Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първите сведения за съществуването на зехтина са от около 5000 г. пр.Хр., още преди възникването на шумерската писменост. Рисунки върху каменни плочи, открити на територията на Израел, показват процеса на извличането му от маслини. А в по-късни инвентарни описи на стоките на търговските кораби в Средиземно море са посочени и делви с маслиново масло.

Известният със своя сборник с 282 закона вавилонски цар Хамурапи регулирал още през XVIII век (II хилядолетие) пр.Хр. продукцията и обмена на зехтин. Според него продавачът трябвало да издава бележка на купувача за платеното и получено количество от ценната течност. А ако нещо се случи с кораба, превозващ стоката, капитанът бил длъжен да плати всички щети на търговеца.

Спорно е къде точно е започнало производството на зехтин. Много е вероятно едновременно в различни краища в древния свят да са стигнали до идеята как да пресоват маслините и да получат масло.

Единственото условие е било дърветата да бъдат засадени близо до море, но на груба и скалиста почва.

Така плодовете стават по-ароматни, отколкото ако поникнат върху плодородна земя.

За другата популярна в съвремието мазнина – слънчогледа, има исторически данни, че е бил отглеждан от около 3000 г. пр.Хр. в земите на днешния индиански резерват Навахо в САЩ. Той обхваща пустинни територии в щатите Аризона и Ню Мексико. Но туземците пресовали само малка част от него в мазнина, с която да замесват типичните царевични питки. Повече го използвали в направата на специални смеси, с които да боядисат телата си преди битка.

Слънчогледът е пренесен в Европа по време на великите географски открития около 1500 г. с корабите на големите мореплаватели. А дотогава на Стария континент познавали предимно зехтин.

В Римската империя дървеното масло служело дори за разплащателно средство за погасяване на данъци. Това показва, че е имало големи площи с насаждения и развито производство.

Култивирането на маслините на Ботуша не е било трудно, тъй като климатът е сходен с този в Гърция. Така е и на Иберийския полуостров, където малките плодчета са пренесени от финикийците, когато се заселват там през XI в. пр.Хр., а след тях пристигат и древните гърци.

Как е патентовано слънчогледовото олио във Великобритания, кой започва масово да го произвежда и кога, четете в сп. "Космос".