Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Kоварният удар на съдбата идва бързо, неочаквано и неумолимо. Или по-скоро е безпристрастната съдба, която не се вълнува от пол, възраст, мечти и копнежи. Разрушава човешки съдби и продължава напред сякаш нищо не се е случило. За близките на Абделак Нури ужасът е още по-голям, защото техният любим, син и брат повече от две години е в ничията земя между живота и смъртта.

Не е мъртъв, но и не може да изпълни нито едно простичко действие на пълноценен човек. Лежи в кома и разчита на животоподдържащите машини, за да диша, да се храни и да приема течности. Мнозина биха се произнесли авторитетно, че това не е живот и е по-добре машините да бъдат изключени. Семейството на Нури не може и да помисли за подобен вариант. Тяхната едничка надежда е, че момчето един ден

ще излезе от непробудния сън

и отново ще ги дари с пленителната си усмивка.

Драмата с футболиста на "Аякс" потресе цяла Холандия през лятото на 2017 г., а лекарите почти веднага произнесоха своята присъда - Абделак Нури никога повече няма да бъде пълноценен човек. Ето че в края на този месец братът на футболиста отново разпали емоциите в Холандия с разкритието, че неговият най-близък човек е постигнал прогрес във възстановяването си и в кратки, но щастливи моменти осъзнава какво се случва около него.

"В по-добрите дни той опитва да комуникира с вежди и се усмихва. Сядаме заедно да гледаме футбол и усещам, че това много му харесва. Говоря му сякаш нищо не се е случило и до мен е брат ми отпреди инцидента през 2017 г. За съжаление, тези моменти не продължават дълго,

но не губя

надежда

Сега сме по-добре в сравнение с миналата година или дори миналия месец. Утре със сигурност ще сме още по-напред в битката", заяви в телевизионно интервю Абдерахим Нури.

След първоначалната еуфория медиите в Холандия потърсиха коментар от специалистите, които да обяснят какво точно е състоянието на някогашния футболен талант. Според тях пълното възстановяване на Абделак е напълно невъзможно, но и новината за опитите му да общува с околния свят е равносилна на медицинско чудо. Защото в самото начало прогнозите бяха отчайващи.

Злото застигна обещаващия играч по време на контролата на неговия "Аякс" с "Вердер" (Бремен). Професионалните играчи никога не се напрягат в подобни мачлета. Идеята е да се разиграят различни тактически схеми, да се напаснат отделните елементи в добре смазаната машина. Мачът си върви нормално и в приспивно темпо, когато в 73-ата минута Абделак Нури се срива на тревата. Играчите се скупчват около него, а лекарите използват дефибрилатор. Медиците са суперподготвени и на практика спасяват живота на своя пациент още там, на терена.

В болницата става ясно, че 20-годишната надежда на холандския футбол е получил сърдечна аритмия. В първите часове сигналите са обнадеждаващи - сърцето на Нури е здраво и той има всички шансове да се вдигне на крака. Почти веднага след това

идват лошите вести

Мозъкът му твърде дълго е останал без кислород и няма да успее да възстанови своите нормални функции. Не само близките му, но и цяла Холандия скърби за момчето, което всички очакват да бъде новата звезда на националния отбор.

За различните формации на "Аякс" изиграва 107 мача, в които отбелязва 23 гола. Вкарва още в първия си официален мач, но другият му специалитет са асистенциите.

Куп европейски грандове следят внимателно изявите на Нури и са

готови да платят добри пари

за правата му

Съотборниците му го знаят като веселяк, който обаче има чувство за мярка. Никога не остава последен в дискотеката и не прекалява с алкохола. Компенсира крехката си физика с невероятна техника и бързина. И досега през живота си не е изпил нито едно хапче. Редовно минава през обстойни медицински изследвания и нито едно от тях не подсказва, че Нури има проблем със сърцето. Напротив, медицинските тестове само потвърждават страхотната форма на играча от марокански произход.

Съотборниците на Нури дълго време не могат да се отърсят от шока, а феновете се заклеха още през 2017 г., че няма да забравят младия талант и семейството му. От клуба също реагираха адекватно и продължиха да плащат заплатата на футболиста, който никога няма да влезе отново в игра. В началото на тази година от ръководството на "Аякс" все пак решиха да прекратят договора на Нури, но

обещаха да продължат финансовата

си подкрепа

за него и семейството му.

Което е жизненоважно за Абделак, тъй като медицинските грижи за пациент в неговото състояние излизат скъпо. Роднините му се надяват, че той ще продължи да се бори и "светлите" моменти ще стават все повече за сметка на пълното отчаяние.

"Преживяхме много тежки моменти, но обичта ни даде сила. Признавам, че на моменти се поддавах на отчаянието и след това се изправях още по-силен от преди. Той продължава да си е моето усмихнато момче, което ме донесе толкова поводи за гордост. Често му говоря и съм убеден, че той все повече ще се подобрява и ще разбира какво искам да му кажа", просълзява се бащата на Нури.