Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Под църква в израелския град Акра се крият тайни тунели, които водят до кулата на богатствата им

Монасите бойци са първите банкери в Европа

Под църква в израелския град Акра като в конспиративен филм се крият тайни тунели, прокопани от рицарите тамплиери през XII век. През тях са пренасяли златото и парите си от пристанището на Средиземно море до своята Кула на съкровищата. В долната си част пасажът е издълбан в скала, а в горната е оформен в арка.

Освен подземията при археологически разкопки са открити и останките от главната крепост на военизирания монашески орден. Митологичните богатства, накити, злато и сребро, монети и скъпоценни предмети на средновековните рицари не са намерени. Самата Кула на съкровищата, която би била най-интересна, е затрупана от скали и кал и не се знае дали ще има нови разкопки, за да се разкрие и тя.

Освен в Акра тамплиерите са притежавали несметни богатства в цяла Европа. Какво се е случило с тях след закриването на ордена, никой не знае. Има само догадки. Според някои конспиративни теории те са заровени в Алпите или в Шотландия, в Нова Скотия или Канада, на остров Оук или разпръснати из целия свят.

Как са придобили съкровищата си?

Обикновено това е ставало след победни битки, когато всичко, притежавано от врага, минавало в техните ръце. Други източници са били завещанията на поддръжници на ордена, като срещу това благодетелите очаквали имената им да бъдат споменати в молитвите. С получените дарения монасите инвестирали в земи, коне, църкви, изби, ферми, купували дори цели селища.

Неслучайно Кулата на съкровищата е била в израелския град Акра. Там се е намирал и Централният щаб на тамплиерите, седалището на Великия магистър и останалите длъжностни лица на ордена. До 1191 г. щабквартирата е била в Йерусалим. Причината да се премести е, че четири години по-рано

могъщият владетел на Египет Салах ал Дин (Саладин) превзема свещения град.

Тогава папа Григорий VIII се обръща към кралете на Франция, Германия и Англия да свикат войска за нов кръстоносен поход, трети поред, и да си върнат Свещената земя. По време на битката при Акра през 1189-1191 г. градът пада в ръцете на тамплиерите.

Крепостта, която изграждат след това и в която са вземали решения за тайните си битки, е била най-стабилната постройка в града. От двете страни на входа й са вдигнати две високи кули, а стените са дебели 8 метра. Две по-малки кулички са построени отстрани на големите и всяка от тях завършва със скулптура на позлатен лъв.

Укреплението е построено, когато орденът с двестагодишна драматична история вече е придобил силно влияние.

Първите членове на тайнствената монашеска общност са френски аристократи

от областта Шампан, които дават обет пред Бога и се заклеват да пазят християните поклонници в Йерусалим и Светите земи от неверниците.

Как получават двореца на Храмовия хълм, какви са били условията, за да влезеш в братството, как са се превърнали в банкери и защо датата петък, 13-ти се свързва с тях и с фатални събития, четете в хартиеното сп. "Космос".