Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Константин оглавил OneCoin след изчезването й, твърдял, че сестра му все още управлява. Само родителите им знаели, че няма връзка с нея

Милионите се събирали в сейфове с размери на стаи в София, Дубай, Хонконг

Десетки заплахи за убийство е получил братът на криптокралицата Ружа - Константин Игнатов, от началото на 2018 г., след като сестра му изчезва безследно с милиардите на инвеститорите.

Той избра да стане защитен свидетел по делото за мегааферата за продажба на фалшивата криптовалута OneCoin. Така Константин се спаси от присъда от 90 години затвор, която го грозеше по няколко обвинения. На 6 ноември 2019 г. в съд в Ню Йорк той дава показания по делото срещу перача на парите от схемата - адвоката Марк Скот.

От показанията на брата на криптокралицата Ружа става ясно, че недоволството на инвеститорите започнало още през 2017 г., когато стартира и самото разследване.

С него и сестра му се свързвали "ужилени", които искали обратно парите си, но сериозни заплахи към семейството все още нямало. По това време все още не било ясно дали OneCoin е поредната пирамида, в която са изгорели хиляди по целия свят. Истината знаели само нейните създатели, сред които Ружа, Константин и още няколко души.

Братът изведнъж се оказва начело на компанията, когато все още арестите не са започнали, а разследването е в начална фаза. Причината за неочаквания му професионален възход е, че

Ружа изчезва безследно

през октомври 2017 г.

Константин се явява на различни форуми, където поддържал тезата, че е в постоянен контакт с нея и тя взема най-сериозните решение относно бъдещите планове на OneCoin. Нищо не се правело без съгласието й.

Истината обаче била съвсем друга. Нито той, нито някой от близките му хора знаели къде точно се намира криптокралицата. Това обаче не трябвало да се разбира от никого.

"Казвах, че поддържам връзка с нея, за да може хората да мислят, че всичко в компанията все още е наред - обяснява Игнатов пред съда. - Представях тази версия пред всички освен пред моите родители."

Към онзи момент най-вероятно само Константин и родителите му знаели, че с Ружа няма връзка и нейното местоположение е неясно. По това време братът на криптокралицата живеел в нейно имение. Преди той да застане начело на фирмата, сестра му му правела подаръци.

"Веднъж ми купи дрехи на най-скъпите брандове - спомня си Константин пред съда. - Каза ми, че не иска да се смущава, когато съм около нейните приятели и бизнес партньори.

Сестра ми ми

подари и къща"

Имотът по документи се оценявал на 150-180 хил. долара.

След изчезването на сестра му Константин става лидер на OneCoin.

"Трябваше да посещавам събития, да се срещам с хора, можех да вземам решение относно компанията - обяснява той ролята си към онзи момент. - Занимавах се например с маркетинга, също с освобождаването и наемането на служители."

Според брата недоволни инвеститори се появили още преди криптокралицата да изчезне безследно.

Нещата обаче се влошили, когато всички разбрали, че от създателката на OneCoin няма никаква следа.

Създателката на OneCoin Ружа Игнатова.
Създателката на OneCoin Ружа Игнатова.

Заплахите за смърт към Константин не закъснели. Според показанията на мъжа те започнали в началото на 2018 г., под формата на телефонен тормоз. Той не идвал от обикновени хора, които били измамени с няколко хиляди долара. Ставало дума за такива, които са изгорели с милиони. Те директно казвали на мъжа, че ако сестра му е избягала с парите им, не го чака нищо добро.

"Хората ми казваха, че ако нещо се обърка с OneCoin или някое от обещанията не бъде спазено и изпълнено, ще ме убият", спомня си той пред съда.

От магистратите следва въпрос дали в допълнение към телефонните заплахи са били извършени и други действия към него.

"Да - отговаря Константин. - Първият път беше през март 2018 г., когато след приключване на работа отивах към колата си.

Някой насочи пистолет към гърба ми 

и бях принуден да се кача в миниван

След това ме изведоха извън София в предградие на столицата, където ме пребиха, счупиха ми пръст и бяха насочили пистолет към мен. Казаха ми, че ако Ружа е изчезнала с парите, те ще се върнат и ще ме убият. И че ако отида в полицията, ще изрежат част от тялото ми."

Братът на криптокралицата не споменава да е видял лицата на нападателите, нито дали изобщо са му казали кой ги изпраща. В показанията си разказва и за още един случай от същата година.

"През есента на 2018 г. получих обаждане от човек, който се представи като високопоставен член на организацията Hells Angels - спомня си Игнатов пред съда. - Каза ми, че трябва да отида до Цюрих, Швейцария, за да отговоря на негови въпроси, както и на въпроси на негови бизнес партньори. Каза, че ако не отида, това ще има лош край за мен. Затова аз пътувах дотам, където се видяхме в хотелска стая. Отново имаше насочен пистолет към мен. Обясниха ми, че трябва да съм сигурен, че всяко едно обещание, което им е дадено, ще бъде изпълнено.

Казаха ми, че

парите, които са инвестирали

в компанията, са далеч по-ценни от моя живот"

По време на делото мъжът разказва и за големите суми, с които сестра му е боравила. Той обяснява как няколко пъти е виждал тя да се среща с хора, които й давали чанти, пълни с пари.

"Веднъж в Хонконг видях Фернандо Рис да й донася чанта с пари - разказва братът на Ружа. - Този човек беше високопоставен член на мрежата, а също и офис мениджър/управител на фирмата в Хонконг. Срещата стана в хотел The Ritz Carlton. Ружа ми каза, че Фернандо ще дойде, защото й дължи пари. Той пристигна с асистента и телохранителите си. Остави й голяма чанта. В нея имаше повече от един милион хонконгски долара."

Следва въпрос към Константин дали той е получил нещо от тези пари. Мъжът категорично отговаря, че не е взел нищо. Ружа обаче веднага имала план какво да направи с тях.

"Тя отиде на пазар в луксозен мол - обяснява Игнатов. - На нея много често й се случваше да пазарува. Купуваше си дрехи само от най-скъпите дизайнери, много бижута, но и много коли. Имаше също имения и яхта. Знам, че най-скъпите вещи, които притежаваше, струваха повече от един милион всяка от тях."

Оказва се, че приходите на сестра му били само от OneCoin. Пред съда той разяснява, че от 2015 до 2017 г. тя била съсредоточена единствено върху развитието на криптовалутата. По думите на Константин Ружа успяла да спечели над 500 млн. долара, които били дадени от измамени инвеститори. На въпрос какви имоти е купила тя през същия този период, брат й си спомня за няколко покупки.

Адвокатът Марк Скот, който според разследващи бил перачът на парите, спечелени от схемата.
Адвокатът Марк Скот, който според разследващи бил перачът на парите, спечелени от схемата.

"Пентхаус в Лондон, пентхаус в Дубай, имение в Дубай, имение на морското крайбрежие на България (по-късно в показанията става ясно, че то е в Созопол), голямо имение за съпруга й във Франкфурт и различни жилища в София", разказва още той.

Според Константин имотите, които сестра му е придобила за тези две години, били приблизително осем.

Самият той посетил имението й в Дубай, което обаче не било завършено и към онзи момент е в процес на строеж. Там прекарал само една нощ.

В показанията си Константин разкрива и че никой от неговите близки, както и тези на Ружа не са инвестирали в криптовалутата OneCoin. Дори самата

тя не е вложила и лев от своите доходи

в измислената от нея схема

"Никога не съм инвестирал лични средства", признава нейният брат пред съда.

Спечелените пари обаче били прибирани в офиси по целия свят. Някои инвеститори предпочитали да ги носят на ръка.

"Те носеха парите в офис, да речем, този в София - обяснява Константин. - Там има рецепция, на която стои жена. Тя се обажда на счетоводния отдел, където хората, които искат да купят пакета, дават парите и получават код. Служителят взема парите и ги качва на третия етаж."

Там се намирал т.нар. сейф, чиито размери били приблизително колкото една малка стая. Той имал специална врата за сигурност. Вътре били разположени няколко рафта и още един сейф с размерите на хладилник. В него се съхранявали документи и пари.

Кодът, който бил даван на инвеститорите, пък служел за това те да получат пакети на OneCoin.

"Те се използват за генериране на монети", обяснява братът на Ружа.

Офиси на компанията, в които били прибирани парите, имало още в Дубай и Хонконг. Това не били единствените помещения, които се използвали за събиране на сумите. За същата цел компанията разполагала и с апартаменти в Хонконг и Южна Корея.

По думите на Константин прибраната печалба възлизали на стотици милиони. През 2016 г. част от тях дори били откраднати от корейския апартамент от човек на име Себастиан Гринууд.

"Чух, че били повече от 100 милиона", отговаря Константин на въпроса колко пари приблизително е взел Гринууд.

Пред съда Игнатов разяснява и ролята на Себастиан в OneCoin. Той се водел един от двамата основатели на компанията, топлидер на мрежата, а също и главен дистрибутор на криптовалутата в глобален план.

Според брата на криптокралицата Гринууд върнал голяма част от парите след разговор с нея. Тя го заплашила, че ще го разобличи и това няма да доведе до нищо хубаво за него. Константин обаче допълва, че мъжът отново си позволил да открадне пари дори от тези, които държали в апартамент в Хонконг, малко след като сестра му изчезнала безследно.

За случаите на откраднати пари следва коментар и от съдията, който казва, че не може да са сигурни как Игнатов е научил за тях. Затова не е редно показанията му за самите кражби да се приемат за истина от последна инстанция. Константин обаче посочва няколко имена на хора от компанията, които сами разказали за присвояванията. Те му споделили и за мъж от китайски произход, който откраднал между 30 и 40 милиона евро, както и за друг на име Амер Абдулазил, откраднал над 100 млн. евро. За Абдулазил Константин пояснява, че бил един от основните перачи на пари в OneCoin.

Знаела ли е обаче полицията за кражбите на тези огромни суми? Оказва се, че тези престъпления така и не са достигнали до властите и разследване никога не е водено. Никой от компанията OneCoin не е съобщавал за тях, въпреки че били ясни имената на хората, които са откраднали парите. На въпрос "Защо?" Игнатов отговаря: "Защото тези пари бяха направени от криминална дейност".

Интересен бил и начинът, по който се препирали парите на инвеститорите в криптовалутата. Те имали две възможности да инвестират.

Какви са били те четете в печатното издание на "168 часа".