Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прясна илюстрация на това как работи машината за контрол на възприятията, която е завзела Великобритания:

Здравните власти алармират, окончателно фрустрирани, че Великобритания не тества широко и изобщо не полага усилия да разшири тестването, макар от седмица да прави грандиозни декларации на всеки брифинг, че още утре ще има драматичен обрат и много тестове.

Борис Джонсън реагира с изявление, в което не само не признава проблема, не само не отговаря по същество на критиките към изключително слабото си представяне, а прави точно обратното - произнася оцъклена, приповдигната реч, в която обръща посланието от негативно в позитивно, като възхвалява силата на тестуването да "разреши загадката" на коронавируса.

Експертите му крещят: "Нямаме тестове, не тестваме!", той излиза и чурулика "Ама не са ли тестовете велико нещо и няма ли да е супер, когато ги направим!“

Реалността е, че тестове не се правят в достатъчен обем и не е ясно кога това ще се промени, защото правителството системно отбягва да се ангажира със смислен отговор. Но Борис Джонсън я замества с бодро сканидиране на оптимистични безсмислици, чрез които цели да изглежда сякаш е в контрол над ситуацията. Речта му винаги е щедро поръсена с картинни фрази, подходящи за цитати в заглавия - той знае как работи британската преса и я манипулира повече от умело. И ето: БиБиСи излезе послушно със заглавие цитиращо лозунга на премиера "Ще разрешим загадката"...
А статията е всъщност посветена критиките към правителството именно, защото не прави достатъчно, за да "разреши загадката"!

В един момент редакторите явно са усетили, че не е добре да изглеждат чак толкова като лигавник, с който Джонсън се забърсва след всяко оливане, и са сменили заглавието (ще видите, ако кликнете на статията). Но след дъжд качулка:

"Prof Paul Cosford of Public Health England (PHE) said "everybody involved" is unhappy testing has not "got to the position yet that we need to get to".

Prime Minister Boris Johnson responded to criticism of the UK's strategy by hailing screening as a solution to "unlock the puzzle" of coronavirus."

*Коментарът е от фейсбук