Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от най-известните й изследователи проф. Стефано Пираино разкрива пред "Космос" как тя може да помогне в битката с рака и дегенеративните заболявания

Дори и тежко ранена или почти умряла от глад, тя може да се превърне в ларва и да възобнови целия си организъм
ПЕТЯ МИНКОВА
Едва ли има друга медуза, която така силно да вълнува учените, както Turritopsis dohrnii. Тя е само няколко милиметра и въпреки че изследователите я проучват от
1883 г., тя засега умело крие своите тайни.
А те са безценни, защото миниатюрният организъм е единственото живо същество на планетата, което може да се подмладява. След като достигне определена възраст медузата се връща обратно в „бебешкия“ си период, израства и когато пак остарее организмът й се възобновява отново и отново. Разбира се,

докато не бъде погълната от някой хищник

или ако условията в океана рязко не се влошат.
Учените внимателно са изучили този процес. След оплождането яйцеклетката се развива в ларва и се отправя към дъното на океана и там дава живот на колония от полипи. Те приличат на малки цилиндърчета, но само след няколко седмици се превръщат в медузи с максимален размер от 4,5 мм.
Въпреки че е много малка, е Turritopsis dohrnii е сред най-бързо адаптиращите се към средата видове. Тя успява да оцелее дори след сериозни физически наранявания от остри предмети, при продължителен глад или драстично влошаване на средата в океана. В подобни условия почти всички останали видове медузи биха загинали, но не и Turritopsis. Тя винаги намира спасение в процеса на трансдиференцирането. Точно тук е и магията - тя постепенно губи пипалата си, смалява се и стои на дъното, докато не се превърне в ларва. В този период тя формира полипи,

клетките й се възобновяват

и от ранената или полужива медуза няма и следа. Тя се преражда и с напълно подмладен и възобновен организъм се отправя към своя нов живот в океана.
Тази уникална регенерация може да бъде спряна единствено ако мъникът бъде погълнат от хищник, ако се натъкне на опасен мезопланктон или ако средата така се влоши, че процесът на подмладяване не може да стартира.
Именно това вълшебство около трансдиференцирането е най-интересно за учените и едни от най-ярките умове и изследователи посвещават живота си на проучването му.
Как става това и въобще възможно ли е да използваме този процес, за да постигнем безсмъртие и при хората?
"Да и не", отговори пред "Космос" популярният в цял свят изследовател на малката медуза проф. Стефано Пиарино.

Проф. Стефано Пиарино разкри пред "Космос" механизма на регенериране на клетките.
Проф. Стефано Пиарино разкри пред "Космос" механизма на регенериране на клетките.
Той освен че е председател на академичния борд по биология в Университета в Салерно, е шеф и на изследователското му звено към Националния консорциум по морски науки и освен това е директор на Музея по морска биология.
Ученият отдавна изследва загадъчната медуза, търсейки ползите за хората, и затова "Космос" го попита възможно ли е именно тя да разкрие тайната на безсмъртието и при хората.

Какви са тайните на загадъчната медуза, четете в новия брой на сп. "Космос".