Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Влезе във война с привържениците, но си върна любовта им

Срина се физически след погребението на Туньо, но организмът му се пребори с болестта

"Левски" не е създаден да оцелява, а да побеждава", обяви футболната легенда Наско Сираков в предаването "120 минути" и за пореден път развълнува "синя" България.

Феновете на "Левски" много преживяха през последните месеци и имаха нужда някой безспорен авторитет в техните очи да им даде увереност, че единият от двата най-обичани футболни клуба няма да бъде оставен да загине. Привържениците на тима от "Герена" заслужават да видят светлина в края на тунела.

След бягството на собственика Георги Попов и спонсора Васил Божков в Дубай те доказаха, че нямат аналог в България с безпрецедентната финансова подкрепа, която оказаха на любимия клуб. Защото преди тях и други големи отбори у нас бяха молили за помощ своята публика, а после се събраха пари колкото да бъде платена заплатата на домакина.

"Сините" фенове наистина се бръкнаха надълбоко в джобовете, и то точно в тези несигурни времена, само и само да спасят отбора от фалит. Но само с дарения няма да стане. Нужен е силен човек, който да получи пълен контрол над клуба и да намери най-добрата схема за плащане на дългове и заплати. Наско Сираков сам обяви готовност да се нагърби с на пръв поглед невъзможната мисия, без обаче да влиза в ролята на поредния "бащица". Футболистите му вярват, сегашното ръководство му има доверие, привържениците също са на негова страна.

Очевидно "синята" легенда е свършил достатъчно през годините, за да привлече на своя страна всички замесени в каузата "Левски". Въпреки че мина през големи трудности и на няколко пъти беше на нож с ултрасите, на него явно може да му се има доверие. И най-големите му врагове признават, че Вълка, както го знаят във футболните среди, винаги е преминавал с лекота всяко препятствие, изпречило се на пътя му.

Още от най-ранните си детски години Наско търси ролята на лидер. След като влиза в първия отбор на "Левски", старите кучета моментално се усещат, че с него шега не бива. Желязната закалка идва от баща му Петко Сираков, който е първият световен шампион по борба.

На терена Сираков свърши страшно много работа за "Левски", след това се доказа и като ръководител, но сега го очаква още по-голямо предизвикателство.
На терена Сираков свърши страшно много работа за "Левски", след това се доказа и като ръководител, но сега го очаква още по-голямо предизвикателство.

"По времето на баща ми борбата беше национален спорт и навсякъде го посрещаха като герой. Той обичаше да комуникира с художници, писатели, все с големи творци. В същото време не цепеше басма на никого и казваше открито това, което мисли за властта. Заради това комунистите не го обичаха и се опитваха да го мачкат. Баща ми не се поддаде. Народът също не слушаше платените глашатаи и го носеше на ръце. Хората обичаха големия шампион", разказваше преди време Наско Сираков откъде е наследил навика да казва това, което мисли.

Желязната дисциплина и твърдост на Сираков му помогнаха в не един и два критични момента в професионалната му кариера. Всички си спомнят фурора, който той направи в тандем със Станимир Стоилов. Двамата изведоха "Левски" до историческо първо участие на български отбор в групите на Шампионската лига. Последваха нови успехи в евротурнирите, но след това набраната инерция някак си беше пропиляна.

Не стана ясно и как точно бяха похарчени огромните средства, които дойдоха от наградния фонд на УЕФА. Идеята беше с тях "Левски" да бъде изстрелян в друга орбита, за да се гони постоянно присъствие в Шампионската лига. Това не се случи, а на "Герена" плъзнаха слухове, че някогашният собственик Майкъл Чорни е искал обяснение от Сираков как са били харчени парите му.

По-късно в биографичната книга за Наско Сираков - "Единакът", Майкъл Чорни отрече да е бил в конфликт с тогавашния изпълнителен директор на "Левски". В крайна сметка успешният тандем беше разбит, а Сираков и Стоилов тръгнаха по свои пътища. Наско беше канен в различни футболни проекти, но не се захвана с нищо сериозно. Около него отново взеха да се вият слухове, че го е закъсал финансово и се е решил на крайната стъпка да разпродава имоти.

"Няма такова нещо. Ако искате ще ви заведа у дома, за да видите, че си живеем на старото място. Всичко около нас е супер и е наред. Наско просто не обича да дава интервюта без конкретен повод и заради това толкова често става обект на откровени измислици", категорична беше в телевизионно интервю Илияна Раева.

Съпругът й винаги е твърдял, че не се вълнува от това какво говорят хората по негов адрес. На няколко пъти той избухваше в социалните мрежи, с което си навличаше гнева на различни хора. При повторното си завръщане на директорския пост в "Левски" влезе в остър конфликт с привържениците.

Тогава се стигна и до скандалното събличане на треньора Ивайло Петев, който беше прогонен, преди да направи първа тренировка. След това на "Герена" дойдоха нови собственици, а Наско отново излезе в безсрочна ваканция.

"Такъв характер съм, че никога не гледам назад. Вчера си е за вчера, важното е какво ни е подготвил утрешният ден. Цял живот съм се стремил да се радвам на живота. Затова и приключих с футбола на 34 години. Исках да имам достатъчно време да бъда с близките си, да обърна внимание на съпругата и дъщерите си. Бягам далеч от притеснения и скандали, защото животът е кратък", казваше преди време Наско Сираков.

Всички левскари мечтаят за успехите от времето, когато Сираков беше изпълнителен директор на тима от "Герена".
Всички левскари мечтаят за успехите от времето, когато Сираков беше изпълнителен директор на тима от "Герена".

Голямо изпитание го застигна през 2016 г., когато "синята" легенда постъпва в болница със съмнения за микроинсулт. Шокиращата новина се разпространи със скоростта на светлината и остави без дъх цяла България. Дни по-рано от този свят си отива железният защитник Трифон Иванов. Загубата на любим приятел се отразява тежко на Сираков. На всичкото отгоре на връщане от погребението на Туньо легендарният нападател на "Левски" като по чудо оцелява в тежка катастрофа.

Ужасът от двете събития явно води до срив на организма на бившия футболист, който иначе се слави с доброто си здраве.

Още навремето съотборниците му в "Левски" с почуда коментират, че Сираков никога не го лови ни грип, ни дори обикновена настинка. В кариерата си той рядко се контузва и в повечето случаи рекордно бързо се възстановява от травмите. Дори съпругата му Илияна Раева признава неговата непоклатимост, преди да го връхлети тежката здравословна криза.

"Наско е човек, който нито пие лекарства, нито ходи на лекар. Трябва кой знае какво да му се случи, за да поиска помощ.

Събуди ме в пет сутринта и веднага разбрах, че се случва нещо лошо. Линейката дойде след 30-ина минути, но случихме на добър доктор. Слава богу, че всичко отмина само с голямата ни уплаха", разказа Илияна Раева за здравословния срив на съпруга си.

Всички тези приключения са останали в миналото. Сега Сираков е по-готов от всякога отново да управлява "Левски". За щастие на "синя" България досегашният собственик Георги Попов също спря с играта на котка и мишка и се съгласи да прехвърли безвъзмездно акциите на клуба на Наско Сираков. Трудното е свършено, но сега идва още по-трудното. Легендарният нападател, а след това оказал се и успешен ръководител ще трябва бързо да намери пари, за да се плати на НАП и на футболистите. А после ще трябва план за нормалното функциониране на клуба не за месец-два, а за постоянно.

Сами се досещате колко невъзможна е мисията в момента.

Но на Вълка никога не му е било лесно, така че изглежда като точния човек, който трябва да се заеме с "Левски". Неговото име е точно тази светлина в тунела, от която всички левскари се нуждаеха.