Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Украинецът направи бляскава кариера в “Милан”, но заради властна жена претърпя крах в Англия

Големият нападател сега се справя супер и като треньор

Помните ли онова момче с леко притеснителна усмивка, което с едно-единствено движение бе способно да развали деня и на най-опитните вратари в Европа? За Андрий Шевченко иде реч. Украинецът остави трайна следа във футбола на Стария континент и съвсем заслужено си получи и "Златната топка" през 2004 г.

Тези дни Шева, както го наричаха феновете му, си спомни за един от най-кошмарните мигове в живота и кариерата си –

епичния финал на Шампионската лига през 2005 г.

Тогава в Истанбул един срещу друг се изправиха "Милан" и "Ливърпул".

Именно украинецът изпълни последната дузпа за "росонерите", спасена от полския вратар Йежи Дудек, пращайки ушатата купа на" Анфийлд". Бившият нападател на "Милан" сподели разочарованието си от онзи пагубен за него и отбора момент по време на лайф разговор в инстаграм с бившата звезда на градския съперник "Интер" - Кристиан Виери.

"Още не мога да гледам спокойно парада на Йежи Дудек, след като ми спаси дузпата. Когато ми излезе на телефона, винаги прехвърлям на следващото видео. Не са измислени думи, които да са способни да опишат разочарованието ми. През годините трябваше да се помиря със себе си и да продължа напред”, признава сегашният селекционер на Украйна.

По ирония на съдбата две години по-рано на "Олд Трафорд" във финала на същия турнир срещу "Ювентус" отново именно Шева бе играчът, застанал зад бялата точка за решаващото изпълнение при рулетката на дузпите. Тогава обаче украинецът прати Джиджи Буфон в погрешния ъгъл на вратата и така италианският гранд завоюва шеста купа в най-престижния европейски клубен турнир.

От герой до грешник, пътят на един от най-добрите нападатели в началото на века започва в залата за тренировки по бокс. Шевченко е роден през 1976 г. в град Двирковщина, разположен само на около 50 км от атомната централа в Чернобил. Когато се случва ядрената авария, 9-годишният Шевченко и родителите му са принудени да напуснат дома си, за да не бъдат погубени от радиацията, разпространила се впоследствие не само в близост до атомната електроцентрала, но и в цяла Европа.

Семейството се мести в Киев,

а малкият Андрий започва да тренира бокс

и дори записва срещи от младежката лига на Украйна.

Треньорът обаче охлажда ентусиазма му, съветвайки го да си търси друг спорт. Младокът не разполага с необходимата физика, за да постигне нещо голямо на ринга. Шева рано-рано се вслушва в съвета и оставя бокса, за да се захване с футбола.През 1986 г. първоначално е отхвърлен от училищния отбор в Киев заради слаби дрибльорски умения, но с много тренировки и упоритост успява да пробие в младежкия тим на един от най-големите грандове в историята на съветския футбол - "Динамо" (Киев).

Не след дълго той вече е част от първия отбор на "Динамо" и довчерашните му критици днес се прехласват пред уменията му на терена. Бързо го обявяват за истинска голова машина, а славата му напуска пределите на Украйна след няколко бляскави изяви в евротурнирите. Един от най-величествените мигове в кариерата му е

хеттрикът, който отбеляза само за едно полувреме срещу "Барселона" на "Камп Ноу"

в мач от груповата фаза на Шампионската лига през 1997 г.

В онзи двубой, водени от едва 21-гоидшния Шевченко на върха на атаката, украинците записват историческа победа, разгромявайки с 4:0 испанския гранд насред сърцето на Каталуния.

Впечатляващита игра на младия състезател грабва окото на водещите европейски отбори и през лятото на 1999 г. той е закупен за 25 милиона долара от тогавашния шампион на Италия – "Милан". Премиерът на страната и собственик на "росонерите" Силвио Берлускони лично иска младия стрелец в състава си. Медиите на Ботуша често го определят като любимеца на боса.Магнатът моментално харесва скромното момче, което на всичкото отгоре му носи толкова много дивиденти във футбола. Допълнителен стимул за тази дружба е фактът, че двамата са родени в един и същ ден - 29 септември, точно през 40 години разлика.

За топлите отношения на звездата с Берлускони

спомагат и 24-те му гола в шампионата на Серия А. С тях украинецът става голмайстор номер 1 на първенството още в дебютния си сезон 1999-2000 г.

Славата на Шева се разнася и извън терена и той става близък приятел с модния дизайнер Джорджо Армани. Украинецът е поканен за модел на марката и заедно с Джорждо отварят два магазина в Киев. Именно на афтър парти на Армани през 2002 г се запознава с бъдещата си съпруга - американския модел Кристен Пазик. Две години по-късно сключват брак и на бял свят се появява първото от четирите им деца - Джордан.

Кръстник на първородния син на Шевченко става не кой да е, а самият Силвио Берлускони.

2004-та се оказва и най-силната година за футболиста на терена.

"Милан" печели титлата на страната, а той отново е голмайстор на Серия А, като пак отбелязва 24 попадения. В мача за суперкупата на страната срещу "Лацио" голмайсторът бележи хеттрик за крайното 3:0, с което носи още един трофей на "Сан Сиро".

Макар "Милан" да не успява в опита си да защити титлата от Шампионската лига, съвсем логично в края на календарната година Андрий Шевченко е избран за футболист номер едно и получава най-ценното индивидуално отличие - "Златната топка". Така той става едва вторият украинец след легендата Олег Блохин ,който получава отличието.

Две години по-късно Шева приема ново предизвикателство. Головата машина преминава в английския шампион "Челси",като очакванията към него са да играе ключова роля на "Стамфорд Бридж". Изявите му обаче далеч не са на обичайното ниво и той поема немалко критики.

Доскорошният любимец на Берлускони дори получава упреци от италианския политик, който пред медиите определи играча за мъж под чехъл. Според слуховете Шевченко предприема трансфера в лондонския тим по нареждане на жена си, която категорично настоявала семейството да живее в англоговорeща страна.

"Един истински миланист и мъж никога не би направил така. В моята къща командвам аз и сам решавам какво да правя. Шева обаче не е като мен.

Когато жена му му се обади и му нареди да отива в леглото, той тича като кученце", каза тогава Берлускони.

След двегодишен не особено успешен престой на Острова звездата отново се завърна на "Сан Сиро" като преотстъпен. В крайна сметка играчът бе опрделян от медиите на Ботуша като втори син на бившия министър-председател, така че завръщането му при "росонерите" не се прие като особена изненада.

Само след няколко месеца обаче 32-годишният вече футболист реши да се завърне в родината си и отново облече фланелката на "Динамо" (Киев).

При втория си престой в родния клуб нападателят печели единствено суперкупата на страната през 2011 г.,но имаше още време да напомни за своята безспорна класа.

По време на европейското първенство през 2012 г., което Украйна организира съвместно с Полша,

Шевченко собственоръчно обърна коравия тим на Швеция

с два бързи гола в рамките само на седем минути през второто полувреме за крайното 2:1. След финала и на това приключение звездата окачи бутонките и се захвана с треньорството.

Към днешна дата носителят на "Златната топка" се справя повече от добре с националния тим на страната си, а под негово ръководство Украйна се класира с лекота на европейското първенство, като записа и впечатляваща победа с 5:0 срещу Сърбия и авторитетен успех 2:1 над шампиона на Стария континент Португалия с 2:1 в Киев.