Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Къде е този вирус? Вие виждате ли го, защото аз не. Тук е студено като във фризер. Никакви вируси не могат да виреят. Напълно безопасно е", крещи в микрофона на угоднически усмихната репортерка президентът на Беларус Александър Лукашенко. Лидерът сипе хумор, облечен в хокеен екип сякаш всеки момент ще се впусне в игра. И той наистина хваща стика в ръка, за да удари шайбата и да даде начало на завързания хокеен мач.

На леда започва истинска битка, а хората по трибуните ентусиазирано подкрепят любимците си. Милиони зрители по цялата планета гледат интервюто на Лукашенко и веднага решават, че става дума за тв запис на стар мач отпреди няколко месеца. Нищо подобно!

Всичко се случва

на живо

Лидерът на бившата съветска република се е постарал да организира леденото шоу, за да докаже на останалия свят, че той и гордите му поданици са пратили на майната му коронавируса.

И не си мислете, че става дума за еднократен артистичен акт, колкото да се вдигне националното самочувствие. Лукашенко категорично забранява на федерациите, управляващи най-популярните спортове в страната, да хлопнат кепенци. Спрени са баскетболното и волейболното първенство, които обаче и без това не се радват на особен интерес в страната.

Далеч по-обичаните хокейни мачове вървят с пълна сила, а тези дни започна и футболното първенство. Хората в Европа, САЩ, а и по всички други континенти се чудят как така единствено в Беларус продължава да се практикува професионален спорт. Босовете на УЕФА отложиха цяло европейско първенство по футбол, японците с мъка на сърцето се съгласиха олимпиадата да е догодина и сега ще загубят над 10 млрд. долара.

Само в социалистическата страна не се стреснаха от застрашително разрастващата се епидемия и продължават да

живеят сякаш нищо не се е случило

Но дали наистина е така? Ако питате президента Лукашенко, цялата работа с COVID-19 е добре организирана машинация на тайнствени конспиратори, които се опитват да бутнат сега съществуващия световен ред. Държавният глава отказва да се поддаде на всеобщата истерия и не предприема почти никакви мерки срещу болестта.

Едно е обаче да не затвориш магазините и съвсем друго е да заповядаш футболните мачове да се играят. В магазина могат да се заразят трима-четирима или десетима души, а по трибуните невидимата заплаха може да атакува едновременно десетки хиляди. Лукашенко обаче призова хората да не се страхуват и да продължат да се забавляват. Ентусиазмът му изглежда доста по-малко заразителен от коронавируса.

В първия кръг от футболното първенство на стадионите се събират средно по 500 души. Не че преди трибуните са били препълнени, но сега спортните съоръжения изглеждат направо пусти. Феновете явно са уплашени за своята сигурност

и предпочитат да си останат у дома и да гледат мача по телевизията. Точно това правят и много други запалянковци по целия свят. Чужди телевизии, между които и родната "Диема спорт HD", купуват правата за беларуското първенство само и само да предложат на своите зрители футбол на живо. Финансовите постъпления със сигурност са добри, но това едва ли впечатлява особено играчите, принудени едва ли не насила да излизат и да играят.

Никой не смее да се обяви открито

против решенията на президента, но звездите от местното първенство неофициално признават, че се страхуват за живота си. Треньорът на БАТЕ Кирил Алишенски все пак се осмели да говори по темата: "Сигурно момчетата са притеснени и затова изглеждаха толкова зле в първия кръг".

Колкото и да са притеснени, футболистите ще продължат да играят или

ще трябва да си търсят друга работа Властта няма да отстъпи от позициите си за кеф на феновете на конспирациите и за ужас на загрижените за собственото си здраве. Последните могат да последват съветите на Лукашенко как да преминат незасегнати през ужаса на пандемията.

"Водка, сауна и работа на полето

ще ни предпазят от тази измислена болест", опитва се да демонстрира чувство за хумор държавният глава. Гръмките му словесни изяви се оказаха крайно несъстоятелни на фона на новината за първи починал от коронавирус в страната. Плъзне ли заразата по стадионите, футболното първенство със сигурност ще бъде спряно. Но дали няма да е късно?