Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вади истински късмет, като не започва бизнес с приятел от Пекин, покосен от вируса

Градовете и кварталите бяха изолирани и имаше гранични пунктове, на които се мери температурата

Беше голяма радост да видя човек по улиците на Саня - курорта с най-хубавите плажове

Kак 29-годишният софиянец Николай Василев преживя епидемията в Китай? Той от три години живее и работи в град Саня, на остров Хайнан в Южен Китай. За последно се прибира в България за коледните празници, след което още в първите дни на 2020 г. поема обратно към Поднебесната империя, за да се сблъска там челно с мерките срещу COVID-19. Мъжът няма избор - той трябва да е там, защото освен мениджмънта на частни самолети държи под наем и два магазина в големи хотелски вериги, а китайската Нова година е най-силният период за бизнеса.

"Всички я очаквахме с ентусиазъм - разказва Василев пред "168 часа". - Предварителните сметки бяха за рекордни приходи в икономиката. 100-процентова заетост на хотелите, авиолиниите се очакваше да "прегорят", ресторантите и магазините да са претъпкани. И точно в навечерието на празненставата на 25 януари, когато трябваше да започне купонът, гръмна новината с коронавируса и всичко се обърна на 360 градуса. Тъй като имам опит в хотелиерството, мога да кажа, че заразата доведе до огромни загуби. Това е най-силният период и предварително се инвестират адски много пари в организацията, купуват се огромни количества храна, финансират се всякакви удобства на гостите, модернизират се хотелите и т.н. С появата на коронавируса бизнесът тук пострада по невиждан начин - при 100-процентова заетост на хотелите предишната година през тази тя е в рамките на 6% до 10%, и то при положение че повечето бяха затворени и останаха много малко, които работеха с клиенти.

В Саня идват хора от цялата страна, тъй като това е курортът с най-хубавите плажове. Затварят се улици, другите стават еднопосочни заради множеството автомобили, които прииждат отвсякъде. Бих казал, че в Хайнан хората се увеличават със 100-150% покрай Нова година, но заради коронавируса тази година всичко опустя. На моменти бе същинска рядкост да видиш човек по улиците.

Почти всички ресторанти бяха затворени, а хранителните магазини спираха да работят в 18,00 часа."

Василев извадил късмет, че не се видял със свой познат от Пекин, с когото планирали съвместен бизнес.

"Възнамерявахме да започнем със заведения за бързо хранене, но се разболя от коронавируса - разказа мъжът. - Не се бяхме виждали, преди да се зарази. По телефона ми каза, че има обичайните симптоми - и най-вече вдигане на висока температура. Тест в болницата потвърдил диагнозата. Той успя лесно да се възстанови може би защото е доста добре развит физически и има силна имунна система. Днес вече е здрав."

Според него правителството в Пекин овладя ситуацията именно заради дисциплината и налагането на стриктен ред.

"Тъй като Китай е комунистическа държава и никой не оспорва по какъвто и да е начин решенията на властта - коментира бизнесменът. - Всъщност спазването на правилата доведе до излизане от ситуацията и конкретно тук, в Саня, няма регистриран случай на заразен вече над 20 дни. Все пак този район бе и сред най-слабо засегнатите от вируса. Мерките бяха изключително стриктни, като всеки живеещ тук имаше право да излиза единствено сам веднъж на два дни, и то само със специален документ. След налагането на карантината се наложи забрана за излизане от градовете. Бяха изолирани и отделните квартали. Ако се наложи да ги посетиш, ти измерват температурата задължително."

На въпроса какви лични мерки за сигурност е взел, Василев казва: "Носех маска, използвах дезинфектант за ръце. Макар да излизах сравнително често с автомобила си, избягвах публични места, срещи с хора. Общо взето, това са мерките, които трябва да вземете и в България."

В случая много помогнала една характерна особеност на китайците - те сляпо вярват в своето правителство и до сериозна паника изобщо не се е стигнало.

"В началото дори мнозинството гледаше странно на хората, които носеха маски - казва Николай. - В най-популярната чат програма тук "Уии чат" всички изразяваха увереност, че страната ще се справи, и не забелязах някаква сериозна уплаха у хората. Просто чакаха търпеливо позитивни резултати."

Според него в Европа по-трудно ще сработят мерките, взети в Китай, защото страните са демократични и трудно биха спазвали строгите правила на карантината в Китай. "Дано да греша и да не съм прав", допълва той.

Василев смята, че заразата може да бъде пресечена единствено с прекратяването на всички обществени мероприятия.

"Временно затваряне на молове, кина, нощни клубове, ресторанти, смятам че това е вариантът за изход от ситуацията", казва той, подкрепяйки мерките на българското правителство.

"През времето, в което страната бе под карантина, избягвах да се храня навън - разказва Василев. - Първоначално си вземах take away и се хранех вкъщи, но впоследствие установих, че най-безсопасно би било да си готвя. Един път седмично си пазарувах и приготвях храната в нас. Затова призовавам всички в България - не подценявайте ситуацията и изпълнявайте заръките на правителството. За вас вирусът може да се окаже безобиден, но за вашите по-възрастни близки той може да е фатален. Мислете за хората, които обичате."