Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българската журналистка Соня Стоянова Александър в Ню Йорк.
СНИМКА: “БГ ВОЙС”
Българската журналистка Соня Стоянова Александър в Ню Йорк. СНИМКА: “БГ ВОЙС”

Три симптома ме отведоха в болницата – недостиг на въздух, стягане в гърдите, болка в сърдечната област – много силна, високо кръвно и висока температура, което говори за инфекциозен прoцес. Това разказа за “БГ Войс” българката Соня Стоянова с настояща фамилия Александър, минала през ада на болестта.

Соня е журналистка, която сега работи за Асошиейтед прес, разкрива изданието на българите в САЩ. Тя прекарва 4 дни в болница в Ню Йорк и е шокирана от видяното, най-вече от липсата на консумативи и техника, за което губернаторът Андрю Куомо предупреждава от дни. Федералните власти са пратили в Ню Йорк 4000 респиратора, а трябват 30 000.

“Бях в най-добрата болница, а никога не съм я виждала толкова зле снабдена с респиратори - казва българката. - Да ме карат да дишам и друг да диша – за 10 минути да се прекъсва, това не е било”, обяснява Александър.

“За два месеца трябва да има агресивна изолация, иначе няма спиране - категорична е живеещата в Ню Йорк сънародничка и допълва: - Градът е празен, не можеш да видиш никого по улиците, всичко е затворено. Хората са разтревожени. Аз съдя по себе си – самата аз изпаднах в някаква паника, когато влязох в болницата.”

“Въпреки всичко знаех, и хората трябва да знаят ясно това – не всички умират. Умират 4%. Зависи от имунната система”, подчертава надмогналата болестта жена. Тя е пусната за домашно лечение и е под 14-дневна карантина.