Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Филм с Мат Деймън, Кейт Уинслет и Джъд Лоу предсказва коронавируса още през 2011 г., а днес седмото изкуство е принудено да замре под блокаж

Дори по време на Втората световна война индустрията е във възход - създават се киношедьоври, силно изпъкват емблеми като Чаплин и Хичкок

Светът е превзет от паника, която настъпва по-бързо и от разпространението на безпощаден и смъртоносен вирус. Една от първите му жертви е американска съпруга и майка, която умира скоро след като се завръща от Хонконг в САЩ. Нейният син също загива от фаталната зараза, докато съпругът й е сякаш необяснимо имунизиран. Вирусът се предава по въздушно-капков път, а симптомите са кашлица и температура. Експерти от Световната здравна организация, учени и военни се мобилизират, за да спрат пандемията, която според прогнозите ще убие 1% от световното население. Милиони загиват, докато хаосът превзема обществата едно след друго... Някои лица печелят, продавайки фалшива надежда, но само дезинформират и вредят. В крайна сметка е открита ваксина, която властите разиграват на лотария, защото в началото не може да стигне за всички.

Накрая става ясно, че всичко тръгва от прилеп през прасе до една китайска кухня в реномиран ресторант...

С такъв сюжет в лентата на режисьора Стивън Содърбърг “Заразяване” (Contagion) с участието на звезди като Мат Деймън, Джъд Лоу, Кейт Уинслет, Гуинет Полтроу и Марион Котияр още през 2011 г. в Холивуд сякаш предсказват бъдещето. Ето че девет години по-късно пандемията COVID-19 парализира света и между днешната реалност и фикцията от филма има значителни прилики.

Кино - и тв индустрията не за първи път блясва с пророчески творения, но за първи път в историята Холивуд е в режим “пауза” заради вируса, който заплашва всички. Масово са стопирани продукции, пусти са снимачните площадки на филми и сериали, отменят се дългоочаквани премиери, ежегодни кинофестивали и топсъбития. Киносалоните, ако не са затворени, са празни... защото така изискват мерките срещу разпространението на заразата. Иронично е, че в най-бляскавия си и продаваем вид седмото изкуство в момента е токсично за хората.

За разлика от други смутни времена, през които е преминавало човечеството, този път киното може да бъде крепител на духа и силата само като задържи своя трескав пулс и замре. Принудено е.

И суперзвездите са полезни, като остават вкъщи и дават пример, а много от тях правят също и щедри финансови дарения за борбата с COVID-19. Но нищо повече не зависи от тях.

Развлекателната индустрия осигурява 2,1 милиона работни места, като стимулира с милиарди и много други бизнеси. Сега в Холивуд се очакват огромни финансови загуби, като предварителните изчисления за предстоящия крах са стресиращи. Към момента глобалният боксофис вече е минус милиарди долари. Ако положението се задържи, каквото е, със седмици, щетите ще надхвърлят единайсетцифрена сума. Продължи ли кризата до май - 17 милиарда долара ще потънат в небитието.

Най-страшният сценарий, който засега никой не смее да си представи, е, ако пандемията се влоши и продължи през лятото, като това ще задмине всички предвиждания в сметките.

Кадър от “Заразяване” (Contagion)
Кадър от “Заразяване” (Contagion)

Само отлагането на предстоящия филм за Джеймс Бонд “Смъртта може да почака” ще струва от $30 до 50 милиона. $30 милиона изгарят и покрай отмяната на премиерата на “Нито дума 2” осем дни преди обявената дата. Деветата част на “Бързи и яростни” навярно ще отчете по-малки загуби само защото появата му трябваше да е в края на май, но вече е насрочена за следващата година.

Прекратена беше работата по трите продължения на филма “Аватар” на Джеймс Камерън, които зрителите чакат вече десетилетие. Няма да стане и тази година, защото работещите на снимачните площадки в Нова Зеландия бяха разпуснати.

“Дисни” стопира до май всички премиери и текущи снимачни процеси, включително лентата “Малката русалка”. Отменят се и излизанията на големия екран на хитовите заглавия “Черната вдовица”, “Мулан”, “Новите мутанти”, “Жената на прозореца”, “Личната история на Дейвид Копърфийлд” и т.н. Компанията обаче ще пусне преди заявения срок редица филми на собствената си стрийминг платформа - хитър търговски ход, с който да спечели повече абонати за Disney+. Пускането на онлайн платформата обаче бе отложено във Франция до 7 април, а в Индия за неопределено време.

NBCUniversal също незабавно представи всички свои текущи филми онлайн, включително тези, които трябва да излязат в кината през април.

Така сега ще се разгори войната на стриймингите.

Всичко ново обаче ще се забави, а зрителят ще се настърви.

Над сто сериала са блокирани и хиляди заети с тях лица бездействат - “Черният списък”, “Матрьошка”, “Разказът на слугинята”, “Анатомия на страстта” и т.н.

Каналът AMC отложи премиерата на “Живите мъртви: свят отвъд”.

Amazon спря производството на сериала “Властелинът на пръстените” в Нова Зеландия, след като страната затвори границите си на 13 март. Продукцията струва над 1 млрд.

Филмовият фестивал в Кан, който трябваше както всяка година да събере световния киноелит в Южна Франция от 12 до 23 май, няма да се състои в този месец. Разпространението на коронавируса възпрепятства и провеждането на певческия конкурс “Евровизия 2020”, както и осъществяването на най-грандиозното модно събитие на годината - “Мет гала”.

Сериозен удар понася и Бродуей, чиито загуби ще възлязат на 100 милиона долара. Съюзът на сценичните изпълнители призова федералните и местните служители да помогнат на засегнатите работници в сферата на изкуството и развлеченията, изправени пред загуба на доходи, здравно осигуряване и пенсионни спестявания.

Нарушените графици и събитията, които няма да се случат по план, са безкрай. Никога преди индустрията не е попадала в такава криза, като дори по време на Втората световна война възходът на Холивуд не спира. Напротив - на фона на разрушителния конфликт се създават едни от най-големите киношедьоври и се утвърждават култови лица и емблеми на седмото изкуство.

Само шест дни след като Великобритания обявява война на Германия, Чарли Чаплин започва да снима “Великият диктатор” - сатира на фашизма. Създаването на комедия за Хитлер се смята за много противоречиво начинание, но гениалният актьор решава, че не може да остави политическите си убеждения извън работата си.

“Великият диктатор” е една година в производство. Пуснат е на екран през октомври 1940 г., като генерира огромен интерес, определен е от “Ню Йорк Таймс” за “най-нетърпеливо очаквания филм на годината”. Става една от най-печелившите ленти на епохата с пет номинации за “Оскар”, включително за най-добър филм, най-добър оригинален сценарий и най-добър актьор.

През това десетилетие на глобална война - време, подчинено на липса на доверие, параноя и нестабилност, със страховете на публиката смело се заиграва Алфред Хичкок. Ангажирайки емоциите на зрителя като никой друг, режисьорът се превръща в една от иконите на популярната култура в средата на XX век - Краля на ужаса. През 1940 г. Хичкок снима “Ребека”, екранизация по Дафни дю Морие. През 1941 г. продукцията печели “Оскар” за най-добър филм. И това, докато са в ход мащабни военни действия, а Съединените щати и Япония опитват да водят преговори, за да подобрят влошените си отношения. Но само след няколко месеца ще се случи атаката над Пърл Харбър...

Разбира се, и в Холивуд се усещат дефицитите и ограниченията, които неотменно следват войната. Снимачните процеси се сблъскват с редица трудности. В същото време много артисти са ангажирани с набирането на средства за военните действия, а също така пътуват в САЩ и чужбина, за да развличат войските и да повишат морала.

Хората копнеят за истории, които да ги накарат да забравят ежедневните си тревоги за час-два. Редица филми са направени в сътрудничество със Службата за информация от войната и така сюжетите се изпълват със съобщения, които правителството смята, че трябва да бъдат предадени на обществеността.

Холивуд далеч не служи само с културния и развлекателния си принос. Лос Анджелис е основен център за производство на самолети, така че LAX, Бърбанк, Санта Моника и други летища в района и техните съседни фабрики са живописно прикрити с помощта на студиата и направени да изглеждат като ферми и подразделения. В “Локхийд” дизайнерите дори покриват писти с фалшива люцерна.

Проводник на духа на победата в онези години е с разцвета си Холивуд, като сякаш на всички екрани се прожектира мотото: “Запази спокойствие и продължавай”.

Можем ли днес да си представим страха и в същото време патриотизма, които са свързвали хората тогава?!

Днес борбата със заплахата всъщност изисква заедност в разделението. Изглежда много по-лесно и просто, но дали няма да се окаже най-страшната от всички битки... Със сигурност ще се види в редица бъдещи киноленти, когато ще е безопасна и позволена опцията PLAY.