Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В сряда премиерът Бойко Борисов публично уволни целия ръковеден екип на ББР.
В сряда премиерът Бойко Борисов публично уволни целия ръковеден екип на ББР.

6-има финансисти си отидоха след иначе перфектна сделка, с която са изкупени лоши заеми от 2 банки

Иво Прокопиев, от чийто “Капитал” гръмна казусът, познава добре “С. Г. груп” - имал е общ бизнес с тази най-голяма колекторска фирма у нас

Защо не ме питате за банката за развитие? Учуден, Бойко Борисов започна да задава въпроси на репортерите, дошли на брифинга на генерал Мутафчийски в сряда.

Премиерът става сутрин много рано. В сряда, в 8 часа той влезе в Министерски съвет, за да обяви публично уволнението на Стоян Мавродиев - главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

Заедно с един от първите активисти на ГЕРБ си тръгват и останалите от управата на банката. В надзора са зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, икономистите Митко Симеонов и Велина Бурска, които преди са се трудили в агенцията за приватизация.

В управителния съвет освен Мавродиев са Румен Митров - бивш член на Комисията за финансов надзор, и Николай Димитров, който е шеф на корпоративното банкиране в ББР.

При Борисов

няма емоции,

когато става

дума за

раздели

За първи път обаче публично уволни цял един екип на финансова институция, в чийто капитал всеки момент ще влязат 700 милиона лева. С тази сума, гласувана от правителството, ще бъдат подкрепени фирми, пострадали от извънредното положение. А до края на април Българската банка за развитие започва да отпуска и безлихвени кредити по 1500 лева на българи, останали без работа заради пандемията.

Късно вечерта във вторник Стоян Мавродиев свика пресконференция, за да обяви тези новини. Между тях спомена и истинската причина да покани спешно журналисти - пламналия скандал около кредит в размер на 75 милиона лева, който банката е отпуснала на фирма “Свети Георги груп” - част от най-голямото дружество на пазара на вземания в България. “С. Г. груп”. А “Свети Георги” е фирма, създадена специално за този проект, тъй като

според отчета ѝ

за 2018 г. има

57 хил. лева в

активи, 2000 лв.

приходи и

нулева печалба

Новината се появи в понеделник по обед в електронното издание на “Капитал” с коментар “Банката финансира компания без опит и ясно обезпечение, докато държавата налива в нея 700 милиона лева за ударени от кризата фирми”.

Икономическият сайт описва как на 26 март - две седмици след началото на извънредното положение, държавният трезор, ръководен от Стоян Мавродиев, предоставя на “Свети Георги груп” десетгодишен заем с лихва 3,5 % без яснота за какво ще се използват тези 75 362 700 лева.

Иво Прокопиев

познава

“С. Г. груп”

Правил е с нея бизнес. Варненската компания е работила с дружество за секюритизиране на вземания от холдинговата структура на издателя на “Капитал” и с притежаваната от него банка в Македония.

Часове след появата на новината за 75-те милиона лева заем от ББР обединението “Демократична България”, в което влизат партията “Да, България” на Христо Иванов, ДСБ на Атанас Атанасов и ПП “Зелените”, поиска оставките на Стоян Мавродиев и финансовия министър Владислав Горанов.

“Удивен”, във вторник Мавродиев обясни публикацията в “Капитал” като “условен рефлекс за определени политически партии и медийни групи”, които правят “негативен прочит” на всяка сделка на банката за развитие.

Мавродиев описва, че

с тези 75 млн.

“С. Г. груп”

ще изкупи лоши

кредити

от Пощенска и Общинска банка. По този начин ще осигури допълнителна ликвидност от 75 млн. лв. за двата трезора и те ще ги раздадат като кредити на малки и средни предприятия, засегнати от извънредното положение.

За читателите, които не са информирани - между издателя на “Капитал” Иво Прокопиев и шефа на ББР Стоян Мавродиев тече дълъг, драматичен сблъсък с променлив успех. Банкерът е свидетел по делото ЕВН, по което подсъдими са освен Иво Прокопиев и двама бивши вече министри на Борисов - Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Делото е на първа инстанция, а обвинението е, че с продажбата на миноритарния дял от енергото на ЕВН държавата е ощетена с 27,6 млн. лв. Прокуратурата повдигна обвинение на тримата след сигнала на Мавродиев, докато той бе шеф на Комисията за финансов надзор.

“Капитал” следи детайлно и зорко действията на Мавродиев в банката, откакто той я оглави. Банкерът често е обвиняван, че

ББР е

финансираща

институция на

едрия бизнес,

а не следва философията, с която бе създадена - да помага на малкия и средния бизнес. В седмичника се появяват разследвания за кредити, които държавната банка отпуска на бизнесмени и политици, близки до ДПС.

Мавродиев отрича обвиненията, че ББР се е фокусирала върху големи клиенти и посочва, че за последните 2 години е привлякла ресурс от 2,4 млрд. лв. без да ангажира държавни гаранции.

През 2019 г. Мавродиев отбелязва 20-годишнината на ББР като шеф на “вече модерна държавна банка със стабилен ръст на печалбата и с един от най-високите рейтинги във финансовия сектор на България”. БНБ класира трезора по активи преди немските Алианц банк България и Прокредит банк България.

Досега Бойко Борисов наблюдаваше внимателно битката Прокопиев-Мавродиев без да взема страна в нея.

 Посещава редовно събитията, организирани от “Капитал”, където всеки бизнесмен плаща по 700 лева на седмичника, за да види и чуе Борисов.

Защо обаче премиерът реагира в сряда в 8 часа по този начин, след като през всички тези години четеше в “Капитал” какво мисли Прокопиев за действията на Мавродиев?

Кредитът от 75-те милиона лева за “Свети Георги груп” е отпуснат по всички банкови правила. Той се работи от експертите на ББР през ноември 2019 г., когато няма пандемия от коронавирус и икономическа криза като последица от заразата. Заради обема на сделката и сложността по оценката на обезпеченията по нея финализирането се осъществява едва на 26 март 2020-а.

Усещането от иначе перфектната сделка е като един от симптомите на коронавируса - губи се обонянието - мирис и вкус.

В тайминга е

големият

проблем,

защото от историята за внушителния кредит на “Свети Георги груп” остава следното усещане - в България има извънредно положение, хора и фирми фалират, а държавният трезор отпуска 75 милиона лева на фирма, която събира задължения. Тази колекторска фирма събира тези задължения на същите хора и фирми, които същата тази държава се опитва да спаси чрез кредитиране.

Една години след създаването си “С. Г. груп” действително е най-голямата българска компания за вземания. В предмета ѝ на дейност е събиране на банкови и междуфирмени задължения, посредничество при кредитиране. Това е и същинският бизнес на “С.Г. груп” - събирането на вземания. Начините са изкупуване или от името на клиент.

Първата голяма сделка на “С. Г. груп” е през 2011 г., когато компанията изкупува просрочени задължения на 300 хиляди клиенти към мобилен оператор.

Организацията

по събирането

на дълговете

изисква

сериозни усилия

- разпращане на писма към длъжници, хиляди съдебни дела заради отказ от плащане.

“С. Г. груп” в края на миналата година изкупува лоши кредити за над 500 млн. лева. За целта пусна облигации за 236 млн. лв. Книжата са изкупени от няколко банки, които са в топ 10 по активи в България заради добрата доходност - 6,5% на година.