Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Си Дзинпин
Си Дзинпин

През следващите две години Китай ще предостави 2 милиарда долара помощ на държави, пострадали сериозно от епидемията от COVID-19, така че те да се възстановят социално и икономически, заяви председателят Си Дзинпин на провелата се вчера 73-та Световна здравна асамблея. Тази помощ ще бъде насочена приоритетно към развиващите се страни, съобщава Радио Китай.

Освен това, китайските мерки за глобално партньорство срещу пандемията ще включват също създаване на звено и складове за хуманитарни помощи, установяването на механизъм в подкрепа на 30 африкански болници, предоставяне на другите страни на ваксина, след разработването ѝ и засилване помощта за държави, които са най-тежко засегнати от пандемията.

В речта си китайският лидер призова да се увеличи финансирането и политическата подкрепа за Световната здравна организация, да се подобри управлението на общественото здравеопазване и се изградят глобален и регионални резервни центрове за материали за извънредни ситуации.

На срещата генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и повечето държавни ръководители изразиха подкрепата за мултилатерализма и ролята на Световната здравна организация в координацията и сътрудничеството на международната общност в справяне с пандемията.