Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Баба Здравка от Петърч при изписването й от болницата.
Баба Здравка от Петърч при изписването й от болницата.

При изписването й от "Св. Анна" първите й думи са: Знам, че синът ми почина, а племенницата ми има внуче

Той се заразява, защото й занесъл лекарства вкъщи. Умира няколко дни след като Здравка е в болницата

Възрастната жена казва на снаха си, че е видяла всичко насън и няколко пъти е била между живота и смъртта

Внукът й не издържал на напрежението и също постъпва спешно в "Пирогов"

Случаят със 75-годишната баба Здравка от село Петърч изуми всички, след като успя да се излекува от COVID-19.

Тя е абсолютен рекордьор сред болните у нас, защото прекара 65 дни в реанимацията на "Св. Анна", от които 33 е била на командно дишане.

Малцина обаче знаят, че с нейното заразяване започва и

голямата трагедия за семейството й

Преди да бъде настанена в болница, бабата лежи две седмици вкъщи, бореща се със симптомите на вируса. Това сподели пред "168 часа" снахата на Здравка.

"Около 14 дни си беше у дома и беше зле - допълва снахата. - Мъжът ми беше отишъл да я види в понеделник и да й занесе антибиотици. Всичко изглеждаше наред, докато

той не легна безпомощно болен

4 дни по-късно

в петък. Откарахме го в "Св. Анна", където лекарите направиха всичко възможно. Оказа се коронавирус. Беше диабетик и влезе в болницата с много висока захар. След няколко дни вкарахме и свекърва ми, като около 27 март, мисля, че я прехвърлиха в реанимация. Синът й обаче не издържа и издъхна на 4 април. Той почина, тя остана."

Всички били в шок от случилото се, но още един член на семейството пострадал.

“От напрежението и внукът на Здравка се влоши и го вкарахме спешно в "Пирогов" - обяснява снахата. - Лекарите се съмняваха, че и той се е заразил с коронавирус. Имаше непоносими болки в главата, правиха му две манипулации на гръбнака. За щастие,

се оказа, че не е COVID-19, а менингит

Изписахме го в понеделник.”

Всичко започва да се нарежда отново, като първа в дома си се прибира баба Здравка, а след това и внукът й.

“Когато отидох да я прибера първите й думи бяха: “Знам, че е починал" - споделя снахата. - Онемях. Попитах я откъде знае, а тя ми отвърна, че го е сънувала. Освен това знаеше колко точно дни е прекарала в реанимация, колко време е била в кома. Обясни ми, че е сънувала и други неща. Каза, че

няколко пъти е била на ръба и е щяла да умре

Последния път, в който е била между живота и смъртта, е преди 2 седмици. Правили й снимка на белия дроб. Спомня си всичко. Освен това ми каза, че знае, че племенницата й си има внуче, и наистина няколко дни след като мъжът ми почина, племенницата й стана баба. Свекърва ми няма как да знае тези неща, защото с никого не е общувала."

Интересното в случая е, че по време на престоя й в "Св. Анна" състоянието на баба Здравка наистина постоянно се променяло.

“Ден след ден тя се подобряваше и после пак се влошаваше - споделя реаниматорът д-р Александър Станоевски. - Образно казано, нейното лечение беше като возенето с нередовен асансьор - тъкмо тръгне нагоре, и се връща надолу, но спирането на желания етаж все се отлагаше.”

Всъщност зад феноменалния успех стои денонощният труд на екипа на Клиниката по реанимация в Окръжна болница начело с доц. Мария Атанасова, д-р Димитър Николаков и д-р Александър Станоевски. Разбира се, и още много други лекари, специалисти, медицински сестри и санитари.

“Благодаря на целия екип за този успех

- казва доц. Мария Атанасова. - Той е постигнат от всички, работещи в нашата клиника, и те заслужават да се гордеят с него.”

При изписването си самата баба Здравка през сълзи благодари на лекувалите я медици:

“Върнахте ме от оня свят

Нямам думи да изкажа цялата си благодарност към всички в "Света Анна". С моето излекуване направихте истинско чудо.”

75-годишната жена обаче тепърва ще се възстановява напълно. Въпреки че е в добро състояние, тя почти не може да ходи, вероятно заради дългото време, прекарано на легло.

"В момента се държи, но краката са й много отекли - допълва снаха й. - Не може да ходи. Прави по няколко крачки и толкова. Преди няколко дни залитна и падна. Не знам какво да я правя. Неприятното в случая е, че при изписването от "Св. Анна" не й предписаха никакви лекарства. Само казаха, че трябва да я види кардиолог. Тя още има храчки. Белият й дроб е увреден и до края на живота си трябва да приема някакви лекарства за него, а откакто съм я прибрала, не е взела нищо. Ами ако се влоши? Опитах се да се свържа с реанимацията на Окръжна болница, но оттам ми казаха, че вече личният лекар отговаря за нея. Тя пък нито знае какво да я прави, нито какви лекарства да й предпише. Тази, която й е писала епикризата казва, че изобщо не я познава. Просто не знам и аз какво да направя, за да

не се влоши състоянието й.”

През последните дни 75-годишната жена от Петърч била изключително притеснена за внука си и истински се зарадвала и успокоила, когато го видяла на прага на вратата й. За да се възстанови напълно, баба Здравка вероятно ще премине рехабилитация за раздвижване. Всички около нея смятат, че тя е абсолютен феномен, след като е успяла да пребори вируса на тази възраст.