара? И за много по-малко пари всеки експерт е готов да докаже, че Дева Мария е всъщност Мария Магдалена.

Преди седмица обаче излезе нов научен доклад, който не само реабилитира хидроксихлорохина, но и го прави направо

задължителен за всяка сериозна здравна система

Автор е доктор Харви Риш от департамента по епидемиология в университета Йейл. (https://academic.oup.com/aje/advance-article/doi/10.1093/aje/kwaa093/5847586)

Д-р Риш разделя заболяването COVID-19 на 2 етапа. В началния, по-лек и извънболничен етап имаме бързо репликиране (размножаване) на вирусите и начало на имунната реакция.

В болничния етап имаме тежък респираторен синдром, свързан със свърхреакция на имунната система. Това според него са две различни болести. Наличните изследвания показват, че докато във втория, болничен етап, хидроксихлорохинът не помага много, то в първия, извънболничен етап, той има огромен, 50-кратен ефект.

Ако ХКХ се даде на болните достатъчно рано, той предотвратява развитието на втория етап, нуждата от хоспитализиране и интубиране. И това важи най-вече за високорисковите пациенти над 60 години, с наднормено тегло, диабет, сърдечни болести и така нататък.

Аз предлагам на членовете на НОЩ задължително да прочетат този доклад поне веднъж и после още веднъж. Не е зле да си водят и записки. Защото, както каза генерал Мутафчийски пред Бенатова, “Много хора ще измрат. Яко ще измрат”.

Аз също подозирам, че наесен вирусът ще се развилнее. Значи властите имат едно лято, за да внесат поне един тир с хидроксихлорохин. Не е зле и да му измислят някакво по-лесно име, защото ние, журналяците, не обичаме дългите думи.

*На английски името на компанията се произнася “Гилиъд”, а не “Джилиейд”, както медиите у нас взеха да я пишат. Това е името на библейска местност край река Йордан. Православното й название е Галаад. В библейски времена там се е правел “галаадски балсам”, от който зараствали раните.