Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Или искат да са номер едно с ваксината, или има нещо в оригиналния геном, което никой не трябва да види 

СЗО и Пекин отричат той да е дизайнерски

Една от големите загадки в сегашната епидемия е защо Китай не дава на руски лекари живия вирус. Единствено те разполагаха с първите варианти на щама преди той да се разпространи и да започне да мутира. Учените са убедени, че този оригинал е най-важен в битката със заразата, защото

той съдържа най-важните характеристики

Когато започне да се предава от човек на човек, Ковид-19 започва да се приспособява, да се мъчи да оцелява и това изкривява първоначалната структура. Затова за всички вирусолози най-важен е точно този оригинал, изолиран в самото начало.

Защо се крие именно този първи вирус - този въпрос зададе и прочутитят лекар и председател на Московското градско научно дружество на терапевтите Павел Воробьов. Той е четвърто поколение медик и дълги години е бил шеф на катедрата по хематология и гериатрия на Московския медицински университет. Участвал е и в ликвидирането на аварията в Чернобил. Биографията му е толкова впечатляваща, че за престижните постове, които е заемал, няма да стигне цяла вестникарска страница. Освен това той се ползва с високо доверие в Русия, защото е и сред най-известните критици на здравната система там и често влиза в битки с министри и шефове на държавни комитети.

В Китай дезинфекцират всичко, макар че вирусът не може да живее повече от няколко минути на въздух. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
В Китай дезинфекцират всичко, макар че вирусът не може да живее повече от няколко минути на въздух. СНИМКИ: РОЙТЕРС

"Известният наш лекар по инфекциозни болести

Владимир Никифоров отиде в Пекин - обясни Воробьов пред руски медии и телевизии. - Каза, че китайците не ни предоставят жив вирус. Дали са на хартия само последователността на генома. Но това не е точно онова, от което се нуждаем. Защо да се крие? Може би нямат нищо и ситуацията е напълно фиктивна?" В случая има поне три обяснения, но нито едно не е особено приятно.

Първо, Китай крие най-важния първи изолиран вирус, защото иска да направи най-добрата ваксина. Когато разполагаш с оригинала, можеш да конструираш адекватни антитела.

С мутирали варианти рискът е висок,

защото ваксината няма да обхваща всички вариации на щама, а всеки пропуск може да е фатален.

Тази версия има своята здрава икономическа логика. Китай в момента е в яростна надпревара със САЩ, Великобритания и Русия кой ще направи най-добрата ваксина.

В случая става дума за няколко милиарда долара, както беше със свинския грип. Тогава се произведоха ваксини и медикаменти за около 10 млрд. долара, които впоследствие се оказаха ненужни.

Втората хипотеза защо Китай не дава вируса е доста по-неприятна. Ако той наистина е отговорен към съдбата на човечеството, защо не го даде на останалите страни, в които вирусологията е на завидно ниво? И дали наистина не крие нещо?

Примерно

дали щамът не

е дизайнерски,

създаден в нечия лаборатория с неясна цел. Именно такава версия разви индийският молекулярен биолог Ананд Ранганатан. Той открива, че има 4 допълнения към генома на Ковид-19, които не са идентифицирани при предишните коронавируси с подобни характеристики - SARS и MERS.

Според индийския учен "тунингите" са почти същите като тези в генома на ХИВ вируса.

"Това необикновено сходство е малко вероятно да е случайно", смята Ранганатан.

Това предизвика интереса на биохимика Дан Самородницки и той установи, че подобни странни съвпадения се забелязват не само при Ковид-19, а и при още няколко други вируса. Според него това оборва подозрението на индийския молекулярен биолог, че новият коронавирус е дизайнерски и е създаден в лаборатория.

Фактът обаче, че Китай упорито крие първите му варианти, повдига много въпроси и така завинаги ще остане съмнението дали молекулярният биолог Ананд Ранганатан все пак не е прав. Още повече че той смята, че природата трудно би конструирала такава сложна комбинация, тъй като тя предпочита доста по-простите формации.

Разбира се, от СЗО и от Китай официално опровергаха тези съмнения, но това не отговаря на въпроса защо Китай крие първоначалния геном.

Още повече че Ухан е единственият град, подкрепил протестите в Хонконг през лятото.

Огромно прегрешение

на фона на наближаващите избори,

а когато е под карантина, няма нищо страшно.

Третото обяснение на тази интрига е, че разузнаването на Китай иска време, за да установи със сигурност дали все пак не става дума за дизайнерски вирус, къде точно е създаден и как е пуснат в Ухан. Ясно е, че управляващите в Китай ще искат да узнаят истината първи. Все пак никога не е имало подобна зараза, която по такъв начин да срине цялата китайска икономика. Цели системи и отраслови връзки са прекратени не само в Поднебесната империя, а и в цял свят.

От тази гледна точка да знаеш истината, е безценно оръжие, защото можеш да върнеш на противниците си нов вирус и да си извън всякакви подозрения. Примерно ако плъзнат въшки с тиф в САЩ, кой ще обвини Китай? Никой, защото първо те отрекоха версията за лабораторна зараза.

Разбира се, всички тези догадки и конспиративни обяснения нямаше да ги има, ако

живият вирус честно бе раздаден на всички водещи вирусолози

и лаборатории по света.

В крайна сметка истината винаги излиза наяве - въпрос на време е. Дано само тази игра на криеница не струва още много човешки животи.

Още по темата, четете тук.