Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сградата на Народното събрание
Снимка: Архив
Сградата на Народното събрание Снимка: Архив

Депутати и министри остават без заплати от 1 април до края на извънредното положение в страната заради кризата с коронавируса.

Това предложиха от ГЕРБ, след като по-рано днес депутатите се изпокараха на какви нива да замразят заплатите си. Темата бе поставена от управляващите по лично настояване на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, след като стана ясно, че от 1 април основното месечно възнаграждение на народните представители става 4248 лв.

ГЕРБ предложи след като се направят удръжки от месечните възнаграждения на депутатите за данъци и осигуровки, останалата сума да бъде превеждана директно по сметката на здравното министерство за борба с коронавируса.

Предложението обхваща освен депутати, министри и членовете на политическите кабинети на последните, както и шефове на изпълнителни и държавни агенции.

Всички останали групи оттеглиха предложенията си от по-рано днес.

Удовлетворен и горд съм от предложението, коментира Веселин Марешки от "Воля", който сутринта предложи депутатските заплати да станат 610 лв., колкото е минималната работна заплата в страната.

Борис Ячев пък изрази задоволство, че от ГЕРБ са подкрепили и обогатили предложението, направено по-рано от НФСБ - депутатите въобще да не вземат заплати. Удовлетворен и горд съм, че съм част от този парламент, допълни и той.

Колегата му Валентин Касабов пък призова президента Румен Радев да последва примера на парламента и правителството и също да се откаже от заплатата си. "Времето е чумаво, трябва да работим заедно. Кой, ако не самия бащица на тази нация, ще го направи. В противен случай бащицата е само на книга", коментира той. И се обърна към държавния глава с думите: "Остава ви малко време - бъдете мъж, политик и българин".

Половин час след дебатите започнаха гласуванията. В началото им обаче Красимир Ципов от ГЕРБ се опита да коригира проекторешението и предложи от него да отпаднат политическите кабинети на министрите, в които влизат 

Очаквайте подробности.