Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Къде е тайният вход, през който Никола Тесла и Дмитрий Менделеев получиха достъп до знанията за гениалните си открития

Невроните се държат като сплетени квантови частици, които се клонират

От най-древни времена има поверия, че който овладее подсъзнателната сфера, ще придобие свръхзнания

ПЕТЯ МИНКОВА

Кой е кодът, отключващ съзнанието и подсъзнанието? Има ли таен вход и каква е връзката му с мозъка? В момента няколко големи научноизследователски екипа по света са в оспорвана надпревара кой пръв ще открие Светия Граал, тази „черна кутия“, занимавала умовете на едни от най-великите философи и учени в света.

Най-новият експеримент бе проведен в Университета в Уисконсин. Там екипът на д-р Юрий Салман упоява дълбоко макаци, след което започва електростимулация на различни мозъчни зони. Когато стига до таламуса, разположен в предния мозък, става чудото. Маймуните стават и започват да се държат абсолютно нормално, сякаш са будни. С прекратяването на електросигналите

макаците изпадат в безсъзнание

и отново заспиват.

Екипът смята, че именно тези ядра в таламуса, под които е голямата маса сиво вещество, представляват входът към съзнанието.

“Напоследък има много изследвания за връзката между мозъка и съзнанието - коментира пред сп. “Космос” доц. Морис Гринберг, специалист по когнитивна наука и психология. - По повод експеримента с упоения макак - той може и да не съзнава какво прави, тъй като се смята, че мозъкът има всички кодирани знания, за да извърши дадени действия. Проблемът е как съзнава? Дали това наистина е съзнание или протичат процеси, които наблюдаваме и при сомнамбулите? Дори хора в кома могат да отговарят на въпроси, въпреки че не са напълно съзнателни. Сякаш процесите, които протичат при тях, са на принципа на машината и не изискват съзнание.”

Според него на подобен принцип се провеждат и други експерименти - при тях на човек му се показват картинки, които той възприема съзнателно, и втори път, когато това става несъзнателно.

“След това се сравнява активността в мозъка при двата случая и се търсят разликите - къде са и в какво се проявяват”, обяснява доц. Гринберг.

Подобно е мнението и на психолога Моника Балаян. Според нея машиналното поведение при сомнамбулите и някои състояния при кома подсказват, че може би става дума за подсъзнателни процеси.

Мнението на медиците е по-различно.

“Съзнанието е по-скоро философски термин", коментира пред сп. “Космос” неврологът акад. Лъчезар Трайков от Александровска болница. 

Как Никола Тесла и Дмитрий Менделеев придобиват достъп до гениалните си открития, четете в новия брой на сп. "Космос".