Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лобното място
Лобното място

Никой не ги е търсил вече 140 години

Командният пункт на войводата е на мястото, където има най-много турски куршуми. Те още са там

Всичките ни герои са погребани тайно. Защо?

Какво се е случило с тялото? Къде е погребан Христо? Три са възможните сценарии. Ни повече, ни по-малко.

Първо, да е пренесен някъде – например в манастира "Света Троица" до Челопек, както се говори. Второ – да е заровен в самата Йолковица. Трето –

че Ботев просто е изтлял без гроб

и могила,

умит от дъждове и гален от ветрища. Ще рече - има голяма вероятност костите му и досега да са под Камарата и Купена.

Търсил ли ги е някой? Не е. Сто години има наука в България и археолозите ни с похвално усърдие ровят из римски вили и праисторически селища за парчета от грънци и ръждясали ножове, но никой досега

не е организирал разкопки в Йолковица

Защо ли? Но не може ли някой да организира поне едно елементарно проучване с металотърсач по билото на Камарата, Купена и Околчица?

Тъй като турските куршуми още са там, в земята,

би могло прецизно да се очертае бойната линия на четата. А където има най-много куршуми – там очевидно е командният пункт на войводата, веднага отпада нуждата да гадаем по този въпрос, както правя и аз.

И още, помните ли стиха: "Дано ми найдат пушката, пушката, майко, сабята...". Кой знае, може пък и да стане. Във всеки случай, заслужава си да опитаме. Ако някой има желание. Бил той Археологически институт, бил той Исторически факултет, катедра Археология, бил Врачански музей, бил кой бил. Но науката не ще да рови в Йолковица. Че току-виж намерила нещо. А не бива.

По отношение на неприятния въпрос къде сме погребали националните си герои, ние имаме устойчиво изграден

стереотип на оправдаване,

в който ключовата

дума е “тайно”

Тялото на Левски е свалено от бесилката и тайно погребано в "Света Петка". Главата на Бенковски също така секретно - в околностите на София. Тялото му и то тайно погребано. Първо при Костина, а после в тетевенската църква "Всех Светих". Същото и с Ботев.

Побили главата на поета посред мегдана във Враца. Като престояла няколко дни, турците я хвърлили в реката. А от там била извадена и погребана. Тайно. Ами тялото? И то така – тайно погребано от овчаря бай Вълко.

Да се чуди човек каква е тази тайнственост. Защо е нужна? Турците може да са всякакви, но не са дирили сметка за погребване на комити. Победеният враг не е враг. Например главите на десетима Ботеви четници съвсем явно са намерили покой в село Скравена. И досега са там. Тодор Каблешков също явно е погребан. И Найден Попстоянов. И Васил Петлешков.

А виж – Левски, Бенковски и Ботев – толкова тайно,

че никой не знае гробовете им. Човек се пита – имат ли? Имат ли гробове въобще или са ги яли вълци?

Как беше онази дума – "омерта". Сговор за всеобщо мълчание. Да мълчим. Нищо че всички знаем. Да оставим наивните българи да се щурат из пущинаците сред табелите ни. Да им гръмнем по един фишек на площада в началото на юни. Да пуснем сирените. И нека си пеят "Козлодуйски бряг, бум!"

Имам една мечта. Дано се роди мъдър държавник в България. Такъв, който осъзнава, че не е страшно

да признаем сами пред себе си, че убихме войводата

Христо ще ни прости. А истината ще ни направи свободни. Не в убийството е позорът, а в това страхливо снишаване, мишкуване и лъготене на дребно, с което се занимаваме повече от век. Да потулим някак работата. Да ни отмине горчивата чаша. Е, няма да отмине. Нас чака. Все някога ще трябва да я изпием. Цялата. И колкото по-рано, толкова по-добре.

Накрая отново ще се обърна към археолозите. Потърсете костите на Ботев в Йолковица. Моля ви.