Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В епохата на коронавируса, а и в други ехохи, е много важно добре да различаваме лъжата от истината. Някой предложи да се използват повсеместно известните детектори, на които кой знае защо показанията не се признават в съдебната система. Да, ама...

Някъде в началото на промените в България бяха дошли представители на ЦРУ, които искаха да демонстрират нов и усъвършенстван модел на детектора на лъжата. Тяхното идване беше широко отразено в пресата. Но след това, кой знае защо, не последва

никаква информация за резултатите от демонстрацията

А няколко месеца по-късно разбрахме и причината.

С Джони бяхме на някакво събиране и един компетентен човек ни “светна” под секрет за нея. При демонстрацията се оказало, че полиграфът на американците всъщност не работел както трябва. Сконфузени, те си тръгнали, за да си поправят устройството и за да проверят дали не са допуснали някакви грешки в конструкцията.

Тяхното притеснение било голямо, тъй като в САЩ вече се подготвяла медийна акция за евентуалното признаване на данните от полиграфа в съдебната система. И затова те искали да дадат гласност на новата подобрена апаратура и решили да обиколят определен брой държави, между които и нашата, за да докажат неговите безспорни качества...

Ние с Джони решихме да направим собствено разследване за случилото се. Както може би знаете, въпреки че с него работим в областта на киното, и двамата имаме научна закалка.

Аз съм магистър по биология, а той е доктор

на техническите науки

И неговите научни титли – ст. н. с. ктн инж., не са измислени, а автентични. Освен това имахме и предварителна хипотеза, която искахме да докажем.

От Министерството на вътрешните работи ни отказаха всякакво съдействие. И Джони изиска от свои приятели американци да му изпратят по възможност схемата на новото устройство.

Между другото, макар и усъвършенствано, то се основаваше на същите принципи, както и преди това съществуващите полиграфи. А именно, когато човек лъже – изпитва притеснение, леко му се повишава кръвното налягане, засилва се потоотделянето, а се променят и някои други физиологически параметри.

В рамките на няколко дни

Джони успя да

конструира полиграф по

предоставената му схема

Направихме 248 измервания с хора от различни възрастови групи и обществени прослойки. И нашата хипотеза се потвърди напълно. С изключение на три случая, което влиза в рамките на статистическата грешка.

А нашата хипотеза беше следната. Наистина: на българина се повишава кръвното налягане и се усилва потоотделянето му, но когато... казва истината, а когато лъже – и окото му не мигва. А американците откъде да са запознати с българската народопсихология?

И затова Джони предложи 1 април да бъде обявен за Национален празник на България.