Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГНЯВ: Лидерът на “Атака” често си пати от острия си език в желанието си да защити обществения интерес.
ГНЯВ: Лидерът на “Атака” често си пати от острия си език в желанието си да защити обществения интерес.

15 БОНА трябва да плати лидерът на "Атака" Волен Сидеров, защото е причинил болки и страдания на магистрата Любомир Крумов.
Това решава Софийският градски съд на 22 март тази година. Волен Сидеров все още не е обжалвал решението и то не е влязло в сила.
Любомир Крумов е съдия в Софийския окръжен съд. Той попада на мушката на Волен Сидеров, след като гледа мярка за неотклонение на ром, който брутално убива старица в ботевградското село Литаково. Съдия
Крумов го оставя в ареста
по искане на прокуратурата, но това се оказва недостатъчно за лидера на "Атака". През ноември 2009 г. от висотата на парламентарната трибуна депутатът Сидеров обвинява съдията в корупция, защото е пуснал двамата съучастници на убиеца. По-късно се оказва, че прокуратурата ги е привлякла като свидетели и не е отправила искане към съда за задържането им. Според съдия Любомир Крумов ако Сидеров се беше поинтересувал, щеше да знае, че български съдия не може да налага мярка за неотклонение, ако няма искане на съответната прокуратура, и допълва, че за двете лица, които визира лидерът на "Атака",
няма такова искане
от Софийската окръжна прокуратура.
Стенограма на Народното събрание показва, че на 27 ноември 2009 г. Сидеров прави следното изявление от парламентарната трибуна във връзка със скандала около Красьо Черничкия:
"Цялата съдебна система е изключително корумпирана и прогнила. Аз ще кажа името на един окръжен съдия - Крумов. Трябва да ви припомня този изключително неприятен случай, но това се случва в нашата родина. Трима цигани убиха, ограбиха, изнасилиха и обезглавиха с брадва една жена в Литаково, Ботевградско. Какво се случи с двама от тях? Те бяха пуснати след 72 часа от въпросния съдия Крумов.
Пуснати под подписка
или гаранция, не знам точно. Варварско убийство и вместо да бъдат задържани, те бяха освободени с подписа на този съдия. Ето това са съдиите, назначавани по този начин - начина на Красьо Черничкия, в чийто указател сте вие, госпожо Нинова, вашият колега Румен Петков и да не припомням останалите хиляди имена. Тази система трябва да бъде разбита."
След като чува името си по телевизията, съдията Любомир Крумов решава да заведе дело срещу Сидеров. Само депутатският имунитет го спасява от наказателно преследване за клевета и обида. Засегнатият магистрат подава иск по Закона за задълженията и договорите за сумата от 25 хиляди лева. Делото тръгва през октомври 2010 г.. Сидеров не се явява на заседанията. Съдът разпитва свидетелите на съдията Крумов.
"Свидетелката посочва, че в резултат на изказванията на лидера на "Атака" ищецът є заявил, че е страшно
обиден и афектиран
от всичко това, което става, защото не е честно да бъде по този начин злепоставян и че трябва да защити името и позицията си. Ищецът след това изявление се затворил, станал по-избухлив. Друг свидетел заявява, че съдия Крумов не допуска компромиси в работата си, че бил притеснен, чувствал се професионално опетнен, омерзен и това състояние и до момента съществувало и по никакъв начин не е намаляло. Ищецът обяснявал, че в крайна сметка не е виновен, че е взел решение, което след това е потвърдено и от друг съд, и че това, което е изнесено от Сидеров, по никакъв начин не отговаря на истината" - пише в решението си съдията от градския съд Жорж Гигов. По делото срещу Сидеров е приложена и кадрова справка на съдията Любомир Крумов. От нея се установява, че той е с 13 години стаж в съдебната система, израства постепенно в кариерата и е атестиран от Висшия съдебен съвет с оценка "много добър". Така съдът приема, че като следствие от изказванията на депутата от "Атака" на Любомир Крумов "са причинени болки и страдания, които са се отразили в личностната сфера на увредения. Понесъл е тежко деликатното поведение на ответника, което е довело до
психически дискомфорт
прекъснат е бил нормалният му живот и контактите с близки и колеги. Ищецът е станал затворен, притеснен, омерзен, че е професионално опетнен, увредена е била неговата професионална чест и лично достойнство и името му на уважаван съдия в професионалната и обществена среда с цитирани неверни факти и отрицателни оценки, разпространени публично от парламентарната трибуна."
Съдът не признава целия иск на опетнения съдия от 25 хил. лева и осъжда Сидеров да плати само 15 бона. Освен това лидерът на "Атака" трябва да покрие и 600 лева съдебни разноски.
Нито лидерът на "Атака", нито някой друг от партията пожела да коментира случая.

 

Убийство запали искрата

НА 13 септември 2009 г. трима роми влизат в къщата на пенсионираната учителка Надка Антонова в Литаково.
Тримата виждат жената да работи в градината и искат от нея работа срещу пари. Антонова отказва на ромите и тогава Валери побеснява. Удря жертвата си с дърво по главата и я завлича навътре в градината. Там я убива. След убийството Валери Маринов се прибира вкъщи при 4-те си деца, преоблича се и отива на рожден ден. Тялото на жертвата е открито от големия є син по-късно вечерта, след като майка му не се прибира. Циганите са хванати от ченгетата на следващия ден. Прокуратурата повдига обвинение на Валери Маринов за убийство по особено жесток и мъчителен начин, а другите двама са привлечени като свидетели. Мярката за неотклонение се гледа в Окръжния съд в София от Любомир Крумов. Той оставя Маринов за постоянно зад решетките, откъдето така и не излиза. Делото срещу убиеца още не е влязло в съда, но той продължава да е в ареста.

Строго секретното разследване "Ревю-флекс"

ПЪРВИЯТ сблъсък на Волен Сидеров с правоохранителните органи е от 1984 г.
Тогава е заведено секретно дело за рекет срещу бъдещия лидер на "Атака" с кодовото име "Ревю-флекс". То е образувано за кражба на апарат със същото име. От документите, които "168 часа" публикува преди 6 месеца, става ясно, че Волен Сидеров е признал за изнудването на частника - фотограф Димитър Казаков. По данни от секретната папка милицията дори арестува Сидеров през 1984 г. с белязани пари след жалба на Казаков, че е изнудван за хиляда лева. Оперативен работник от криминална милиция пише до началника си, че кражбата на фотоапарат от Казаков е разкрита и извършител е Волен Сидеров. Делото е приключено с мнение за съд, но така и не става ясно дали Сидеров е застанал на подсъдимата скамейка по времето на комунизма.

 

Красьо Черничкия предизвика гнева му

 

В изказването си от парламентарната трибуна Волен Сидеров обявява съдебната система за корумпирана по повод скандала с Красьо Черничкия. Преди да спомене името на съдия Любомир Крумов, той намесва още 3-ма магистрати в скандала. Това са бившите членове на Висшия съдебен съвет Иван Димов и съдия Стойков, както и задържаният по обвинение за убийство съдия по вписванията Галин Костов. За разлика от Любомир Крумов те не са се възползвали от Закона за задълженията и договорите, за да се облажат от личните средства на лидера на "Атака".

 

 

Въздържа се от дискри­минационни изказвания

 

СОФИЙСКИЯТ градски съд и друг път се е произнасял по дела срещу Волен Сидеров. През 2008-а той е осъден да се въздържа от дискриминационни изказвания. Делото е заведено от певеца Сунай Чалъков за тормоз на основата на етническа принадлежност срещу българските турци. Според магистратите с изказванията си Сидеров е създал враждебна и застрашителна среда за турците, като е внушил връзка между тях и събития от миналото и предполагаемото бъдеще. Точните думи на лидера на "Атака", за които е осъден, са: "В държавната телевизия на България, с държавни пари, т. е. с нашите пари се излъчват новини на език, който ние не разбираме. И за много българи този език не е приятен за ухото, защото той е свързан с езика на тези, които са извършвали геноцид над българската нация в продължение на много години... Извършван е геноцид от хора, които говорят този език, който чухте преди малко в емисията "Новини" на БНТ."
През 2006 г. Сидеров също е осъден да се въздържа от дискриминационни прояви.
Освен проблемите с изказванията си Волен Сидеров води и печели дела за клевета срещу Боян Расате, Андрей Райчев, Сезгин Мюмюн и други герои на прехода. Самият той е съден от гейорганизации за хомофобски изказвания. Оправдан е по дело за хулиганство на магистрала "Тракия". В актива му от съдебни дела фигурират Алексей Петров и Слави Трифонов.

 

ОБИДЕН: Певецът Сунай Чалъков подава жалба в съда срещу Сидеров за дискриминация.
ОБИДЕН: Певецът Сунай Чалъков подава жалба в съда срещу Сидеров за дискриминация.
Красимир Георгиев
Красимир Георгиев
ИЗРОД: За разлика от Волен Сидеров убиецът от село Литаково Валери Маринов още не е осъден.
ИЗРОД: За разлика от Волен Сидеров убиецът от село Литаково Валери Маринов още не е осъден.